Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Projezte se k mladší pleti!

Projezte se k mladší pleti!

Projezte se k mladší pleti!

5. listopadu 2018 od Eva Suchomelová

5. listopadu 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Ing. Martin Škába

Krása vychází zevnitř. A u pleti to platí dvojnásob! Přinášíme tipy na potraviny, díky kterým si zachováte pleť výrazně mladší a zdravější!
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Sója pro omlazení buněk

Tato asijská luštěnina se stala synonymem vegetariánského či veganského pokrmu. Ale pokud si chcete omladit buňky celého těla, tedy i své pleti, pak ji rozhodně do jídelníčku také zařaďte.
  • Sójový olej je bohatý na vitamin E, velmi účinný antioxidant, který pomáhá bojovat proti stárnutí pleti.
  • Také má vysoký obsah aminokyselin, které tvoří sójovou bílkovinu, jsou pro organismus snáze zpracovatelné a optimálně zužitkovatelné.
sója„Sója patří u mnoha lidí mezi alergeny. Pokud nemáte zjištěnou alergii nebo intoleranci na sóju, případně problémy se štítnou žlázou, pak bych konzumoval pouze fermentovanou sóju v BIO kvalitě – tempeh, miso, natto a sojovou omáčka, a to v četnosti maximálně 2x týdně,“ doporučuje výživový poradce.

 
Celer pro zdravou kůži

Krásná pleť je jen ta zdravá. Skvělý a vyvážený koktejl B-komplexu, tedy vitaminů skupiny B, které patří k nejdůležitějším vitaminům pro krásnou pleť v každém věku, obsahuje kořenová zelenina celer.
  • Ovlivňuje především činnost střev, ale jejich správná funkce má přímý vliv i na zdraví a mladistvý vzhled vaší pleti.
  • Celer je spolu s mrkví a petrželí důležitou součástí vývarů, jež jsou v chladném období roku velmi podstatnou součástí stravy.
celer„Celer je nutričně velmi zajímavý. Nejlépe si udělat čerstvou šťávu nebo nyní na podzim vývary z celeru,“ potvrzuje Ing. Škába a uvádí další možnosti: „Případně jej lze restovat na ghí, panenském kokosovém tuku či olivovém oleji (s aciditou pdo 0,2).“ Kromě toho si můžete zpestřit stravu například celerovým salátem:
 
1 celer
1 jablko
1 lžíce rozinek
1 lžíce vinného či jablečného octa
himalájská sůl

Celer očistěte, nakrájejte na plátky a poté na kostičky. Jablko omyjte a se slupkou rovněž pokrájejte na kostičky. Spolu s celerem krátce povařte v malém množství vody. Pak přelijte octem a ochuťte solí. Rozdělte do salátových misek a ozdobte rozinkami.

 
Červené zelí pro celkové omlazení

Vysokým obsahem selenu, niacinu (vitamin B3), vitaminu C a zinku je červené zelí, především v syrovém a kysaném stavu, doslova elixírem mládí pro celé naše tělo.
  • Napomáhá při stavbě nových vazivových tkání, aktivuje růst buněk, čímž celkově omlazuje, a čistí tělo od toxických látek.
červené zelí„Zelí je základem výživy. Pro správné fungování celého trávicího traktu je doslova nezbytné, hlavně pro střeva,“ zdůrazňuje specialista na zdravou výživu. „Zelí bych doporučoval konzumovat hlavně ve formě kvašené (tzv. fermentované) nebo také v kombinaci s čerstvě vylisovanými šťávami. Zelí považuji jako základ pro podporu homeostázy střev, díky čemuž má i největší podíl na kvalitě pleti. Můžete si zelí doma sami naložit a nechat kvasit, případně si zakoupit od malých firem. Nesmí být hlavně pasterované, sterilované a s konzervanty.“ Druhá půlka podzimu je jeho sezónou, tak využijte jeho pozitivních vlastností a před zimou zapracujte na svém omlazení a ozdravění zevnitř.

 
Jalovec proti vráskám

Znáte tzv. jalovčinky, plody keře jalovce? Prosluly jako koření typické pro podzimní recepty ze zvěřiny, ale mají mnohem širší využití. Právě na podzim přichází jejich sezóna, kdy se dají sehnat i čerstvé třeba zrovna na vaší zahradě nebo u lesních pěstitelů. Běžně se ale dají sehnat jako sušené koření.
  • obsahují velké množství vitaminu C v dužině,
  • slupka obsahuje mnoho vícenásobně nenasycených mastných kyselin, které se podílejí na odstraňování cholesterolu z tkání, čímž se omezuje vznik vrásek a rýh v kůži, mimo jiné i vějířovitých vrásek u zevních očních koutků.
jalovec„Jalovec podporuje přirozenou obranyschopnost. Díky své silné antioxidační schopnosti pomáhá chránit buňky celého organismu včetně pleti,“ doplňuje Ing. Martin Škába. „Mimo jiné přispívá k normální činnosti ledvin, vylučování vody z organismu a harmonizaci trávení. Nejlepší jsou různé tinktury nebo šťávy.
 

Tip redakce:
Pozor si na ně musí dávat pouze těhotné ženy a všichni, kteří mají problémy s ledvinami – rozhodně se jim vyhněte.
  
šípky

Šípky plné antioxidantů

Vedle rakytníku, který kraloval měsíci září, je šípek další zásobárnou antioxidantů, jež působí proti volným radikálům. To napomáhá udržet pleť déle bez vrásek – postarají se o to vysoký obsah lykopenu (druh karotenu, předstupeň vitaminu A) a vitaminy C a E. I další obsažené živiny mají omlazující účinek – zlepšují zásobování buněk kyslíkem. „Šípek jistě patří mezi nutričně významné potraviny. Nejlépe v podobě čerstvých šťáv nebo tinktur, radí Ing. Martin Škába. Pokud šípek zpracujete tepelně (čaj, marmeláda, omáčka ke zvěřině), obsah vitaminu C se ztratí, ostatní látky si ale zachová.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Ing. Martin Škába

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Ing. Martin Škába
Výživový specialista a lektor
48
"Ukazuji lidem, jak si najít svou cestu."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít