Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Jak na černé tečky? 3 jednoduché tipy, jak je odstranit

Jak na černé tečky? 3 jednoduché tipy, jak je odstranit

Jak na černé tečky? 3 jednoduché tipy, jak je odstranit

20. dubna 2024 od Dana Grófová

20. dubna 2024 4 minuty čtení
Připravil/a Dana Grófová

Černé tečky nejednou potrápili každého z nás. Objevují se nejen v pubertě, ale také v dospělosti například při PMS nebo vznikají z přílišného stresu. Ale nezoufejte, poradíme vám, jak se jich zbavit a předcházet jejich dalšímu vzniku.

Vznik černých teček na obličeji

Černé tečky vznikají tak, že se v mazových žlázkách hromadí přebytečný maz, odumřelé buňky a další nečistotykteré po kontaktu se vzduchem na povrchu kůže oxidují a získávají typické černé zabarvení
 
Nejčastěji je najdeme na obličeji v obávané T-zóně – na nose, bradě a čele. Výjimkou ale nejsou ani jiná místa jako krk, dekolt, ramena či záda.

Černé tečky nejen na nose

Černé tečky na nose jsou asi tím nejběžnějším výskytem těchto vetřelců. Ovšem najdou se mnohdy i na zádech či na bradě.
  • Černé tečky na zádech: Tyto nenápadné tečky kazí hladký vzhled vašich zad. Naštěstí se jich dokážete celkem jednoduše zbavit – pravidelná exfoliace a používání produktů s kyselinou salicylovou pomohou uvolnit póry a předcházet tvorbě černých teček na zádech, nebo i v dekoltu a na ramenou.
  • Černé tečky na obličeji: Objevují se všude – na nose, tvářích, bradě. Jsou frustrující, ale s trochou péče je zvládnete. Pomůže jemná exfoliace 2–3x týdně a používání produktů s retinolem nebo kyselinou glykolovou.
  • Černé tečky na čele: Čelo je častým cílem černých teček, a to kvůli zvýšené produkci mazu v této oblasti. Kromě čištění a exfoliace zkuste zařadit do své rutiny pleťovou masku s jílem, která absorbuje maz a uvolňuje póry.
  • Černé tečky na bradě: Brada je náchylná k tvorbě černých teček z podobných důvodů jako čelo. Zkuste do své rutiny zařadit tonikum s obsahem kyseliny salicylové.

Co přispívá ke vzniku černých teček?

Kromě obvyklých hormonálních změn nebo stresu, mají černé tečky rády také mastnou pleťšpatnou péči o pleť nebo nezdravý životní styl (zejména mastné a tučné jídlo, slazené vody a alkohol).

Ke vzniku černých teček si ale můžete přispívat i sami.
  • Neodličujete se. Černé tečky jsou vlastně póry ucpané nečistotami. A tomu napomáháte i tím, že se večer důkladně neodlíčíte a pleť nevyčistíte.
  • Neměníte povlečení. Možná vás to překvapí, ale na polštáři se usazují nečistoty, odumřelé kožní buňky i přípravky, které si večer na pleť nanesete. Alespoň jednou týdně proto vždy vyměňte povlečení a zkuste hedvábný povlak na polštář (nedráždí pleť).
  • Často střídáte kosmetiku. Trpíte FOMO (fear of missing out) nebo nemáte trpělivost či jednoduše chcete vyzkoušet všechno najednou? Své pleti tím vůbec nepomáháte. Zejména pokud máte citlivou či problematickou pleť, držte svou skincare rutinu jednoduchou a vyhněte se častému střídání péče (vyčkejte alespoň 12 týdnů, než produkt změníte).

Co zabírá na černé tečky?

Jestli i vy patříte k těm, kteří se v zrcadle, a nejlépe v tom zvětšovacím, prohlížejí a hledají každou nedokonalost a černou tečku, pak se zastavte a přestaňte. Za prvé, nemá smysl se tím trápit, pleť se mění nejen věkem, ale i v průběhu roku, měsíce či týdne ať už vlivem počasí nebo změn v našem životě. A za druhé, máme pro vás několik tipů, jak se zbavit černých teček.


Jak odstranit černé tečky?

  • Důkladně pleť čistěte

Čištění pleti a důkladná péče je základem v boji proti černým tečkám a dalším nedokonalostem. Ráno a večer pleť vyčistěte odličovacím gelem, např. Dermacol Acneclear odličovací gel pro problematickou pleť (koupit v e-shopu). Kromě čisticích složek obsahuje i kyselinu salicylovou, zinek a tea tree olej, které hloubkově čistí a stahují póry a působí antibakteriálně a protizánětlivě.

Poté nezapomínejte na tonikum, které pleť dočistí a stáhne póry. A na závěr je důležitá hydratace – sáhněte po hydratačních sérech s kyselinou hyaluronovou nebo lehkých hydratačních krémech.
 
  • Zkuste čisticí masky

Co pomáhá na černé tečky rychle a snadno jsou Jednorázové slupovací masky, např. Ellie Expert Clean Slupovací pleťová maska (koupit v e-shopu), která hloubkově vyčistí póry a zbaví obličej zejména černých teček a dalších nečistot. Snižuje přebytečný maz, zlepšuje barvu, zanechává pokožku matnou a vyčištěnou. Složení s obsahem aktivního uhlí z bambusu, extraktem z černého čaje a D-panthenolem pleť čistí, zklidňuje a udržuje ji v přirozené rovnováze. Nebo můžete vyzkoušet masku s aktivním uhlím Astrid Aqua Biotic (koupit v e-shopu), která viditelně redukuje černé tečky a uvolňuje ucpané póry. Je vhodná pro problematickou a mastnou pleť.
  • Použijte náplasti

Skvělou vychytávkou, jak na černé tečky doma jsou náplasti na černé tečky na nose i jinde na obličeji. Náplasti odstraní černé tečky i nečistoty a pleť tak hloubkově vyčistí. Díky jemnému materiálu dobře přilnou i na nerovné části tváře. Výtažky z dřevěného uhlí zase napomáhají snižovat viditelnost pórů.

Předcházejte vzniku černých teček

Pleť se mastí a zanáší i během dne. Zvláště pokud žijete ve velkém městěpracujete v prašném prostředí nebo třeba často cvičíte a potíte se. Pokud máte možnost, očistěte si pleť i během dne. Stačí jednoduše – na kosmetický tamponek naneste micelární vodu a pleť s ním otřete. Poté pleti dodejte hydrataci – vybírejte si lehčí pleťové krémy nebo fluidy, které pleť nemastí, podporují stahování pórů a redukují tvorbu kožního mazu, třeba Nivea Zmatňující denní krém pro smíšenou pleť (koupit v e-shopu).

Občas zajděte na kosmetiku, kde vám černé tečky kosmetička profesionálně ošetří. V salonu se nejčastěji k čištění zanesených pórů používá metoda dermabraze, mikrodermabraze nebo ultrazvukové špachtle. První dvě jmenované metody odstraňují svrchní vrstvu odumřelé kůže. Ultrazvuková špachtle pracuje na bázi vysokofrekvenčních vibrací a bezbolestně a hloubkově dokáže vyčistit i velmi citlivou pleť nebo pleť s červenými žilkami (s tzv. kuperózou).

Strava, co pomáhá na černé tečky

Nejen to, co na pleť dáte zvenčí, ale i to, co tělo přijme zevnitř, výrazně ovlivní vzhled vaší pleti. Jednoduchá rovnice zní: čistá strava = čistá pleťSnažte se stravovat zdravě, vyřaďte tučná jídla a jezte co nejvíce zdravých potravin – méně cukru, soli, konzervantů a bublinkových nápojů, zato více tepelně nezpracované zeleniny, bílkovin, vlákniny a čisté vody.

Černé tečky a vymačkávání

Úplně nejlépe uděláte, když si černé tečky vymačkávat nebudete vůbec a když už, svěříte se do rukou odborníka. Pokud si ale nemůžete pomoct, pak je velmi opatrně můžete vymačkávat nejlépe poté, co jste si dali sprchu nebo koupel a vaše pleť je působením teplé vody změkčená, póry otevřené. Nemačkejte ale černé tečky rukama, odstraňte je pomocí nástroje, jako je Gabriella Salvete Odstraňovač černých teček (koupit v e-shopu). Jeho očko šetrně a hygienicky pomůže vymáčknout jak černé tečky, tak bílé pupínky.
Až skončíte, pleť ještě ošetřete pleťovou vodou, například Ellie Young Anti-acne pleťová voda pro problematickou pleť (koupit v e-shopu). Pleťová voda stahuje póry a zabraňuje další tvorbě komedonů.
 
 
Přečtěte si také:

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Dana Grófová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít