Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Není hyaluron jako hyaluron: Který je ten pravý?

Není hyaluron jako hyaluron: Který je ten pravý?

Není hyaluron jako hyaluron: Který je ten pravý?

25. října 2018 od Karolína Hornová

25. října 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

V kosmetických i laických kruzích je kyselina hyaluronová hojně diskutovanou látkou. Její účinnost ale závisí na molekulové hmotnosti. Zjistili jsme, co dokáže s vaší pokožkou a jak správně vybírat kosmetiku s jejím obsahem.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Kyselina hyaluronová je látkou, přirozeně obsaženou v lidském organismu. Váže vodu, a je tak nezbytná pro zachování napětí a pružnosti pokožky. Disponuje také antioxidačními účinky, chrání pleť (a pokožku) před volnými radikály a podílí se na dalších důležitých biologických pochodech v kůži. S věkem její přirozený obsah v kůži ubývá, což je jednou z příčin stárnutí pokožky a pleti.

 
Vše o kyselině hyaluronové

V dnešní době ale umíme tuto látku velmi dobře laboratorně vyrobit a pleti ji dodat v podobě různých krémů a sér, nebo samozřejmě způsobem podkožní aplikace. Tady je velmi důležitá molekulová hmotnost. To je velké téma, kterému je důležité porozumět v případě, že se nechcete při výběru kosmetiky nechat „napálit“: molekulová hmotnost totiž výrazně ovlivňuje míru vstřebávání kyseliny hyaluronové do kůže. Rozděluje se tedy na vysokomolekulární a nízkomolekulární kyselinu hyaluronovou. Právě tato hmotnost určuje, jestli bude využita k hydrataci pleti, nebo korekci jemných až hlubokých vrásek.
 
kyselina hyaluronová

Vysokomolekulární kyselina hyaluronová může pleť i vysušit

Vědecká studie, publikovaná v roce 2008 v časopise SOFW Journal, mezinárodním periodiku pro aplikovanou vědu, shrnula závěry výzkumu, který testoval nízkomolekulární a vysokomolekulární kyselinu hyaluronovou takzvaně „in vivo“, tedy přímo při aplikaci na pokožku.

Výsledky ukázaly, že vysokomolekulární forma této látky má minimální schopnost proniknout do hlubších vrstev pokožky, a její účinky jsou tak menší. Projeví se vytvořením jemného filmu a hydratací pleti. Nicméně do hlubších vrstev pleti neproniká – tedy tam, kde se tvoří vrásky, ale i elastinové a kolagenové vazby.

Paradoxně může dojít ale i k vysušení pleti – zmíněný film kyseliny hyaluronové váže vodu a distribuuje ji do pleti, ale pokud se pohybujeme na suchém vzduchu, může dojít k opačnému efektu, tedy navázání molekul vody z vaší pleti do tohoto filmu.
 
nízko- vs. vysokomolekulární

Nízká molekulová hmotnost – vysoký efekt

Nízkomolekulární kyselina hyaluronová oproti tomu disponuje mnohem lepší penetrační schopností – tedy proniká i do hlubších (dermálních) vrstev pokožky, kde může pracovat podobně (i když ne v takové míře), jako v případě, že je tato látka aplikována injekčně: výsledkem je opravdu dlouhodobá hloubková hydratace, ale i schopnost obnovy a zpevnění elastinových a kolagenových vazeb, které mají „na svědomí“ pružnost pleti.

Neznamená to ale, že by vysokomolekulární forma byla špatná. Ideální je obě formy kombinovat, tedy např. používat sérum s nízkomolekulární koncentrací hyseliny hyaluronové a krém s vysokomolekulární koncentrací. Tak zajistíte hydrataci pleti shora i „zdola“.
 

infografika molekuly

Jak vybírat?

Problémem je, že řada výrobců formu této látky na obalech svých produktů neuvádí. Obě formy mohou být ve složení krému či séra zmíněny pouze jako kyselina hyaluronová (případně hyaluronic acid nebo HA). Vždy je tak lepší sledovat etikety nebo přímo kontaktovat výrobce a zjistit, zda daný výrobek obsahuje nízkomolekulární verzi. Ačkoli by se mohlo zdát, že jde jen o výdobytek kosmetických salonů, není to pravda a i na pultech drogerií vás může čekat velmi milé překvapení v podobě „nízkomolekulárního“ produktu s hloubkovým účinkem. Záleží totiž také na tom, jak dlouho a s jakou intenzitou se značka vývoji produktů s kyselinou hyaluronovou věnuje. Příkladem může být řada Ellie Hyaluron Boost, která nabízí komplexní péči s obsahem nízkomolekulární kyseliny hyaluronové: noční a denní krém, masku, oční krém a koncentrované sérum.

A kdy byste měli s aplikací přípravků s kyselinou hyaluronovou začít? Pro co nejlepší efekt ideálně mezi 25. a 30. rokem. Pokud jste majitelkami velmi suché pleti, můžete začít už mnohem dříve. Produkty s hyselinou hyaluronovou se hodí i pro pleť s akné, a to klidně od 15 let.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Související články

1 komentářů k článku
Zuzana Kadavá 29.října 2018
Nízkomolekulární koncentrace? To asi ne.

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít