Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Co dokáže jedlá soda?

Co dokáže jedlá soda?

Co dokáže jedlá soda?

12. prosince 2019 od Eva Suchomelová

12. prosince 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Jedlá soda se používá nejen na pečení, ale lze ji použít i místo zubní pasty, jako přípravek na vlasy, jako ekologický čisticí přípravek či třeba jako odstraňovač pachů včetně toho tělesného. Našli jsme pro vás praktické tipy.
Jedlá soda, známá také jako uhličitan sodný nebo soda bicarbona, se používá na výrobu kypřicího prášku do pečiva či šumivých prášků do nápojů. Je také součástí náplní do hasicích přístrojů. Ale poslouží i na výrobu domácí kosmetiky či ekologický a zároveň levný čisticí prostředek v domácnosti.

1. Zářivě čisté a zdravé zuby

Jedlá soda poslouží pro výrobu domácí zubní pasty, neboť je velmi efektivní při odstraňování zubního plaku, tedy předchází vzniku zubního kazu. Působí jako velmi jemné abrazivum, takže pomáhá bělit zuby. Je však třeba říct, že by se měla používat maximálně párkrát do týdne, aby nedošlo k poškození zubní skloviny a podráždění dásní.
zubní pasta

2. Vlasový šampon

Jedlá soda se dá použít jako alternativa suchého šamponu k okamžitému odmaštění vlasové pokožky i vlasů. Problémem je ale její velmi zásadité pH, které je vyšší než 9. Proto se nedoporučuje používat příliš často a po aplikaci neutralizovat pH oplachem z naředěného jablečného octa. Jste-li fanynkou no poo metody mytí vlasů, tedy bez šamponu, pak zkuste rozpustit 1 lžičku jedlé sody ve čtvrt litru vody a směsí vlasovou pokožku umýt. Na závěr přelijte hlavu octovým přelivem, abyste předešly podráždění pokožky. Pozor! Na citlivou pokožku a pro jemné vlasy se tato metoda nehodí!

3. Pro snadné vyndání třísky

Možná jste o tom neměli ani tušení, ale právě jedlá soda dokáže usnadnit vyndání třísky z prstu, a to i těch hluboko pod kůží. Do 1/4 kávové lžičky jedlé sody kápněte trochu vody, aby vznikla hustá pasta. Tuto pastu naneste na obvaz, kterým postižené místo ovážete. Obvaz sundejte po 24 hodinách a třísku vytáhněte pomocí pinzety. Pokud by nešla vyndat ven celá, postup zopakujte. Jakmile je tříska venku, kůži jemně opláchněte vlažnou vodou.

4. Odstraňuje z vlasů chlór

Plavání je zdraví velmi prospěšné, ale chlór z bazénů ničí vaši hřívu. Jak se zbavit chlóru ve vlasech? Máte-li nebarvené vlasy, zkuste tento recept:

  • 1 polévková lžíce jedlé sody
  • 1 sklenice vody


Jedlou sodu smíchejte s vodou, směsí naplňte malý rozprašovač. Po plavání a před použitím obsah rozprašovače pořádně protřeste a nastříkejte na mokré vlasy. Nechte 5 minut působit, potom vše důkladně smyjte.

odstranění chloru

5. Přirozený deodorant

Jedlá soda dokáže pohlcovat pachy, včetně těch tělesných. Můžete si z ní vyrobit vlastní a ekologicky šetrný deodorant:

1 lžíce jedlé sody
1 lžíce kukuřičného škrobu

Jedlou sodu smíchejte s kukuřičným škrobem. Směs naneste (například velkým štětcem na pudr) přímo na místa na těle, kde se nejvíce potíte – podpaží, chodidla apod. Zabrání jak pocení, tak i vzniku nepříjemného zápachu.

6. Voňavá domácnost

Jedlá soda pohlcuje i pachy v domácnosti. Stačí nasypat trochu jedlé sody na místo, které chcete zbavit zápachu, necháte chvíli působit a pak smetete, očistíte nebo vyklepete. Dá se použít do koše na odpadky, pelíšky či budky vašich zvířecích miláčků atd.

 

prostředek na ucpaný odpad

7. Prostředek na ucpaný odpad

Zapáchající a neodtékající odpad je kalamita pro každou domácnost. Nemáte-li doma potřebné prostředky, využijte pro pravidelnou údržbu odpadů právě jedlou sodu. Stačí postupovat podle tohoto receptu:
  • 2 hrnce vroucí vody
  • půl šálku jedlé sody
  • 1 šálek octa
  • 1 šálek horké vody

Do odpadu vlijte hrnec vroucí vody. Pak tam nasypte jedlou sodu a nechte několik minut působit. Ocet smíchejte s horkou vodou a vlijte do odpadu na nasypanou sodu. Otvor uzavřete na 5-10 minut zátkou. Pak zátku vyjměte a do otvoru nalijte další hrnec vroucí vody.

8. Čistá a voňavá chladnička

Jak šetrně, ale účinně zbavit vnitřek chladničky špíny, bakterií a pachů po různých aromatických potravinách? Zkuste to vzít jedlou sodou. Chladničku vypněte, vypojte ze sítě a vyndejte z ní všechen její obsah. Na vlhkou houbu nasypte trochu sody a vyčistěte s ní celý vnitřní prostor chladničky včetně dveří, polic a zásuvek. Pak vezměte čistou vlhkou houbu a znovu vše vymyjte, abyste odstranili sodu (i s bakteriemi a špínou). Do chladničky nakonec umístěte malou misku se sodou, která pohltí zbývající pachy. Misku zde nechte 24 hodin a chladničku neotvírejte. Druhý den pak misku odstraňte. Poté již můžete opět chladničku začít používat.


9. Nerez jako nový

Jedlá soda dokáže vycídit jakýkoli nerezový kousek ve vaší kuchyni, ať jde o nádobí, nebo nerezový povrch některého spotřebiče. Zbaví je totiž mastnoty a vodního kamene, ale nepoškrábe je. Jak na to? Nerezový povrch nejprve namočte čistou vodou. Pak ho posypte jedlou sodou a nechte 5-10 minut působit. Povrch vydrhněte měkkou houbou ve směru textury nerezové oceli a pak opláchněte vodou.

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít