Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej 6 nejčastějších mýtů o akné. Znáte je?

6 nejčastějších mýtů o akné. Znáte je?

6 nejčastějších mýtů o akné. Znáte je?

15. listopadu 2019 od Jana Kantorová

15. listopadu 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Akné nás může hodně trápit i v dospělosti. Neobjevuje se jen na mastné pleti. Tyto a další mýty, se kterými se setkáváme a slepě je následujeme, mohou způsobovat, že se projevy akné ještě zhoršují. Které to jsou a jak je provždy už vyvrátit?

Mýtus č. 1: Akné není ovlivněno stravou

I když se dlouho mluvilo o tom, že strava výskyt akné přímo neovlivňuje, opak je pravdou. Spojitost mezi stylem stravování a výskytem akné existuje. Lidem, kteří jedí více sladkostí, nezdravých tuků a těžkých jídel, se problémy s výskytem pupínků objevují častěji. Projevy akné pak zhoršují obecně potraviny s vysokým glykemickým indexem. Kvůli rafinovaným sacharidům dochází v těle k rychlému nárůstu inzulinu, a to vede k větší produkci kožního mazu, a tak k ucpání pórů.
Tip redakce:
Často se můžete dočíst o tom, že akné způsobuje čokoláda. Ale pozor! Problém není v kakau, ale právě v cukrech a mléčných přídavcích, které čokoláda může obsahovat. Čokolády se ale nemusíte vzdávat, stačí se zaměřit na tu kvalitnější s obsahem kakaa minimálně 70 %.

Mýtus č. 2: Akné se vyskytuje jen v pubertě

Kéž by to byla pravda, ale akné trápí i ženy po třicítce a výš, a to až ve 40 %. Čím to je? Mohou za to hormony. A to jak hormony, které se těle v různé hladině objevují v průběhu celého menstruačního cyklu nebo hormonální změny spojené s těhotenstvím či menopauzou. Podle odbornice na beauty wellness a estetiku, soudního znalce v oboru Mgr. Petry Řehořkové, MBA, v druhé polovině cyklu stoupá hladina progesteronu a také dochází ke zvýšené stimulaci mazových žláz. Kvůli tvorbě nadměrného mazu se pak ucpávají póry a množí se bakterie. Z tohoto důvodu právě ženy před menstruací trpí zvýšeným výskytem akné.

Tip redakce:
Produkci kožního mazu totiž ovlivňují také hormony hypofýzy, štítné žlázy a glukokortikoidy. Důležité je snažit se pečovat o svůj hormonální systém. Ten souvisí s imunitním i nervovým systémem. Proto je dobré sportovat, otužovat se, vyváženě jíst a hodně spát.

Mýtus č. 3: Akné zhoršuje líčení a make-up

Z puberty si pamatuji, že mi máma říkala, abych si na pleť nedávala make-up. Jinak se mi vytvoří spousta pupínků, protože moje pleť nebude dýchat. Takže svoji bezproblémovou pleť jsem pak v pozdějším věku přisuzovala tomu, že jsem se nenaučila používat make-up. Sice je pravdou, že nesprávně zvolený kosmetický přípravek může pokožku dráždit nebo ucpávat póry, ale při správné volbě se naopak stav akné může zlepšit. Speciální nemastné make-upy a pudry mohou absorbovat nadmíru kožního mazu. Důležité je ale kosmetické přípravky vždy důkladně odlíčit, pleť vyčistit a následně ošetřit vhodným krémem.

Tip redakce:
Nemastné make-up a pudry póry neucpávají, akné nezhoršují, ale díky speciálnímu složení pleti prospívají a nevzhledné pupínky zakrývají. Vyzkoušejte například
Ellie Young Antibakteriální kompaktní pudr Soft Beige 02 (koupit v e-shopu).
hloubkové čištění pleti

Mýtus č. 4: Za akné může špatné čištění pleti

Nedostatečná hygiena opravdu není příčinou akné. Spíše může při jeho výskytu projevy zhoršovat. Naopak za vznikem akné může stát přemíra hygieny, při které dochází k velkému odmašťování pleti a narušení přirozené kožní bariéry. To způsobuje, že pleť začne tvořit kožní maz ještě více. Čistit pleť tedy stačí (stejně jako jakýkoli jiný typ pleti) dvakrát denně, ráno a večer.

Tip redakce:
Jednou týdně přidejte k péči o pleť s akné hloubkově čisticí masku a jemný peeling, díky kterému se zbavíte černých teček, odumřelých kožních buněk a přebytečného mazu. Nebo zkuste všechno naráz, a to pomocí
Garnier Pure Čisticí peeling 3 v 1 (koupit v e-shopu). Krémy a séra pak nanášejte na čistou pleť, aby se jejich účinek měl možnost projevit.


Mýtus č. 5: Pupínků se zbavíte jejich vymačkáváním

Možná máte pocit, že když budete pupínky a černé tečky „nípat“ a vymačkávat, rychleji se zahojí. Ale je to spíše naopak – léčbu pupínku můžete prodloužit. Při vymačkávání můžete totiž kožní maz s odumřelými buňkami a bakteriemi zatlačit hlouběji pod kůži. Navíc hrozí vznik nadměrné pigmentace a jizev. Raději sáhněte po pomocnících, kteří pupínky ošetří, jako třeba Neutrogena Gel pro ošetření pupínků s kyselinou salicylovou Clear & Defend (koupit v e-shopu).
vymačkávání pupínků
Tip redakce:
Černé tečky a pupínky je vždy lepší ošetřit, a to maskami nebo peelingem, například
Garnier Pure Samohřejivou maskou (koupit v e-shopu). Jestliže už musíte pupínek vymáčknout, udělejte to správně. Napařte si obličej, aby byla kůže vláčná. Umyjte si ruce a při vymačkávání používejte ubrousek. Poté pleť očistěte pleťovou vodou, ideálně antibakteriální.


Mýtus č. 6: Hydratační kosmetické přípravky zhoršují akné

Akné nezhoršují hydratační přípravky, ale ty, které jsou nadmíru mastné a komedogenní, tedy ty, které ucpávají póry. Vždy je tak dobré vybírat kosmetické přípravky podle typu pleti, a to zvláště, máte-li problematickou pleť. Zkuste například Mixa Sensitive Skin Expert Hydratační péče 2 v 1 (koupit v e-shopu), která hydratuje a zmatňuje pleť, stahuje póry a zbavuje pleť nečistot.

Tip redakce:
Hydratace aknózní pleti je neméně důležitá. Zkuste používat lehké hydratační krémy určené přímo na aknózní pleť. Dehydrovaná pleť naopak produkuje více mazu, a tím dochází k ucpávání póru. A dál už to znáte.

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít