Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 3 recepty na nejlepší vánočku: zdravou a chutnou

3 recepty na nejlepší vánočku: zdravou a chutnou

3 recepty na nejlepší vánočku: zdravou a chutnou

9. prosince 2022 od Petra Lamschová

9. prosince 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Petra Lamschová

Vánočka je klasický sváteční pokrm, který se často podává o Vánocích. Pokud se ovšem zamýšlíte nad svým životním stylem, zkuste ji letos upéct zdravě. Někdy stačí nahradit klasické suroviny těmi o něco zdravějšími, jako je mouka, mléko nebo cukr.
Vánočka nesmí o Vánocích chybět na žádném stole. Přinášíme vám postup jak upéct tu nejlepší vánočku, vyzkoušejte naše 3 zdravé recepty. Podle fotonávodu jí  upletete raz dva. Nezapomeňte si přečíst i triky co udělat, aby se vám vždy povedla.

Jak uplést vánočku?

Těsto rozdělte na šest stejně velkých částí a z nich vyválejte dlouhé prameny, asi 2 cm v průměru. Prameny spojte na vzdáleném konci pevně k sobě a zatižte třeba velkým hrnkem s vodou. Prameny rozdělte na tři a tři a uprostřed nechte místo. 

Fotonávod:

Při pletení dodržujte
tři důležité zásady:

  • Ruce pracují stále křížem! Levá ruka odebírá prameny zprava a pravá ty z levé strany.
  • Prameny vždy berte z vnější strany a po překřížení je pokládejte na stejnou stranu, ale dovnitř neboli doprostřed.
  • Horní ruka přidržuje pramen nahoře a pracuje spodní ruka. Ruce se pravidelně střídají.
1. Překříženýma rukama s pravou rukou nahoře chyťte vnější prameny.
2. Pravou, horní ruku s levým pramenem zvedněte a levou ruku s pravým pramenem podtáhněte. 
3. Poté shora překřižte přes pravou ruku. 
4. Překříženýma rukama chyťte vnější prameny. Pravou ruku s levým pramenem zvedněte a levou ruku s pravým pramenem podtáhněte a poté shora překřižte přes pravou ruku. Pak pramen uložte opět na pravou stranu, ovšem dovnitř čili doprostřed.
5.  Levou, prázdnou rukou, která je nyní nahoře, zase uchopte vnější pravý pramen a zvedněte jej do výšky. Podtáhněte pod ním pramen, který držíte v pravé ruce, opět horem překřižte a uložte na levou vnitřní stranu.
 
6. Nyní zase pravou, prázdnou rukou uchopte vnější levý pramen, zvedněte jej a levou rukou pravý pramen podtáhněte a horem překřižte a uložte opět doprostřed.
 
7. Stále stejným rytmem pokračujte, dokud nespletete všechny prameny až do konce.
8. Vánočku při pletení pěkně utahujte. A po dopletení oba konce zahrňte dospod.

Špaldová vánočka

Ingredience:

250 ml vlažného Alpro Mandlového nápoje (koupit v e-shopu)
25 g čerstvého droždí
500 g hladké celozrnné špaldové mouky
100 g třtinového cukru nebo Allnature Erythritolu přírodní náhrady cukru (koupit v e-shopu)
špetka soli
150 g rozpuštěného másla
2 žloutky
1 vejce
1 lžíce najemno nastrouhané citronové a pomerančové kůry
hladká špaldová mouka na podsypání

Na dokončení:
80 g rozinek namočených v rumu
100 g nahrubo nasekaných mandlí

Postup:

Do misky nalijte vlažné mléko, rozdrobte do něj droždí a nechte vzejít kvásek, 10 minut. Do mísy robotu dejte mouku, cukr, sůl a citronovou a pomerančovou kůru a promíchejte. Přidejte máslo, žloutky, vejce, kvásek a vypracujte řidší hladké těsto, nakonec do něj vpracujte rozinky namočené v rumu.  Překryjte ho fólií a nechte na teplém místě vykynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál. Rozdělte  na 6 stejných částí a spleťte. Položte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte 20 minut kynout. Troubu předehřejte na 170 °C. Vánočku potřete rozšlehaným vejcem a posypejte nakrájenými mandlemi. Vložte do přehřáté trouby a pečte dozlatova, asi 30 minut.

Zdravá vánočka s tvarohem

Ingredience:

2 vejce
250 g měkkého polotučného tvarohu
500 g polohrubé mouky
1,5 prášku do pečiva
100 g 4Slim Čekankového sirupu Originál (koupit v e-shopu)
150 g povoleného másla
1 vanilkový cukr
rozšlehané vejce na potření
Druid Brusinky americké půlené (koupit v e-shopu)

Postup:

  1. Vejce rozklepněte do mísy a vyšlehejte s čekankovým sirupem do pěny.
  2. Pak přidejte povolené máslo, vanilkový cukr a tvaroh a vše rozmíchejte.
  3. Nakonec pomalu vsypte mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  4. Přidejte brusinky a vypracujte hladké nelepivé těsto.
  5. Poté těsto rozdělte na 6 stejných dílků, ze kterých vyválejte válečky a upleťte vánočku.
  6. Vánočku dejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem.
  7. Pečte ve vyhřáté troubě asi 40 minut na 180 stupňů Celsia.
  8. Zkuste špejlí. Pokud by bylo třeba vánočku ještě dopéct, přikryjte alobalem, aby se vršek nespálil.

Zdravá kokosová vánočka

Ingredience: 

300 g celozrnné hladké žitné mouky
300 g celozrnné polohrubé mouky
4 lžíce  Allnature Erythritolu přírodní náhrady cukru (koupit v e-shopu)
2 lžičky vanilkového aroma
7 polévkových lžic Purity Vision Kokosového oleje Bio (koupit v e-shopu)
šťáva a kůra z ½ citronu
1 a 2/3 šálku Alpro Mandlového nápoje (koupit v e-shopu)
1 lžička kokosového cukru
½ hrnku nasekaných mandlí
½ hrnku brusinek
½ hrnku strouhaného kokosu
30 g čerstvého droždí 
špetka soli

Postup:

  1. Z vlažného mléka, kvasnic a cukru připravte kvásek.
  2. Smíchejte mouku, sůl, mandlový nápoj, necukr, kokosový olej a citronovou kůru a kokos. Do důlku uprostřed vlijte kvásek, pomalu přidávejte do těsta a přilévejte zbytek mléka, citronovou šťávu a rozinky.
  3. Vypracujte hladké nelepivé těsto, které nechejte kynout přibližně 30 minut.
  4. Následně již postupujte klasicky. Upleťte vánočku, dejte ji na plech vyložený pečícím papírem.
  5. Pečte ve vyhřáté troubě na 200° přibližně 20 minut. Průběžně kontrolujte, případně vyzkoušejte špejlí.
 
Tip:
Hotovou vánočku můžete posypat kokosem.
Tip redakce:
Co dělat, aby se vám vánočka vždy povedla?
 
Chystáte se péct na Vánoce vánočku? Odborníci na pečení tvrdí, že ať už ji pečete podle receptu z internetu nebo od babičky, z hladké nebo z polohrubé mouky, z droždí nebo z kvasu, jeden rok se povede a jiný třeba zase ne. Praskne se, nenakyne, spálí se mandle… Na co si tedy dát pozor, aby se vánočka povedla?
 
Zde pár tipů:
  • Pokud pečete vánočku poprvé, neexperimentujte. Postupujte podle návodu a surovin uvedených v receptu.
  • Použijte jen jednoduché suroviny: ideálně droždí, kvalitní mouku, cukr, máslo, tuk, špetku soli a vodu, můžete přidat rozinky nebo kandované ovoce a na posyp mandle.
  • Raději se vyhněte aromatickým surovinám, jako je perník nebo exotické koření, kardamom nebo koriandr. Jde sice o současné trendy, ale to už nebude klasická vánočka. Její chuť by měla být jednoduše sladká.  
  • Vyberte jen čerstvé a kvalitní suroviny. Neopomínejte ani výběr mouky, v obchodech již dnes najdete i ty, které jsou určené vyloženě na kynutá těsta. Mouka na kynuté těsto velmi dobře kyne, rychle zvětšuje objem. Těsto je na povrchu hladké, jemné, pružné. Je plné velkých pórů, dobře udrží tvar, po druhém kynutí neklesne do původní velikosti. Dobře se s ním pracuje, nelepí se. Jen pozor, tato mouka na sebe často ráda a hodně váže vodu. Proto možná budete potřebovat o trochu více tekutiny, než uvádí recept.
  • Pokud použijete třtinový cukr, pak vězte, že se vám těsto zbarví do béžova.
  • Jaký  použít tuk? Lze zvolit máslo, tuk ze směsných olejů, ale také třeba olej. Naše babičky ale většinou volily máslo, protože vánočku krásně provonělo a přidalo jí na chuti.
  • Při přípravě vánočky využijte tři misky. V první zadělejte kvásek, v druhé smíchejte suché suroviny, do třetí dejte mokré suroviny. Následně vše důkladně ručně prohněťte. Do suchých surovin přidejte mokré a nakonec přidejte kvásek. Budete-li přidávat rozinky, přes noc je namočte v rumu a nechte důkladně okapat.
  • Důležité je nechat těsto odležet, mělo by zdvojnásobit svůj objem.
  • Dobré je během kynutí těsto znovu prohníst, aby lépe kynulo. Pokud bude těsto málo vykynuté, může vánočka prasknout. Pokud na těsto zapomeneme, překyne a pak se v troubě může sesunout ke straně.
  • Před pečením je důležité vánočku správně zaplést a utáhnout. Pokud ji utáhnete málo, tak se rozjede, pokud zase moc, může prasknout.

Foto: Shutterstock, archiv CNC
 

Připravil/a pro vás Petra Lamschová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Martina Oulická 15.prosince 2021
Malá, ale důležitá poznámka pro ty, co nevědí (včetně autorky článku): cukrářské droždí neboli amonium není totéž co běžné droždí neboli kvasnice ( čerstvé či sušené). Amonium se používá na výrobu některých druhů cukroví, pracuje se se studenými ingrediencemi a těsto se zpracovává hned. Když amonium nasypete do vlažného mléka, jak je uvedeno v receptu, začne bouřlivě reagovat a uvolní se čpavek. Když stihnete otevřít okno, tak se neudusíte. Doporučuji tedy k přípravě těsta na vánočku ( obyčejnou, špaldovou, kokosovou,...) použít staletími ověřené droždí klasické, které v drogerii Teta nekoupíte ( tedy zatím, pokud třeba časem nezařadí do sortimrntu sušené droždí). Pečení zdar! :)

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít