Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej 7 důvodů, proč v kosmetice hledat vitamin C

7 důvodů, proč v kosmetice hledat vitamin C

7 důvodů, proč v kosmetice hledat vitamin C

5. září 2019 od Anna Adlerová

5. září 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Anna Adlerová

O vitaminu C v kosmetice se říká, že má zázračné účinky. Jedná se o jednu z nejúčinnějších látek v produktech, která s pletí dokáže divy! Pokud chcete ale z jeho účinků těžit, měli byste se s ním alespoň zběžně seznámit. Jeho používání se totiž řídí několika pravidly.
Vitamin C neboli kyselina l-askorbová (LAA) je vitamin rozpustný ve vodě, který je pro správné funkce těla nezbytný. Najdete ho v řadě potravin, ale třeba i v kosmetice. Nachází se především v pleťových krémech a sérech. Ta představují účinnou výživu, protože pronikají až do spodních vrstev pleti. Vitaminem C se zabývala řada výzkumníků, a tak je možné s jistotou tvrdit, že má na pleť prokazatelné účinky. Co všechno umí?


1. Zajistí pružnost a pevnost pokožky

Jelikož céčko podporuje v těle výrobu kolagenu, který je nezbytný pro vypnutou a mladistvou pleť, pomáhá tak k dosažení viditelně zdravější pleti. Toho pomůže dosáhnout například NIVEA Energizující denní krém proti vráskám Q10 plus C.
vitamin C v kosmetice

2. Je to antioxidant

Vitamin C ničí volné radikály, které vznikají jako reakce na negativní vlivy okolního prostředí. Pokud tělo trpí oxidačním stresem, pokožka stárne rychleji. Proto je vitamin C důležitý i pro zachování krásné a mladé pleti po co nejdelší dobu.


3. Je vhodný pro všechny typy pleti

Trpíte akné nebo mastnou pletí s černými tečkami? Vyzkoušeli jste už všechny možné dostupné prostředky, ale stále nic nepomáhá? Možná najdete řešení právě v účinném séru s céčkem. Benefity vám vitamin C přinese, i pokud vás naopak trápí suchá nebo citlivá pleť.
džus s vitaminem C

4. Odstraňuje v pleti škody z UV záření

Céčko, podobně jako další antioxidant, vitamin, E, dokáže snižovat tvorbu volných radikálů, které UV záření způsobilo. Používat ho ale místo kosmetiky s SPF se nedoporučuje.


5. Redukuje podráždění pokožky

Pokud budete mít v těle dostatek vitaminu C, vyhnete se některým problémům s pokožkou, jako je začervenání. Platí to i o aplikaci céčka přímo na pleť.


6. Zjemňuje pleť

Vitamin C dodá pleti jas a dokáže zjemnit její texturu. Pleť je s pravidelným používáním produktů s vitaminem C příjemná na dotyk i na pohled.
sérum s vitaminem C

7. Zesvětlí jizvy a pigmentové skvrny

Jelikož vitamin C spouští v těle výrobu enzymu tyrosinu, který podporuje tvorbu pigmentu, je možné díky němu bojovat proti pigmentovým skvrnám na pokožce.


Není všechno zlato, co se třpytí

Produkty obsahují jak jeho čistou formu, tak deriváty, které mají nižší účinnost, ale zato je snazší je používat. V čisté formě není totiž vitamin C stabilní, protože na vzduchu oxiduje. V oxidované formě může být pro pokožku až nebezpečný a způsobovat naopak její podráždění zvyšováním volných radikálů. Zoxidovaný produkt poznáte tak, že se změní jeho barva dohněda. K tomu může dojít, když je produkt s obsahem vitaminu C otevřen delší dobu.


Je potřeba se ho bát?

Fakt, že vitamin C ztrácí snadno své účinky či oxiduje, vás tolik trápit nemusí. Je dobré o tom vědět, ale řešit tento problém musí především výrobci kosmetiky, kteří se snaží jeho používání udělat co nejbezpečnější a riziku oxidace předcházet vhodnou kombinací ingrediencí. Na spotřebitelích je jen dodržování správného skladování a používání. Sérum s vitaminem C uchovávejte na chladném tmavém místě a nenechávejte ho dlouho otevřené.
Tip redakce:
Pro celkové vylepšení pleti vyzkoušejte třeba
Gabriella Salvete Vyživující sérum na obličej a dekolt s vitaminy C a E a kyselinou hyaluronovou. Vsadit můžete i na Ellie Vitamin Boost Energizující ovocné sérum, které energií pro pleť přímo přetéká. Vedle vitaminu C v něm najdete i áčko a éčko a ovocné extrakty z mandarinky, manga, malin a pečující olejíčky.


Jak sérum s vitaminem C používat?

Sérum s vitaminem C můžete používat jednou nebo dvakrát denně – ráno a večer. Pokud se rozhodnete sérem šetřit, zařaďte ho do ranní péče o pleť. Poskytne vám výživu a ochranu po celý den. Sérum nanášejte vždy na vyčištěnou pleť. Vždy poté aplikujte jako vrchní vrstvu krém, abyste účinky séra aktivovali.

Už jste produkty s vitaminem C vyzkoušely? Jakou s nimi máte zkušenost?

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Anna Adlerová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít