Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Zima, nebo léto: Jak mít krásné rty celoročně?

Zima, nebo léto: Jak mít krásné rty celoročně?

Zima, nebo léto: Jak mít krásné rty celoročně?

12. února 2020 od Jana Kantorová

12. února 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Je jedno, jestli je zima, nebo léto, rty potřebují vzpruhu v každém ročním období. Aby byly vaše rty doslova k zulíbání, jen mazat je nestačí. Co všechno pokožka rtů potřebuje a jak může pomoci peeling a lesk na rty?
Že je nutné pečovat o rty celoročně, je známý fakt. Možná už ale nevíte, že péči je třeba ročnímu období přizpůsobit. Jinak je k nim potřeba přistupovat v horkém létě, v mrazivé zimě nebo v přechodových obdobích na jaře a podzimu. V létě rozhodně používejte balzámy na rty se ochranným faktorem a rty častěji hydratujte. V zimě si naopak dopřejte mastné produkty bez obsahu vody na bázi olejů a tuků a rty rozhodně neolizujte. Rty neobsahují na rozdíl od pokožky žádné mazové žlázy, takže nedochází k jejich samovolnému zvlhčování, ale olizováním dochází pouze k jejich podráždění.
péče o rty v zimě

Základy péče o rty:

  • Odličování: Pokud používáte dlouhotrvající a neslíbatelné rtěnky, je potřeba je vždy večer před spaním odlíčit jemným odličovacím mlékem.
  • Občasný peeling: Jednou, maximálně dvakrát za týden se věnujte také obrušování šupinek staré kůže. Například jednoduše jemným zubním kartáčkem, kterým po rtech párkrát přejedete.
  • Hydratace: Každý den (a pak pravidelně během dne) rty hydratujte balzámem na rty. Na noc můžete využít hutnější a mastnější krém, zvlášť po peelingu, kdy budou mít rty možnost vstřebat všechny aktivní látky. Vyzkoušejte například EOS Balzám na rty kokosové mléko (koupit v e-shopu) nebo Astrid Balzám na rty jojobový olej (koupit v e-shopu).
  • Výživa: Pro rty je důležitá výživa nejen zvenku, ale také zevnitř. Dbejte na přísun vitaminů A, B a zinku. Důležitý je také správný pitný režim.
  • Ochrana: Vybírejte balzámy na rty s ochranným faktorem minimálně 15, na horách a u moře vyšším, protože rty neobsahují stejné množství melaninu jako pleť.

Peeling: Kdy ano, kdy ne?

I pro rty je důležité obrušování staré kůže. Rty se prokrví, oživí a vypadají mnohem zdravěji. Ideální je peeling provádět jemnějšími produkty a pomocí měkkého kartáčku na zuby. Peeling na rty si můžete vyrobit doma například smícháním cukru a kokosového oleje nebo použít již připravený peeling z drogerie. Ideální je například Gabriella Salvete Peeling na rty (koupit v e-shopu) s pečujícím balzámem, který odstraňuje odumřelé kožní buňky, hydratuje a vyživuje. Navíc je jeho nanášení snadné – vypadá totiž jako balzám na rty. Peeling vždy provádějte raději večer před spaním a poté rty důkladně hydratujte. Ale má to i své proti. Zvlášť ve velmi mrazivém a větrném počasí se peeling nedoporučuje provádět, protože po něm jsou rty velmi citlivé na vnější změny. Mohlo by tak dojít k jejich popraskání.

Když rty volají S.O.S.

I přes veškerou péči se může stát, že prevence selže a rty jsou suché a popraskané. Pak potřebují rychlou vzpruhu a intenzivní výživu. Rty je v takovém případě nutné hydratovat a dodat jim speciální péči v podobě výživných a regeneračních sér a masek určených přímo pro rty. Díky tomu zmírníte praskání, suchost, pálení a svědění.
ochrana rtů balzám na rty
Tip redakce:
V takovém případě by se vám mohl hodit balzám na rty
Labello Vanilla & Macadamia Intenzivní péče na rty (koupit v e-shopu) nebo Pil'aten Kolagenová maska na rty (koupit v e-shopu).

Pryč se zlozvyky

Jsou běžnou součástí každodenního života. Děláte je většinou nevědomky, když jste ve stresu nebo se nudíte. V tu chvíli vás možná ani nenapadne, že rtům příliš škodí. Jedná se o kousání rtů nebo jejich přílišné olizování. Dále si často nehlídáte datum spotřeby otevřeného výrobku, a to je chyba. Zaprvé klesá účinnost výrobku a zadruhé se může v déle otevřeném výrobku tvořit větší množství bakterií. S tím vlastně souvisí i nanášení balzámu na rty prsty. Pokud nemáte k dispozici plastové špachtličky, díky kterým byste mohli nanést balzám na rty, umyjte si předtím vždy ruce. Bakterie se tak nedostanou přímo do kelímku. Pozor si také dávejte v případě, že vaše ústa a rty trápí afty a opary.
kousání rtů

Domácí péče o rty

Jaké suroviny z domácnosti vám mohou pomoci, když nemáte po ruce balzám na rty? Možná vás překvapí, kolik jich je.
  • Olivový olej: ideální je na noc, abyste se ráno probudili s vláčnými rty.
  • Med: stačí jej ponechat na rtech pár minut a budou plně hydratované.
  • Vazelína: kosmetická vazelína je už našimi babičkami prověřený produkt, který rty pořádně promastí a chrání je například před mrazem.
Tip redakce:
Ochranné a hydratační funkce už mají také rtěnky, které obsahují vitaminy a minerály. Nebo dokonce i látky, jako je zlato, stříbro či kaviár. Můžete je nosit celý den, a přitom dochází k hydrataci i regeneraci rtů.

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít