Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Make-up akademie: Nanášení tvářenky krok za krokem

Make-up akademie: Nanášení tvářenky krok za krokem

Make-up akademie: Nanášení tvářenky krok za krokem

5. února 2020 od Lucie Ulmanová

5. února 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Lucie Ulmanová

Kdyby existovala jednotná odpověď na otázku „jak správně nanášet tvářenku“, neexistoval by snad ani tento článek. Při stínování je třeba zohlednit barvu, texturu přípravku, tvar obličeje a i to, jestli používáte prsty, nebo štětec.


Tvářenka je kouzelným výrazovým prostředkem, umí toho opravdu hodně. Ubrat roky, rozjasnit tváře, podpořit rysy obličeje nebo ho vytvarovat do ideálního tvaru. Přitom pořád patří mezi přípravky z šuplíku „bojím se“. Málokterá žena ví, jak ji správně nanášet, snad proto, že „to správné místo“ pro aplikaci není nikterak přesně ohraničeno. Jak najít to správné místo na té neurčité ploše kdesi na tvářích, které vedou od rtů kolem nosu až ke spánkům?

Jak vybrat tu pravou?

Důležité je v tomto případě zohlednit texturu a způsob nanášení. Jaké tvářenky máte na výběr a který způsob bude vyhovovat právě vám?

1.     Textura

Sáhnout můžete po tvářence:

  • pudrové
  • gelové
  • vodové
  • krémové

2.     Nanášení

Od toho se pak bude odvíjet i samotné nanášení:  

  • pudrová jedině štětcem,
  • u gelové či vodové jsou tím nejlepším aplikátorem prsty,
  • u krémové podle libosti. Někdo ji nanáší make-upovou houbičkou, jiný štětcem, někdo přímo ze sticku, další dotvaruje prsty

Těmi se nejlépe tvářenka jemně vklepává (vťupkává) a poté roztírá až do ztracena. Krémová, gelová či vodová textura jsou ideální na vytvoření svěžího líčení, především u bezproblémové a nemastné pleti. Nanáší se na pleť nezapudrovanou, tedy po aplikaci make-upu a po zakrytí nerovností korektorem.

Tip redakce:
Kombinace textury pudru a textury krémové/vodové tvářenky by totiž mohla mít za následek neprolnutí textur, drolení nebo flekatost.


Pudrová tvářenka jako favorit

Pudrová tvářenka se doporučuje majitelkám normální či suché pleti. Zvolíte-li právě ji, pak potřebujete štětec zkosený. Právě šikmé zastřižení chloupků umožní přizpůsobení konturám obličeje nebo vymodelování křivek. Pořiďte si proto velký šikmý štětec. Barvu ze štětce jemně oklepte – přidat můžete vždycky, ubírá se už hůř. Případnou intenzitu pak můžete doupravit pudrem. Veďte jemné tahy z jablíček lícních kostí směrem ven a doztracena. 


Záleží na tvaru obličeje

Štětec veďte směrem k uchu – šikmo nebo rovně. Záleží na tom, jaký tvar obličeje máte. Postupné vrstvení vám umožní přidávat na barevné intenzitě. Poprašek barvy můžete na konci i lehce přejet čistým štětcem, a tím odstranit přebytečný nános. Výsledný make-up pak můžete celý zafixovat bezbarvým pudrem nebo fixátorem ve spreji.

Rovné vedení linky směrem ke středu uší (nikdy ne níž) je pro obličej protáhlý.
Čím je obličej kulatější, tím více směrujte štětec nahoru.
Zbarvení tváří směrem k horní linii ucha se hodí pro kulatý tvar obličeje, který se tím opticky zúží, nebo pro obdélníkový tvar, čímž se obličej vymodeluje.

Tip redakce:
Pokud váháte, kde jsou jablíčka cních kostí, je to jakýsi pomyslný střed tváří, nejbaculatější líčko, místo, kde se červenáte přirozeně. Můžete si také pomoci tím, že vtáhnete tváře dovnitř – místo nad ďolíčkem je to pravé.

Růžová má spoustu podob

Na závěr vás čeká ještě jedna, a to snad ta nejtěžší otázka, a to, jakou vybrat barvu. Orientujte se podle:
  • vaší barevné typologie (blondýnkám s modrýma očima sluší růžová, zrzkám sedne meruňková),
  • barvy vaší pleti (tmavším typů nesluší oranžový tón, bledulkám zase fialová),
  • ročního období (v zimě vypadá dobře klasická červená, podzimu sluší bordó),
  • celkového ladění make-upu (k fialovým očním stínům příliš nepůjde hnědá),
  • aktuálního opálení (místo tvářenky použijte klidně jen bronzer),
  • příležitosti (do večerního osvětlení přidejte na intenzitě).

Hledejte i správný podtón pleti. Obecně se dá ovšem říct, že v růžových tónech si vybere každá žena. I růžová má ale spoustu podob. Zkuste například multitónovou tvářenku Max Factor Tvářenka Creme Puff Blush (koupit v e-shopu) nebo Dermacol Dvojbarevnou tvářenku Duo (koupit v e-shopu).

Tip redakce:
Hovoříme k majitelkám hezké pleti: někdy není ani třeba základní vrstvy v podobě make-upu, použijte zkrátka jen malou dávku tvářenky a hned budete působit svěžím a vzdušným dojmem.

Připravil/a pro vás Lucie Ulmanová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít