Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Seriál jarní detox: Vlasy plné života

Seriál jarní detox: Vlasy plné života

Seriál jarní detox: Vlasy plné života

13. dubna 2017 od Františka Těšínská

13. dubna 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Františka Těšínská ve spolupráci s expertem Mgr. Petra Řehořková

Chlad a ochranná pokrývka hlavy vlasům rozhodně neprospívaly. Zhoubné účinky mělo pro jejich krásu také topení a klimatizace. Zhoršil se takzvaný mazotok, pokožka svědí a ten, kdo trpí na lupy, může zaznamenat horší stav pokožky. Jak si poradit s mastící se pokožkou hlavy, skomírajícími kořínky a lupy?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Pokud se trápíte s vlasy víc, než je zdrávo, zeptejte se svého kadeřníka. Může jít o malý problém, který zvládnete vyřešit vhodnou kosmetikou z drogerie.  Pokud se vlasy nezlepší, vyhledejte odborníka, nejlépe dermatologa nebo trichologa. Ten má speciální kameru, se kterou prohlédne pokožku hlavy a na obrazovce objeví i ten nejskrytější problém. Odborně vám poradí, jak se s nimi vypořádat. Za vás jsme se zeptali odbornice, jak řešit tři nejčastější neduhy vlasů na jaře.


Když vlasy vypadávají

Po zimě má mnoho žen problémy s nadměrným vypadáváním vlasů. Není se čemu divit. Zima nesvědčí ani pleti, ani vlasové pokožce a vlasům jako takovým. „Ztráta vlasů u žen je zcela normální. Někdy přicházíme až o 100 vlasů denně. Pokud je ale vypadávání vlasů enormní, je potřeba změnit životní styl," vysvětluje zakladatelka Kliniky estetické medicíny Mgr. Petra Řehořková. Jakmile si všimnete vypadávání vlasů, nenechte to zajít příliš daleko. A hned udělejte primární kroky, jak vypadávání vlasů omezit. Důležité je zvolit vhodnou vlasovou péči, a posílit tak vlasy zvenčí, ale i zevnitř. „Tedy odstraňte stres, zlepšete jídelníček, zařaďte potravinové doplňky - nelekněte se, že hned nepůsobí, na vlasech se projeví výsledky nejdříve po třech měsících - a klidně zajděte i za odborníkem,“ radí odbornice. Inspiraci, jak zabránit padání vlasů, můžete najít i v našem článku Když padají vlasy.

strava


Podpořte růst vlasů

Růst vlasů podporuje např. zinek, magnézium a vitamin C. Ideální je konzumace středomořské stravy, která je plná esenciálních mastných kyselin. „Tato směs minerálů a aminokyselin je potřebná pro tvorbu keratinu, který tvoří nehty a vlasy. Do jídelníčku zařaďte také červené maso a játra, aby mělo tělo dostatek železa, které je nezbytné pro výživu vlasů a vlasové pokožky.  Dále bych ještě doporučila upravit i pitný režim a zařadit hlavně vodu,“ dodává Řehořková.


Konec mastným vlasům

Dovedou pořádně potrápit, a to až třetinu obyvatel. Kadeřníci upozorňují na to, že čím častěji vlasy myjete, tím více žlázy provokujete a ty zvyšují produkci mazu. Také saháním do vlasů si způsobujete, že vlasový maz protahujete do délek vlasů. Maštění trápí spíše přírodní vlasy nebo ty opatřené přelivem. Odbarvené vlasy většinou ne, protože odbarvený vlas hodně mazu pohltí. Na tento typ vlasů, který ale většinou zdědíte, je potřeba používat čisticí šampon a umývat si vlasy dvakrát. Nejdříve odstraníte největší nečistoty a až podruhé se důkladně očistí jak vlas, tak i pokožka hlavy. Na jaře je pak opravdu obzvlášť dobré dopřát si hloubkově čisticí kúru, která jim dodá zdraví i lesk.

Pokud používáte stylingové přípravky, vybírejte jen lehké složení, sprejové nebo pudrové konzistence. Vyhněte se produktům s krémovými či olejovými složkami. Skvělé je pro zvětšení objemu účesu použít spreje, které trochu vysušují, ale vlasy nezatíží. V případě nouze lze použít suchý šampon nebo tehdy, když máte mastnou jen ofinu, je možné ho aplikovat jen na ni, abyste si nemusela mýt celou hlavu.

maska


TIP REDAKCE:
Mastné i poškozené vlasy posílí maska z rozšlehaných čerstvých vaječných žloutků (2 ks) a olivového oleje (3 lžíce). Pozor však na bílky, ty do posilující masky nepatří – hodně tuží a ztížily by rozčesávání vlasů. Masku nechte působit dvacet minut a smyjte ji vlažnou vodou, v teplé by se žloutky srazily. Lesk vykouzlí také jeden trik - při posledním oplachování polijte vlasy pivem nebo roztokem vody a octa.


Lupy jsou častý problém

O lupech začíná většina lidí uvažovat až v okamžiku, kdy ve vlasech či na ramenou nachází šupinky kůže. Příčin vzniku lupů může být celá řada, ale po zimě se objevují častěji. Vyřešit problém s lupy můžete speciální vlasovou kosmetikou, která zamezuje nadměrnému šupinatění, reguluje vyměšování mazu a potírá množení mikroorganismů a plísní. 


Tip odborníka:
Zbavte se odlupující se kůže mezi vlasy antiseptickou ústní vodou Listerin. Smíchejte 9 dílů vody a 1 díl Listerinu, roztok vetřete do kůže hlavy po jejím umytí, nechte 5–10 minut působit a poté opláchněte. „Kúru opakujte pravidelně po každém mytí hlavy a lupy pro vás budou brzy minulostí,“ doporučuje nakonec Řehořková.

vlasy

Připravil/a pro vás Františka Těšínská ve spolupráci s expertem Mgr. Petra Řehořková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Mgr. Petra Řehořková
wellness koučka a zakladatelka kliniky Petra Clinic
4342
"Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít