Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Maskné – akné pod rouškou! Co s ním?

Maskné – akné pod rouškou! Co s ním?

Maskné – akné pod rouškou! Co s ním?

28. prosince 2020 od Lucie Nagyová

28. prosince 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Lucie Nagyová ve spolupráci s expertem Linda Chudomelová

Rouška nás pomáhá chránit před koronavirem. Nosíme ji v práci i venku, jenže dlouhodobé nošení roušek má bohužel neblahý vliv na naši pleť – zvlhnutím obličeje pod rouškou vzniká tzv. maskné. A víte, co to přesně je a jak mu předcházet?

Co znamená maskné

Maskné je vlastně nový typ akné, jehož název vznikl odvozením ze dvou anglických slov „mask“ jako rouška a „acne“ jako akné. Jde o vlastně o druh vyrážky, který je úzce spojený s nošením roušky. A protože v roušce trávíme poslední dobou i několik hodin denně, na pokožce našeho obličeje je to bohužel vidět.

Jak se maskné projevuje

Nepříjemné pupínky se objevují na místech, která jsou pod látkovou, jednorázovou rouškou či respirátorem schovaná. To znamená nejčastěji kolem úst, na bradě, na tvářích nebo i nahoře na uších, kudy vedou provázky od roušky.

„Maskné vzniká kombinací několika faktorů. Viry, bakterie, kožní maz a odumřelé buňky, které na kůži běžně jsou a uvolňují se do okolí, se nyní setřou do masky, která na kůži poměrně pevně přiléhá. Pod rouškou pak vzniká mikroklima, kde je tma, teplo a vlhko, to vše vlivem našeho dechu a teploty pokožky, což je pro bacily obecně nejskvělejší lunapark na světě,” říká vizážistka Linda Chudomelová a upřesňuje: “V tomto prostředí se vše dokonale množí, na což pleť, a zejména ta mastná, reaguje tak, jak umí – záněty.

Jak tomu předcházet

Nepříjemným pupínkům a akné zkuste předejít tím, že budete nosit kvalitní roušky ze vzdušného materiálu. Vhodné jsou látkové, ze saténu nebo pravého hedvábí, ale také jednorázové roušky, například Zdravotnická obličejová maska s CE certifikací I (koupit v e-shopu). V tašce nebo kabelce se jich vyplatí mít víc.

„Roušku měňte nejdéle po čtyřech hodinách, ale pokud máte maskné problém, tak klidně i po dvou,“ doporučuje Linda Chudomelová. Látkovou roušku po sundání vyperte v pračce alespoň na 60 stupňů, roušku pak vždy vyžehlete.

Jak o pleť s maskné pečovat

Pokud nosíte roušku několik hodin denně, dopřejte pokožce opravdu dobrou a důslednou každodenní péči. „Čistěte pleť důkladně ráno i večer. Zkuste také zařadit pleťovou vodu s antiseptickým účinkem, ale použijte ji pouze na postižená místa, není určená na celý obličej. Maskné můžete potřít také tea tree olejem,“ doporučuje vizážistka. Pod rouškou nepoužívejte krémy na olejové bázi. „Volte výživné a hydratační, ale lehké textury bez oleje, který by pleť ucpával,“ radí vizážistka. Vhodný je například Astrid Denní a noční krém Aqua Biotic (koupit v e-shopu), obohacený o pivoňkovou vodu, která má protizánětlivé vlastnosti.
Tip redakce:
Problematickou pleť se sklonem k akné skvěle ošetří
Floré Čisticí pleťový gel tea tree olej (koupit v e-shopu). Viditelnost pupínků redukuje už za čtyři hodiny Neutrogena Gel pro ošetření pupínků s kyselinou salicylovou Clear & Defend (koupit v e-shopu), a to bez toho, aby pokožku zbytečně vysušoval.

S make-upem opatrně

Pokud chcete maskné předejít nebo ho trochu zklidnit, bude lepší vzdát se na čas make-upu, popřípadě použijte make-up na základě silikonů. „Nejsou totiž tak mastné a hutné. Nebo je nahraďte BB krémy, které jsou k pleti šetrné a hydratují ji,“ dodává Linda Chudomelová. Pleť nezatíží Dermacol BB Hydratační tónovací krém 8v1 (koupit v e-shopu). Pokud ale nemusíte, raději make-up na nějakou dobu vynechte. Můžete se například víc zaměřit na líčení očí.

TIP: Produkty vhodné pro odlíčení pleti, kterou trápí pupínky a akné, najdete na e-shopu Teta drogerie (pokračovat na e-shop).

Připravil/a pro vás Lucie Nagyová ve spolupráci s expertem Linda Chudomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Linda Chudomelová
vizážiska
1
"Rozdíl mezi obyčejnou ženou a ženou z titulky časopisu jsou dvě hodiny."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít