Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Když vlasy volají o pomoc aneb Kdy navštívit trichologa

Když vlasy volají o pomoc aneb Kdy navštívit trichologa

Když vlasy volají o pomoc aneb Kdy navštívit trichologa

3. března 2019 od Eva Suchomelová

3. března 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Lukáš Rossbach

Nejste spokojena se svými vlasy? Trápí vás už delší dobu padání vlasů, svědění vlasové pokožky či jiná obtíž a žádný vlasový přípravek na to nezabírá? A už jste se zkusili obrátit na trichologa? S kterými problémy vám může pomoci, jsme se ptali trichologa Lukáše Rossbacha.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Občas se stane, že se vlasy začnou chovat nebo vypadat divně, jinak, než jste zvyklí nebo než je vám příjemné. Padají mnohem víc než předtím, hlava začne svědit, vyskytnou se lupy, případně začne vlasová pokožka bolet. Už jste něco takového zažili? Někdo zakoupí přípravek, doporučovaný v reklamě na daný problém s vlasy, jiný konzultuje rovnou s dermatologem… A co zajít za trichologem?


Co je trichologie a v čem může pomoct?

Trichologie je vědní obor zabývající se studiem vlasové pokožky a vlasů, jejich přirozenou čistotou, hygienou a komplexní péčí o ně. Vznikla propojením znalostí oblasti dermatologie, kosmetologie, biologie a genetiky. Dokáže dávat odpovědi v otázkách problematiky vlasové pokožky a vlasů a pomoci ve snaze zlepšit a udržet kvalitu jejich stavu. „Tricholog vám především poskytne pohled v širší perspektivě,“ vysvětluje Lukáš Rossbach, tricholog z Institutu zdravých vlasů. „Diagnostikuje a následně vysvětlí skutečnou příčinu vašich obtíží, objasní mechanismy funkce pokožky a dále směřuje klienta k péči, která povede k co nejlepší možné kondici vlasové pokožky tam, kam klienta pustí jeho genetické nastavení, hormony a celkové zdraví.“

práce trichologa

Kdy zajít za trichologem?

Nejčastěji za trichologem přicházejí lidé s těmito obtížemi:
  • nadměrné svědění vlasové pokožky,
  • padání vlasů,
  • onemocnění seboroickou dermatitidou či lupénkou,
  • jiné druhy dermatitid či kvasinkové infekce.
Poslední dva důvody uvádějí klienti, přicházející z dermatologických ordinací, kterým klasická farmakologická léčba nepřinesla požadovaný výsledek. „Co se vnímání obtíží týče, je to velmi subjektivní, každý z nás jsme jedinečný, stejně jako způsob našeho prožívání a vnímání. To, co jeden považuje za obtíž, je pro druhého zcela komfortní stav, který ani neregistruje,“ popisuje relativitu vlasového komfortu expert na zdraví vlasů a radí: „Vždy bych se proto řídil vlastní intuicí a pocitem.“


V první řadě: Prevence

Pokud pozorujete nežádoucí změny na vlasové pokožce či vlasech, je dobré v první řadě popřemýšlet, co k těmto změnám mohlo vést. V takovém případě odborník doporučuje zvážit návštěvu trichologa než nákup kosmetických produktů. „Ze zkušenosti mohu říci, že jakékoliv nadšení je záhy vykoupeno úměrným zhoršením,“ upozorňuje Lukáš Rossbach a hned dává příklad: „Vezměte si třeba často oblíbenou skupinu šamponů pro objem vlasů. Svým uživatelkám slibuje zvětšení objemu již od kořínků. Šampon v první fázi opravdu splní, co slibuje. Nicméně v druhé fázi dochází často ke svědění pokožky, pocitu pnutí a mnohdy pocitu citlivosti vlasových kořínků. Daný šampon často obsahuje prvky, které pokožce odebírají hydrataci.“

Nelze však paušalizovat a neznamená to, že všechny přípravky, slibující objem vlasů, fungují na tomto principu. Ve výběru kosmetických přípravků byste se však podle našeho odborníka měli držet expertů, ať již trichologa, který vám pomůže vhodné přípravky vybrat, či váš kadeřník, ke kterému máte důvěru.

kontrola vlasů a vlasové pokožky

Jak předcházet obtížím?

Pokud však žádné obtíže nepociťujete, není třeba chodit k trichologovi, stačí dodržovat některé zásady prevence vzniku vlasových obtíží:
  • Správná volba přípravků pro péči: vhodný šampon, kondicionér, stylingové přípravky s co nejmenším množstvím zatěžujících látek, vyhýbat se velmi agresivním přípravkům nebo těm, jež nejsou vhodné pro daný typ pokožky či obtíží.
  • Dodržování pravidel péče: vlasy po umytí vždy profoukat fénem na střední teplotu vzduchu, vlasy zbytečně nenosit v upnutém culíku, nenosit čepici na mokré hlavě v zimě a celkově vlasy zbytečně nezatěžovat.
  • Dbát na zásady životosprávy: dostatečný příjem minerálních látek a vitaminů.
  • Hydratace: dostatečný pitný režim, preferovat tekutiny, které neodvodňují organismus, minimalizovat příjem tekutin, které dehydrují organismus (káva, čaj, alkohol, bylinné čaje s diuretickým účinkem atd.)


S čím už tricholog nepomůže?

Trichologie jako taková vznikla na základě potřeb klientů z oblasti dermatologie. Proto se téměř veškeré obtíže vlasové pokožky a vlasů snaží vždy řešit právě odborný tricholog. „I my však máme své kompetence, které nás limitují. Příkladem můžou být různé formy závažných kokových infekcí, ke kterým je zapotřebí primární zaléčení antibiotiky,“ uzavírá Lukáš Rossbach. Tricholog dokáže zjistit přesný problém, který většinou spočívá v nevhodné vlasové hygieně nebo životním stylu. Pomůže najít nejlepší způsob hygieny, častost mytí vlasů či hloubkového čištění vlasové pokožky, doporučí změny v péči o vlasy, řeší svědění pokožky nebo padání vlasů bez toho, aniž by předepisoval léky.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Lukáš Rossbach

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Lukáš Rossbach
Tricholog
83
"Nejste na to sami, jsme v tom s vámi"

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít