Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Jak nosit temné rty

Jak nosit temné rty

Jak nosit temné rty

4. října 2022 od Eva Suchomelová

4. října 2022 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Kateřina Krobová

Taky vás lákají módní temné rty? Jsou jedním z trendů každého podzimu. Zda se pro vás hodí a jak je nosit, jsme se zeptali expertky na krásnou vizáž, Kateřiny Krobové.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Trend tmavé rtěnky

Rtěnkyčerné, tmavě hnědé, temně vínové, burgundské, či dokonce temně modré barvě si většinou spojujeme spíš s líčením na svátky typu Halloween. Ovšem pozor! Letošní módní přehlídky se k tmavým rtům také přiklonily a například líčení rtů v burgundské je žhavý trend.


Historie tmavé rtěnky


Na druhou stranu není v historii ženského líčení tmavá rtěnka novinkou. „První dochovaný záznam o existenci černé rtěnky pochází z Egypta zhruba 4000 let před naším letopočtem. Tehdejší Egypťanky se nebály odvázat se a experimentovaly s kosmetikou i barvami,“ líčí historické souvislosti Kateřina Krobová a dodává: „Důležitým obdobím pro černou rtěnku byla i dvacátá léta minulého století v Hollywoodu. Černobílý film by bez tmavých rtů jistě neměl takovou jiskru.“ Černá rtěnka se stala i poznávacím znamením vyznavačů stylu emo či gotik, sezonně je nepostradatelná, pokud plánujete kostým na halloweenskou party.

žena s tmavě fialovými rty


Hodí se tmavá rtěnka pro každého?

Trend je jedna věc, ale otázkou je, zda se hodí právě pro vás. Odpověď tkví ve velikosti vašich rtů. „Obecně platí pravidlo, čím užší rty, tím světlejší barva. Všechny tmavé a výrazné odstíny totiž rty opticky zmenší a zúží,“ vysvětluje vizážistka. Pokud tedy máte rty silnější, pak si trendovou tmavou rtěnku dopřejte.


Kam vyrazit s tmavě nalíčenými rty? 

Pokud váháte, zda používat tmavou rtěnku i na denní líčení ve všední dny, ačkoli nejste rebelka, má Kateřina Krobová praktickou odpověď: „Jednoznačně záleží na naší odvaze a prostředí, ve kterém se přes den pohybujeme. Na business jednání s klientem bych zrovna černou rtěnku nezvolila, i když je to aktuální trend. Na druhou stranu tmavý švestkový odstín dokáže dokonale doplnit celkový vzhled, navíc vypadá neuvěřitelně žensky.“ Vyzkoušet můžete třeba Flormar tekutá rtěnka Kiss, č.13 (koupit v e-shopu). 

Nemyslíme si, že by od letošního podzimu pod vlivem vizážistů předních módních značek začaly všechny ženy hromadně nosit jen tmavou rtěnku. Ale tento trend je nepřehlédnutelný a mnohá z žen zatouží vyzkoušet si vlastní odvahu ji nosit. „Osobně už znám plno žen, které upustily od klasické rudé a mezi jejich denní rutinu patří fialová nebo tmavě hnědá. Zřejmě si tento trend nenajde cestu do všech kosmetických taštiček, ale proč ho nevyzkoušet na speciální příležitost?“ míní vizážistka.

Naše tipy: 
Vyzkoušejte
 Gabriella Salvete Dolcezza Lipstick Matte 102​ (koupit v e-shopu), která rty nevysouší, i když je matná. Zajímavá může být také  Rimmel London rtěnka Stay Matte 810​ (koupit v e-shopu) nebo Maybelline Super Stay Ink Crayon rtěnka 55 Make it Happen ( koupit v e-shopu)

ženy s tmavými rty

Tip Kateřiny Krobové:
Nikdy bychom při aplikaci tmavé rtěnky neměly opomíjet konturovací tužku, jelikož tmavým barvám nelichotí rozpité okraje.

 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Kateřina Krobová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Kateřina Krobová
Vizážistka, umělecká maskérka, kosmetička a stylistka
2337
"Méně je často více."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít