Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Nejčastější chyby, když začínáte cvičit

Nejčastější chyby, když začínáte cvičit

Nejčastější chyby, když začínáte cvičit

10. září 2021 od Zdena Šmídová

10. září 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Zdena Šmídová

Rozhodla jste se hýbat. Gratulujeme. Jak ale nepřepálit start a nevzdat se jen kvůli tomu, že uděláte některou ze začátečnických chyb? Vyvarujte se jich a užívejte si pohybu, endorfinů i pocitu hrdosti, že jste zdolala další metu.
Dobrou zprávou je, že nejen začátečníci, ale také ti, kteří sportují roky, dělají často a stále dokola ty samé chyby. A místo toho, aby si radost z pohybu užívali, stává se pro ně mučením. Navíc cvičení s chybami je nejen bez výsledku, ale může dokonce škodit. Na co se zaměřit především? Běžkyně Lenka Kusá vysvětluje: „Než se začnete hýbat, o svém sportu si něco zjistěte. Případně si zaplaťte pár lekcí s trenérem, díky nim budete upozorněni na základní chyby, například v postoji a držení těla – a postupně se s nimi naučíte pracovat a napravovat je. A také díky dohledu odborníka zjistíte hodně o svém zdravotním stavu.“

1. Chyba: Neznám svůj zdravotní stav

Znáte ho? Pokud ne, měli byste si jej zjistit a ověřit si, zda je pro vás zvolená disciplína vhodná. Protože právě to, že si troufnete na sport, který pro vás není vhodný, je podle odbornice základem obtíží, které vás mohou v následujícím období provázet. Je dobré znát svůj krevní tlak, kondici a pohyblivost kloubů,“ vysvětluje odbornice. Jen tak se vyhnete bolesti, případně kolapsovému stavu. „A na základě potřebných parametrů může i váš trenér správně sestavit cvičební, tréninkový plán”, dodává ještě. 

2. Chyba: Píchá mě v boku

Pokud vás během tréninku píchá v boku, jde o varovný signál těla, že špatně dýcháte. Je to způsobeno křečí bránice. Je proto dobré zvolnit tempo a pomalu se naučit správně dýchat. Ideální tempo poznáte tak, že když běžíte, měli byste zvládnout povídat si  s někým druhým. Pokud toto zvládnete,  neměl by se vám výše zmíněný problém stát. 

3. Chyba: Bolí mě svaly a mám křeče

Může to signalizovat přetížení organismu, vysokou tréninkovou dávku, ale také nedostatek vitamínů a minerálů. Proto, pokud se hýbete pravidelně, měli byste mít po ruce doplňky stravy s obsahem hořčíku a ten pravidelně užívat. Zkuste třeba Vitar Biologicky aktivní hořčík (koupit v e- shopu). Stejně tak se může jednat o nedostatek zinku, selenu i vitaminu C, které jsou nezbytné k regeneraci, s tím vám pomůže MaxiVita Selen, zinek + vitamin C a E (koupit v e-shopu).

5. Chyba: Nejsem dost trpělivá

Pokud chcete po týdnu běhu zvládnout maraton, po měsíci ve fitku se pyšnit svaly jako Arnold Schwarzenegger, zvolněte. A ani nezkoušejte měnit svůj tréninkový plán a cíle. Vaše tělo potřebuje nejdřív najet do tréninkového režimu, postupně zesilovat a teprve v okamžiku, kdy nebudete mít pocit, že by pro vás byl trénink zátěží, utáhnout šrouby. Jestliže se velmi potíte, bolí vás hlava, svaly, ruce, cítíte se vyčerpaní, čas ještě není.

4. Chyba: Po cvičení jsem příliš vyčerpaná

Nic se nemá přehánět. Cvičíte-li do úplného vyčerpání, může to znamenat, že jste odbyli rozcvičku a svůj organismus rovnou donutili k plné tréninkové zátěži. „Vždy je na místě přijít do tělocvičny o patnáct minut dříve, rozhýbat se, pak by mělo následovat kardio. Právě takový postup nezatěžuje srdce a vy celý trénink zvládnete klidněji, než když rozcvičku vynecháte. A vaše tělo vám poděkuje“, vysvětluje odbornice. Při tréninku má tělo velký výdej, proto je dobré po něm doplnit energii. Jednou z možností může být třeba proteinový koktejl Semix Proteinový koktejl s kokosem (koupit v e-shopu), který rozmixujete s banánem. 

6. Chyba:  Nedopřeji si po sportu oddych

Tělo potřebuje čas na regeneraci ať už jste v jakékoliv fázi tréninku. Skvělé jsou uvolňující koupele, vyzkoušejte třeba Ameté Koupelová sůl Lavender  (koupit v e-shopu), která je určena přímo pro regeneraci organismu po zvýšené svalové námaze.  Nebo vyzkoušejte kouzlo masáže, kterou zvládnete doma třeba za pomoci partnera. Ideální je použít bylinný masážní olej, který uvolní svaly, třeba  Floré Bylinný masážní olej levandule (koupit v e-shopu).

Připravil/a pro vás Zdena Šmídová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít