Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Holit se či neholit po letní sezóně?

Holit se či neholit po letní sezóně?

Holit se či neholit po letní sezóně?

30. srpna 2021 od Zdena Šmídová

30. srpna 2021 4 minuty čtení
Připravil/a Zdena Šmídová

S touto otázkou se potýkají nejen ženy, ale i muži. Moderní je určité partie těla holit. Zvláště, co se týká intimních partií nebo podpaží, je to hygienické a sexy. Je tedy dobré po sezóně nechat chloupky od holení odpočinout?
Odstraňování chloupků na intimních partiích, nohou, rukou či v podpaží je v dnešní době zcela normální. Stejně tak se vrací trend neholit ani podpaží, ani intimní partie, ani nohy. Záleží však na každém, co mu vyhovuje. Tedy mít zarostlou pokožku, vyholenou pokožku, částečně upravené intimní partie… Lékaři se však shodují na tom, že spíš než o zdravotní pohled na věc jde o to, zda místa porostlá chloupky dokážete udržet v suchu a čistotě celoročně. 

Trendy v holení: ano, či ne?

Trend návratu k přírodě: V poslední době je čím dál víc lidí, kteří se rozhodnou v zimě dopřát pokožce oddech a neholit se. Tvrdí, že se jedná o návrat k přírodě, a že chloupky v určitých partiích nenadělila příroda člověku bezdůvodně. Mají pravdu, ale právě vlhkost v partiích klína a jeho neholení může způsobovat obtíže.
 
Trend pravidelného holení: Ale také roste počet těch, kteří se zbavují chloupků v pravidelném intervalu během celého roku. Mají jistě pravdu, je to hygieničtější a také sexy. Na druhou stranu faktem také je, že díky těsnému oblečení (těsným džínám či tričku), může docházet například k bolestivému zarůstání chloupků na nohách či v podpaží.
 

Pozor na pupínky

Co se děje pod kůží, když chloupek neroste, jak má? Zkrátka nezvládne projít vlasovou cibulkou a začne růst do strany. V podkoží se pak zanítí – a pupínek a mnohdy bolestivý problém je na světě. Odborníci se shodují také na tom, že v okamžiku, kdy střídáte období holení a neholení se, mohou problémy se zarůstáním chloupků vznikat častěji, než v případě, že se holíte celoročně. Navíc pokud přestanete s holením s příchodem prvních chladných dnů, chloupky vám porostou silnější a tmavší, než tomu tak dosud bylo. Je to stejné jako s růstem vlasů, který posiluje zastřiháváním konečků. Takže rozhodnutí, zda v zimě holit, či neholit, pečlivě zvažte. 

Praktické tipy pro krásnou pokožku

Kosmetička Kamila Mazancová vysvětluje: „Jakmile si zvolíte správnou techniku depilace, můžete díky ní snížit frekvenci růstu chloupků a když nepolevíte, do roka by vám, například po laserové depilaci měly chloupky přestat růst úplně. Jakmile ale cyklus přerušíte s pocitem, že se na jaře vrátíte k rozpracovanému, spláčete nad výdělkem. Váš porost totiž bude hustší, než tomu bylo před prvním zásahem. Doporučuji tedy naplánovat si vždy depilace tak, aby bylo možno dodělat celý cyklus bez přerušení.“ Odbornice dodává, že neexistuje špatná volba techniky depilace, jen je třeba uvolnit ve dnech probíhající procedury pokožku a věnovat jí dostatečnou péči. 

Techniky holení, které jsou v kurzu

1. Holení

Holení - žiletky
Holení je pro více než 70 % žen stejnou celoroční rutinou jako například čištění zubů. Ideálním pomocníkem je určitě žiletka – Ameté Jednorázový holicí strojek Lady (koupit v e-shopu). Ta by nikdy neměla být tupá, kvůli tomu byste si po těle mohli roznést zánět. A opravdu platí, že žiletka na jedno použití by měla posloužit opravdu jen jednou. Další variantou jsou holicí strojky s hlavicemi na více použití Venus Dámský holicí strojek Comfort Glide Breeze (koupit v e-shopu). Tyto už mají zabudované chladicí gelové pásky. Skvělým doplňkem je Gillette Satin Care Gel na holení Avocado Twist (koupit v e-shopu) s chladivým a regeneračním účinkem na pokožku. 

2. Cukrová pasta

Holení - cukrová pasta
Cukrové pasty jste si možná vyzkoušeli a oblíbili na dovolených v zahraničí, depilovala se jimi již královna Kleopatra. Cukrové pasty obsahují rovnou i zklidňující složky, jejich užití není extrémně bolestivé a chloupky po jejich aplikaci nedorůstají tak rychle, jako třeba v případě nesprávného používání žiletek. Vyzkoušejte třeba Purity Vision BioEpil depilační cukrovou pastu (koupit v e-shopu). Většinou se jedná o produkty s certifikátem eko, veganským složením. I proto, že jde o tisíce let staré receptury. 

 

3. Voskové pásky

Holení - voskové pásky
Voskové pásky patří k tradičním technikám odstraňování chloupků. Vyzkoušet můžete třeba Veet Easy Gel Voskové pásky na tělo a nohy (koupit v e-shopu). Odbornice se shodují na tom, že pro domácí provedení jsou vhodnější pro oblast obličeje a menší plochy než pro oblast bikin, která je extrémně citlivá. 

4. Depilační krémy

Holení - depilační krém
Depilační krémy jako třeba Strep Opilca Depilační krém měsíček a vilín (koupit v e-shopu) jsou naopak pro citlivá místa naprosto skvělá – a zajišťují šetrnou depilaci intimních partií. Účinky krému jsou trvalejší než v případě mechanických žiletek. 
 
Tip redakce: 
Pokud chcete, aby se vaší pleti dařilo, nebyla vysušená, unavená a nerostly na ní silné tmavé chloupky, které na pokožce nepolíbené sluncem ještě vyniknou, dopřávejte mezi holicími cykly pokožce pravidelnou masáž ve sprše, kontrolujte si místa, kde ve vašem případě nejčastěji dochází k zarůstání chloupků a denně používejte kvalitní kosmetiku. Vyzkoušejte například zklidňující péči složení
Nivea Intenzivního pečujícího krému Urea+Care (koupit v e-shopu) s 5% ureou a dexpanthenolem. 

Foto: Shuterstock

Připravil/a pro vás Zdena Šmídová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít