Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Co dělat, když vás trápí reflux?

Co dělat, když vás trápí reflux?

Co dělat, když vás trápí reflux?

15. listopadu 2022 od Marta Pušová

15. listopadu 2022 2 minuty čtení
Připravil/a Marta Pušová

Pálení žáhy a další projevy reflexu dokážou člověka pěkně potrápit, obzvlášť pokud jsou časté. V takovém případě je samozřejmě nutné navštívit lékaře, léčbě však můžete pomoct i doma. Jak se reflux projevuje a jak proti němu bojovat?

Co to je reflux?

Při refluxní jícnové chorobě neplní správně svoji funkci jícnové svěrače. Obsah žaludku se přes oslabený jícnový svěrač dostává zpět do jícnu a dále zpět do trávicího traktu. Kyselina chlorovodíková společně s kyselými částmi jídel poškozují sliznici jícnu, hltanu a úst. Zánět jícnu se vyvine při dlouhodobém poškozování sliznice jícnu žaludečními šťávami.

Refluxní choroba jícnu nemusí být vždy nemoc, někdy bývá podráždění jícnu způsobeno stravoukořeněnými či sladkými jídly, alkoholem. Pokud příznaky přicházejí zřídka, nejsou důvodem návštěvy u lékaře, stačí jen upravit jídelníček.

Jaké jsou příznaky refluxu?

  1. Hlavním příznakem je pálení žáhy, které má občas každý člověk.
  2. Jde o bolestivý pocit pálení za hrudní kostí, který sahá od žaludku až po krk.
  3. Někdy je spojený s hořkokyselým pocitem v ústech. Žaludeční šťávy se mohou totiž vracet až do úst.
  4. Dalšími příznaky může být zahlenění, tlak za hrudní kostí, říhání nebo žaludeční nevolnost.
  5. V pokročilých případech trpí nemocný pálením žáhy po každém jídle, někdy dokonce i nalačno a v noci.
  6. Malé procento nemocných má pocit bolestivého polykání a váznutí sousta při polykání. To je způsobeno zúžením jícnu, zánětem a městnáním spolknuté potravy.
  7. Kromě těchto přímých projevů je reflux častou příčinou zánětu jícnu a hlasivek, chrapotu a zubního kazu.

Co na reflux pomůže?

Změňte jídelníček!

Pokud vás trápí časté pálení žáhy, je načase prozkoumat svůj jídelníček a způsoby stravování. Každý z nás bude mít jiné spouštěče, proto si sami všímejte, kdy cítíte pálení žáhy nejvíce. Jde však také o změnu návyků.

Na co si dát pozor:
  • Neměli byste jíst velká jídla na noc.
  • Neohýbejte se s plným žaludkem.
  • Nedávat si siestu po sytém obědě.
  • Dlouhodobější snahou je pak omezení alkoholu, konec kouření a redukce hmotnosti.
Co zařadit do jídelníčku:

Do jídelníčku pak zařaďte libové maso, zeleninu, nekyselé ovoce, zdravé tuky, nízkotučné mléčné výrobky nebo třeba  ovesné vločky.

Vsaďte na bylinky a koření

Do své stravy můžete také zařadit bylinky a koření proti pálení žáhy. Patří mezi ně například zázvor, fenykl, oregano, bazalka, tymián a rozmarýn. Vyhýbejte se ovšem mátě a peprmintu, ty mohou reflux naopak zhoršit. Mátový čaj se sice používá pro lepší trávení, ale v tomto případě není vhodný. Místo něj zkuste fenyklový nebo Bercoff  čaj Zázvor (koupit v e-shopu). Další bylinky, které pomáhají na pálení žáhy a můžete je pít ve formě čaje, jsou jitrocel, zeměžluč nebo řebříček.

Co můžete vyzkoušet ještě?

  • Citron navzdory své kyselé chuti působí v těle jako velmi účinná zásada, která neutralizuje nadměrnou produkci kyseliny solné v žaludku. Dejte si po obědě sklenku vody s čerstvě vymačkanou šťávou z poloviny citronu.
  • Pomáhá také česnek, který v organismu funguje podobně jako zázvor. Zařaďte do jídelníčku více česneku a při problémech rozžvýkejte jeden syrový stroužek. Chce to sice trochu odvahy, ale výsledek je zaručený.
  • Další skvělý pomocník při pálení žáhy je hořčice. Rozmíchejte 1 lžičku plnotučné hořčice v malé sklence vody a vypijte. Bolest odezní během chvilky.
  • Nebojte se také rozmíchat ve sklence vody jedlou sodu – třeba Line Jedlou sodu (koupit v e-shopu) a tento nápoj vypít, uleví se vám.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Marta Pušová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Yussuf Zachar 21.listopadu 2022
Cesnak zhoršuje reflux.

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít