Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Bezlepková dieta: Můžete při ní zhubnout?

Bezlepková dieta: Můžete při ní zhubnout?

Bezlepková dieta: Můžete při ní zhubnout?

30. prosince 2019 od Eva Suchomelová

30. prosince 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem RNDr. Michaela Bebová

Kolem bezlepkové diety panuje spousta mýtů, podporovaných celebritami, třeba i to, že při ní zhubnete. To ale nemusí být vždycky pravda. Jak je to skutečně, jsme se zeptali výživové poradkyně RNDr. Michaely Bebové

Při bezlepkové dietě musíte ze stravy kompletně vyřadit vše, co obsahuje lepek neboli gluten, především obiloviny: pšenici, žito, ječmen a oves, tedy i mouku, pečivo a další pokrmy z nich vyrobené.

Snahu zhubnout má mnoho žen. Zaručených diet a receptů na to, jak toho dosáhnout rychle, snadno a bez námahy, existuje nespočet. Před několika lety přišly některé americké celebrity s tím, že bezlepková dieta zaručí ztrátu přebytečných kil. Ovšem jako u všech zaručených diet má i tato svoje „ale“.

Zdravotní dieta

Především je třeba říct, že bezlepková dieta je dietou zdravotní, nikoli redukční. Podle výživové poradkyně RNDr. Michaely Bebové byste měli vyřazovat lepek jen v případě, pokud se objeví následující problémy:
  • máte diagnostikovanou celiakii,
  • máte diagnostikovanou alergii na lepek,
  • trpíte glutenovou senzitivitou bez klinického potvrzení (výrazné zlepšení stavu po vysazení lepku),
  • máte intoleranci lepku na bázi hladin protilátek IgG a IgM (skupiny protilátek, které spolupracují při krátkodobé a dlouhodobé ochraně před infekcí).
čím nahradit potraviny s lepkem

Omezení jídelníčku s benefitem?

Z vlastní zkušenosti, po 25 letech, kdy mám tuto dietu nařízenou od lékaře, mohu říct, že je velmi obtížné bezlepkovou dietu skutečně dodržet, zvlášť zpočátku. Na druhou stranu se můj jídelníček stal daleko pestřejší, což potvrzuje i Michaela Bebová: „Vyřazením klasického pečiva s lepkem mnohdy uvolníme místo nutričně zajímavějším potravinám, které mají často nižší glykemický index i glykemickou nálož. To samo o sobě vede k tomu, že dojde k redukci hmotnosti – ruku v ruce s tím jde často vyšší konzumace bílkovin, zeleniny s vlákninou i zdravých tuků.“ To je jednoznačně pozitivní zdravotní efekt.
různé druhy muk
Kdo začne držet bezlepkovou dietu, musí do stravy doplňovat nutriční látky, které vynecháním obilnin v jídelníčku chybí. To se týká především vitaminů skupiny B, především B1 a B2, vlákniny a minerálů, kromě toho i složených sacharidů. Obiloviny s lepkem lze nahrazovat následujícími potravinami, jako je např.:
  • rýže,
  • kukuřice,
  • pohanka,
  • amarant (laskavec),
  • jáhly,
  • luštěniny (čočka, hrách, fazole, sója atd.).
bezlepkové suroviny

Můžete bez lepku opravdu zhubnout?

Možná jste se nadchli pro bezlepkovou dietu proto, že jste slyšeli, že při ní zhubnete. Ovšem záleží, kolik jaké potraviny nahrazující lepek sníte. Vždy je třeba zachovat zákon příjmu a výdeje energie. „Pokud bychom všechno běžně konzumované pečivo vyměnili za bezlepkové ve stejném množství, pravděpodobně by k žádné redukci nedošlo,“ potvrzuje expertka na výživu.

Co tedy způsobuje pocit některých lidí, že při bezlepkové dietě zhubnou? „V případech, kdy není zdravotní důvod naordinovat bezlepkovou dietu, jsou všechny doprovodné pozitivní pocity a změny jen důsledkem celkového zlepšení, ozdravění jídelníčku jako takového nebo psychického původu, tedy placebo efektu,“ vysvětluje RNDr. Michaela Bebová. Pokud tedy netrpíte některou z indikací bezlepkové diety, pak raději zvolte pestřejší jídelníček bez vynechání obilovin v kombinaci se zvýšenou pohybovou aktivitou.

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem RNDr. Michaela Bebová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

RNDr. Michaela Bebová
Odbornice na výživu a biochemička
2648
"Úspěšná změna životního stylu začíná vždy v hlavě - změnou našeho myšlení."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít