Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Jak zbavit děti vší? Víme to!

Jak zbavit děti vší? Víme to!

Jak zbavit děti vší? Víme to!

3. září 2019 od Eva Suchomelová

3. září 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Vši. Postrach rodičů všech školou či školkou povinných dětí. Každoročně se vracejí a těžko se jich zbavuje. Co na ně opravdu zabírá? A dá se jim předcházet? Zjistili jsme pro vás skutečně účinné tipy.

Po prázdninách to vypukne

Často si je děti přivezou jako nechtěný suvenýr z letního tábora či soustředění, každopádně se s železnou pravidelností vracejí. Je potřeba si uvědomit, že jakmile se u dítěte vši objeví, je pro ostatní infekční a do školního kolektivu nesmí. Ohroženi jsou i všichni, kteří přijdou s dítětem do kontaktu, včetně jeho nejbližších. Nutno podotknout, že veš dětská nepřenáší žádnou nemoc, ale její nebezpečí tkví v tom, že svému hostiteli saje krev, čímž ho oslabuje, a případné svědění, které její aktivity ve vlasech způsobují, vyvolávají škrábání pokožky hlavy. Do těchto otevřených ranek se pak snadno dostane infekce a hrozí záněty.
veš dětská

Letmý dotek nestačí

Nejčastěji se vši přenáší prostřednictvím tělesného kontaktu, ale jen letmý dotek hlavy většinou není dostatečný. Obvykle přelézá dospělá veš. Stačí jedna dospělá, oplodněná samice, která jako matka zakladatelka založí nové pokolení.


Lze nákaze předcházet?

Na trhu se objevila řada preventivních přípravků slibujících ochránit před nákazou vší dětskou. Odborníci jsou však k těmto přípravkům dost skeptičtí. Každopádně je můžete vyzkoušet, dodržujte ale velmi přesně výrobcem popsaný návod k použití. Některé maminky přísahají na sílu Tea Tree oleje, a jakmile se v dětském kolektivu vši vyskytnou, hned ho dětem každé ráno aplikují na hlavu.
prohledávání hlavy

Ostříhání není prevence

Hodně rodičů to řeší radikálně: nechá po prázdninách děti ostříhat nakrátko. Stříhání nemá smysl, pakliže se zároveň nepoužije nějaký odvšivovací přípravek, a je dobré jen k pohodlnému vyčesávání,“ vyvrací tento mýtus kadeřnice Martina Kolářová. Jistě je to pro rodiče v případě následného vybírání hnid a vešek komfortnější, ale samo o sobě to nákaze nezabrání. A v případě holčiček může drastické ostříhání způsobit hluboké šrámy na duši.


Jak se tedy vší zbavit, když se objeví?

1. Použijte přípravek na hubení vší
Pořiďte nejlépe v lékárně přípravek proti vším a důkladně si prostudujte návod. Následně postupujte pečlivě krok za krokem, dodržujte dobu působení, způsob aplikace i odstranění přípravku z vlasů. Většina chemických přípravků zahubí vylíhlé jedince (dospělce a larvy), ale na hnidy neúčinkují. Ale i ty, které hubí také hnidy, je nedokážou z vlasů dostat.

aplikace přípravku

Jak je to s odolností vší na chemické přípravky?
Zhruba každých 10 let se u populace vší vytvoří dostatečně silná odolnost na nejběžněji (a globálně) používané insekticidy. Ačkoli nedávno opět kulminovala vlna takové silné rezistence vší proti chemickým přípravkům, nedá se říci, že by tyto přípravky nebyly účinné. Vzhledem ke způsobu života vší a jejich rychlému a velmi efektivnímu přenosu v dětských kolektivech se dítě často hned po odvšivení zase nakazí. Zdánlivě to pak vypadá, že chemická látka v přípravku nebyla účinná, ovšem ve skutečnosti účinkovala, jen dítě se opět nakazilo.

2. Obrňte se trpělivostí a vyčesávejte
Asi nejobtížnější část celého procesu, protože vyžaduje dost času a velkou dávku trpělivosti od dítěte i rodiče. Pořiďte si velmi hustý hřeben na vlasy, tzv. „všiváček“, kterým z vlasů vyčesávejte všechny parazity, a to i ve stadiu hnid. „Hnidy se poměrně dobře stahují, když se na vlasy použije výrazně teplejší octový roztok,“ radí Martina Kolářová. „Stačí vlásky po tenkých pramíncích pečlivě vyčesat. Začněte od krku a pokračujte k temeni, uším a čelu. Vyčesávejte opakovaně, nejlépe opravdu denně.“ Živou hnidu poznáte tak, že je přilepena na vlas cca 1 cm od hlavy a při zmáčknutí mezi prsty „lupne“. Pod dítě dejte čisté bílé prostěradlo, na němž uvidíte všechny vyčesané jedince a budete je moct zlikvidovat.

vyčesávání vší

3. Po týdnu repete
I přes pečlivé prohlížení hlavy a vyčesávání se přesto může stát, že některá z hnid přežije a do týdne se vylíhne. Proto je nutné opakovat celý odvšivovací proces týden po prvním zákroku. Vlasy byste měli vyčesávat všiváčkem cca 2-3x během týdne, a to po dobu minimálně 2 týdnů.

4. Jak vyhnat vši z domácnosti?
Pokud vaši rodinu postihly vši, bez ohledu na počet nakažených členů je vhodné důrazně hygienicky zakročit. Vyperte všechny použité lůžkoviny včetně prostěradel, polštářů a přikrývek, ideálně na 60 stupňů. Pokud se nedají prát, nechte je chemicky vyčistit. Vyperte také pokrývky hlavy všech nakažených členů rodiny. V případě kusů, které se nedají prát (nebo ne na tak vysokou teplotu), a také v případě matrací či textilního čalounění, například opěrek židlí, nebo třeba plyšáků není potřeba hned sahat k drastické dezinfekci. Jelikož dospělá veš nevydrží déle než 1 celý den bez potravy, larva déle než několik hodiny a hnida po vylíhnutí ještě kratší dobu, stačí dát tyto předměty na suché a teplé místo bez přítomnosti lidí (včetně dětí) – po uplynutí 24 hodin už budou bez vší.

5. Solidární procedura
Z preventivních důvodů je žádoucí, aby jednu „odvšivovací kúru“ podstoupili i ostatní členové domácnosti. Stejně tak si navzájem prohlédněte vlasový porost. Někdy z čistě psychologického důvodu má člověk potřebu „se drbat“ na hlavě, i když prokazatelně vši nemá. Pro uklidnění vlasové pokožky i psychiky díky obsahu bio levandulového oleje aplikujte na vlasy předšamponovou péči L’Oréal Paris Botanicals Fresh Care Lavender. Následně vymyjte šamponem a použijte kondicionér. Měli byste pocítit výraznou úlevu od svědění.

Alternativy pro hubení vší

V posledních letech se staly populární přípravky na bázi olejů – silikonové oleje, případně jejich směsi s přírodními oleji, které likvidují vši mechanicky, nikoli chemicky. Jsou proto vhodné i pro těhotné a kojící ženy, ovšem ne vždy bývají 100% účinné. Na hnidy nepůsobí a ty je potřeba vyčesat stejně jako u chemických přípravků.
svědění hlavy
Naše šéfredaktorka Pavla nedá dopustit na domácí přípravek, který prý zatím vždycky proti vším zabral:


DIY přípravek proti vším
3 polévkové lžíce slunečnicového oleje
2 polévkové lžíce Alpy Francovky (lze použít např. i vodku, slivovici nebo jiný čistý alkohol)
pár kapek Tea Tree oleje


Všechny ingredience smíchejte a naneste na vlasy. Zakryjte vlasy i s ušima potravinářskou fólií. Na fólii dejte ještě starý ručník, aby směs nenatekla do očí. Zábal nechte působit nejméně 90 minut, maximálně však 120 minut. Po uplynutí této doby z hlavy vše sundejte a vlasy omyjte běžným šamponem. Dobré je hlavu umýt šamponem dvakrát, aby vlasy nezůstaly mastné. Na středně dlouhé vlasy doporučujeme použít dvojnásobnou dávku a na dlouhé vlasy 6 cl (3 panáky) slunečnicového oleje, 4 cl (2 panáky) Francovky a pár kapek Tea Tree oleje.

Co rozhodně neaplikovat na dětskou hlavu!

Chápeme, že neustále se vracející vši mohou způsobovat mnoha maminkám bezesné noci a v zoufalství se pak obracejí na různé „babské recepty“. Těmto se však rozhodně vyhněte, pokud nechcete poničit dětem vlasy nebo ublížit jejich vlasové pokožce:
  • petrolej (silný alergen, může poškodit vlasovou pokožku)
  • alkohol (sice zabírá, ale zvlášť jemnou dětskou pokožku hlavy může velmi silně podráždit, až poškodit)
  • žehlička na vlasy (jemné dětské vlásky může spálit i teplota vhodná pro dospělé)
  • barva na vlasy (vůbec neúčinkuje proti vším, navíc jemné dětské vlasy může dost poškodit)
  • šampon na kočky a psy (sice účinkuje, ale může způsobit alergickou reakci na pokožce hlavy a účinná látka přetrvá v těle dítěte, kde působí negativně na jeho zdraví)

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít