Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Kartáče a hřebeny si zaslouží podobnou péči jako vaše vlasy

Kartáče a hřebeny si zaslouží podobnou péči jako vaše vlasy

Kartáče a hřebeny si zaslouží podobnou péči jako vaše vlasy

18. května 2019 od Karolína Hornová

18. května 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Už po pár použitích se na kartáčích na vlasy, hřebenech, ale i dalších vlasových pomůckách objeví nepěkné usazeniny. Směs stylingových přípravků, mastnoty, prachu a lupů není nijak lákavá, ale vyčistit hřeben není tak složité, jak se zdá. Pomůže běžná mýdlová voda či šampon, jedlá soda, detergent, a dokonce i pračka.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Kartáče na vlasy čistěte klidně každý týden

S každým pročesáním na kartáčích a hřebenech ulpívají vrstvy nečistot, které pomalu, ale jistě obalují jejich štětinky. Má to hned dva následky: pokud pomineme estetickou nevzhlednost vlasové pomůcky, je to i omezení její funkčnosti a fakt, že se z kartáčů (především těch s hustými štětinami) stává dokonalé „podhoubí“ pro množení nežádoucích mikroorganismů. Kromě toho si s každým použitím špinavého kartáče přenášíme tyto usazeniny na umyté, čisté vlasy. Ty se pak více zatěžují a rychleji mastí.

Každá z nás ví, že jako nový vypadá kartáč jen pár dní poté, co si ho přineseme z drogerie. Jeho zanášení nečistotami je postupné, takže si problému často všimneme, až když bije do očí. Kartáč bychom přitom měly čistit „preventivně“ už mnohem dříve – v praxi to znamená v intervalu zhruba čtrnácti dnů, ale klidně i týdne. Záleží také na tom, jak často si vlasy kartáčujeme a jaký typ vlasů máte - zda se nám hodně mastí či zda například pravidelně používáme lak na vlasy. Ten vlasové pomůcky zanáší nejvíce. Nemějte strach, že by čištění kartáč ničilo – stačí na to jít chytře a vaše vlasy vám poděkují. Pravidlem, na které bychom si měly zvyknout, je odstraňování vlasů z kartáče po každém česání.

kartáče a hřebeny

První krok: mechanické odstranění vlasů

Na první pohled jsou největším problémem dlouhé vlasy, vpletené mezi štětinky či namotané kolem dokola na kulatém kartáči. Pokud chceme takto zaneřáděný kartáč vyčistit, musíme se zbavit nejdřív jich. Z klasického kartáče je vyndáme rukou, u toho kulatého si pomůžeme nůžkami: vrstvu vlasů podélně rozstřihneme a pak ji ze štětinek už jednoduše odtrhneme.

Zvlášť u kartáčů s přírodními štětinkami z koňských žíní nebo kančích štětin může být odstraňování vlasů zdlouhavá práce: pomoci si můžeme pevným hustým hřebenem, kterým vlasy ze štětinek vyčešeme. Pokud chceme být opravdu „jako profíci“, můžeme si pořídit kovový hřebínek či kartáček přímo pro tyto účely.
 

kulatý kartáč

Druhý krok: S usazeninami si poradí odmašťovač i pračka

Dalším krokem je odstranění mastné směsi stylingových přípravků, mastnoty z vlasů a zbytků odumřelé kůže. Základem je horká voda, která už sama o sobě pomáhá mastnotu uvolnit. Bez dalšího přípravku by se to ale neobešlo. Pomozte si detergentem, tedy odmašťujícím přípravkem. U hřebenů a kartáčů s umělými štětinami klidně použijte přípravek na mytí nádobí, se kterým je práce hotová raz dva. Přírodní štětinky si přece jen zaslouží šetrnější péči – zde tedy zvolte šampon na vlasy, který rovněž působí jako detergent a zároveň štětinky nepoškodí.

Kartáč či hřeben nechte chvíli „odpočívat“ v horké vodě s přípravkem a pak ho starým kartáčkem na zuby či ruce ještě mechanicky očistěte a opláchněte pod tekoucí horkou vodou. Skvělým pomocníkem pro čištění zanesených kartáčů jsou ale i pomůcky ze spíže: jedlá soda a ocet. Po odstranění vlasů namočte kartáč do misky horké vody s rozmíchanou lžičkou jedlé sody nebo dvěma lžícemi octa. Nechte působit zhruba dvacet minut, kartáč vyjměte, důkladně opláchněte a je hotovo. Další možností je přihodit kartáče do praní. Tato metoda se příliš nehodí pro dřevěné kartáče, které by se neměly příliš dlouho máčet. Všechny ostatní ale stačí zbavit vlasů a vyprat na kratší program spolu s ostatním prádlem. Po vyprání budou jako nové.


Třetí krok: Kartáč pořádně vysušte

Ať už zvolíte jakoukoli z výše popsaných procedur, nezapomeňte na poslední fázi: hřebeny stačí jen osušit ručníkem, ale kartáč musí ještě dokonale vyschnout, aby nezačal plesnivět. Nechte ho volně uschnout položený štětinami dolů na ručníku nebo celý proces urychlete položením nad topení (na parapet či mřížku, nikoli přímo na topné těleso). Pro klid ho zde klidně nechte přes noc.
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít