Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Chutné, zdravé a rychlé dobroty

Chutné, zdravé a rychlé dobroty

Chutné, zdravé a rychlé dobroty

17. dubna 2024 od Teta drogerie

17. dubna 2024 5 minut čtení
Připravil/a Teta drogerie

Kdo by neměl chuť na něco sladkého nebo slaného? To máme asi všichni :-) Co si ale připravit dobrého a aspoň trochu zdravého? Podívejte se na naše čtyři tipy
Ovesné sušenky

Suroviny:

Postup:

   Nejprve smícháme suché ingredience. V míse důkladně promícháme ovesné vločky, špaldovou mouku, třtinový cukr, mandlovou mouku, jedlou sodu a skořici. V další míse rozpustíme máslo a smícháme ho spolu s agáve sirupem. Do mokré směsi pomalu přidáváme suchou směs a mícháme, dokud nevznikne kompaktní těsto. Pokud je těsto příliš suché, můžeme přidat trochu mléka nebo vody, aby se lépe spojilo.
   Předehřejeme troubu na 160-180 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Lžící odebíráme kousky těsta a formujte kuličky, které na plechu zploštíme na požadovanou tloušťku sušenek. Pečme v předehřáté troubě asi 10-12 minut, nebo dokud sušenky nezačnou zlátnout na okrajích.
   Po upečení necháme sušenky chvíli odpočinout na plechu, než je přemístíte na mřížku k úplnému vychladnutí.
Celozrnné krekry

Suroviny:

TIP: podáváme s Druid pomazánkami  nebo pro labužník s kimchi hot vegan nebo s kurkumou 
 

Postup:

   Nejprve si připravíme suché suroviny. Ve velké míse smícháme celozrnnou špaldovou mouku, ovesné vločky, pohankovou mouku, kypřící prášek a špetku soli. Dále přidáme mák, dýňová semínka a chia semínka. Dobře vše promícháme, aby se semínka rovnoměrně rozložila v těstě.
   Dále smícháme v další nádobě olivový olej, podmáslí a kokosové mléko. Mícháme, dokud nevznikne jednotná tekutina.
   Nyní již můžeme vše spojit. Postupně přiléváme mokrou směs do suché směsi, zatímco mícháme, aby se vše dobře spojilo a vytvořilo se těsto. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme ho 30 min. odležet v lednici.
   Teď přichází na řadu tvarování těsta a jeho krájení. Těsto vyklopíme na mírně pomoučněný pracovní povrch a vyválíme ho na tloušťku přibližně 3-5 mm. Pomocí řezačky na pizzu nebo ostrého nože nakrájíme těsto na obdélníky nebo čtverce podle preferované velikosti krekru.
   Nakrájené krekry přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 15-20 minut, nebo dokud nejsou krekry zlatavě hnědé a křupavé. Necháme krekry vychladnout na plechu. Po úplném vychladnutí je můžeme skladovat v uzavíratelné nádobě, aby si udržely svoji křupavost. 
   Krekry jsou skvělé k pomazánkám nebo třeba k sýrům.
 
Cuketové placky

Suroviny:

TIP: jako přílohu můžeme zvolit fazole v rajčatovém nálevu - Giana Fazole bílé v rajčatové omáčce 

TIP2: místo menších placiček uděláme velkou placku, kterou naplníme sýrem cottage a tuňákem - Franz Josef Kaiser Exclusive Tuňák steak ve vlastní šťávě 

Postup:

   Nejprve si připravíme cuketu. Omyjeme ji, odkrojíme konce a nastrouháme na hrubém struhadle. Osolíme ji a necháme asi 10 minut odstát, aby pustila vodu. Poté cuketu pevně vymačkáme rukama, aby z ní vyšlo co nejvíce vody.
   Dále si připravíme těsto. Ve velké míse smícháme nastrouhanou cuketu, ovesné vločky, vejce, majoránku, muškátový oříšek a přidáme sůl podle chuti. Vše důkladně promícháme, aby se ingredience spojily. Pokud je směs příliš "mokrá", můžeme přidat trochu více ovesných vloček, aby těsto lépe drželo pohromadě.
   Pustíme se do pečení placek. Na pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo na střední teplotu. Lžící nabíráme části těsta a klademe je na pánev, lehce je zploštíme, aby měly tvar placíků. Pečeme z každé strany 3-4 minuty, dokud nejsou zlatavé a křupavé. Hotové placky odkládáme na talíř pokrytý papírovými utěrkami, aby se zbavily přebytečného tuku.
   Cuketové placky podáváme teplé. Jsou výborné samotné, můžete je vyzkoušet s fazolemi v rajčatové omáčce nebo si můžete vytvořit velkou placku a naplnit si jí třeba sýrem cottage a tuňákem.
Ořechovo-kávový krém – zdravější Nutella

Suroviny:

Postup:

   Vařenou pohanku a rýži dáme do mixéru. Přidáme uvařenou kávu (v případě použití instantní kávy přidejte do mísy hrnek horké vody a lžičku kávy), slad nebo sirup a ořechové máslo. Mixujeme vše na vysoké otáčky, dokud nevznikne hladká a krémová směs. Přidáme kakao a špetku soli. Mixujeme dále, dokud nejsou všechny ingredience dokonale spojené a krém je hladký.
   Nyní ochutnáme a případně dosladíme nebo přidáme více kakaového prášku podle chuti.
Nalejeme krém do misek nebo sklenic, posypeme ořechy a necháme chladit v lednici nejméně 1 hodinu, aby se chutě spojily a krém zhoustl.

Připravil/a pro vás Teta drogerie

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít