Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Impresionistická lehkost účesu

Impresionistická lehkost účesu

Impresionistická lehkost účesu

31. října 2016 od Karolína Hornová

31. října 2016 15 minut čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Petra Měchurová

Vlahý letní vánek, vlnky na mořské hladině, cinkající stožáry plachetnic, tajuplně šumějící větve cypřišů… Kdo by se aspoň na chvíli nechtěl přenést na francouzské pobřeží a ideálně ještě do doby, kdy zde po promenádách chodily dámy v nadýchaných světlých šatech, s nedbale elegantními účesy, doplněnými apartním slamáčkem s mašlí? To vše inspirovalo novou kolekci účesů Petry Měchurové.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Konec devatenáctého století byl dobou uvolňování – malíři opustili čtyři stěny ateliéru a začali hledat inspiraci v okamžicích, které zachytávali přímo na místě: na kolonádách, v kavárnách, restauracích a tančírnách, v přístavech či parcích. Z obrazů té doby poznáváme okamžiky životů tehdejších lidí. Scény zalité sluncem a krásné dívky se zasněnýma očima a větrem ve vlasech.
 

Znovuoživený impresionismus

Máte pocit, že jsou ty doby a okamžiky dávno pryč? Nemusí být. Oživit je lze třeba účesem, který jako by zmrazil ten jedinečný moment plný lehkosti a letního snění. Důkazem je kolekce české vlasové designérky Petry Měchurové ve spolupráci se značkou l’Óreal. Kolekce účesů nese jméno slavného francouzského malíře a zakladatele impresionismu Clauda Moneta a spojuje tradici s francouzským šarmem v moderním pojetí. 

Značka l’Óreal vznikla roku 1909, tedy v době, kdy se impresionistické období chýlilo ke konci a dalo vzniknout novým směrům, které se nebály zachytit okamžik v životě běžného člověka, jeho náladu a rozpoložení. Zmíněná éra je tedy velkým milníkem nejen pro tuto tradiční francouzskou značku, ale i pro odvětví kosmetiky a především kadeřnictví jako takového. Byl to totiž právě chemik Eugène Paul Louis Schueller, zakladatel dnes slavné značky, který tehdy namíchal barvu na vlasy s revolučním složením. 

Svůj kosmetický zázrak nazval L’Auréale, a to patrně podle účesu, který byl tehdy nejvíce v módě – nadýchaného drdolu načesaného nad čelem a kolem obličeje, vytvářejícího dojem neskutečně hustých vlasů. Nebo možná také podle toho, jaký výsledný efekt jeho nová barva měla: vlasy, zářící na hony daleko. Obojí vyjadřuje libozvučné francouzské slovo l’aureole, svatozář.
 

Francouzský šarm a síla ženskosti

Ženy si díky tomu poprvé v historii mohly určit, jakou barvu vlasů budou nosit. To, co dnes považujeme za samozřejmost, bylo před sto lety jedním ze symbolů volnosti, emancipace a možnosti svobodné volby. Ženy dávaly svými vlasy najevo svou silnou osobnost, a to navzdory tomu, jak křehké se nám dnes jejich účesy mohou zdát. 

Všechny tyto ideály vyjadřuje aktuální kolekce Petry Měchurové. Všechny účesy působí, jako by je vytvořil lehce slaný vánek z francouzského pobřeží, jako by zářily posledními paprsky zapadajícího slunce. Zachycují jemnost a rozpustilost ženských vlasů – přesně to, co nás (i naše obdivovatele) na vlasech tolik fascinuje. Účesy připomínají náladu impresionistických obrazů, ale zároveň – stejně jako slavná umělecká díla – zachycují i jistou dramatičnost. Vzbuzují možná otázku, jak se žena, jejich nositelka, cítí. Ať už je to éterická plavovláska, nebo dramatická rusovláska, vždy v sobě nesou výraz silné ženskosti s nádechem tajemství. Přesně tak, jak chtěly působit jejich předchůdkyně před sto lety. A dařilo se jim to – alespoň pokud soudíme podle impresionistických obrazů, kteé nás i dnes stále fascinují.


Petra Měchurová: Nejkrásnější jsou zdravé vlasy


Pro běžnou ženu je na kolekci Petry Měchurové nejzajímavější její variabilita. Vlasy v sytých, ale přirozených barvách, které se hodí k typu pleti, zdůrazní naši přirozenost. Lehké, nenásilné vlnění, nedbale elegantní střihy, volné drdoly - to vše můžeme snadno vytvořit i doma. Nejde tedy o účes, který by vám dělal radost jen cestou od kadeřnice domů. 

A co je pro takový přirozený vzhled vlasů nejdůležitější? Zeptali jsme se přímo Petry Měchurové. „Nechala bych se inspirovat přirozeností,“ říká jasně známá kadeřnice, a poukazuje tak na hlavní linii své inspirace. „Nejkrásnější vlasy jsou zdravé a lesklé. Nemusíte mít žádný extravagantní střih,“ zdůrazňuje. „Vytvořila jsem nositelné střihy ve variantách mikáda nebo dlouhých vlasů, barvy jsou jemné, vlasy jsou plné lehkosti,“ říká, když popisuje svou kolekci. 

Pokud chcete i vy vypadat jako nedbale elegantní Francouzka, myslete hlavně na to, že taková žena si nedělá hlavu, jestli jí přímořský vítr trochu pocuchá účes nebo zda jí z drdolu vypadne pár pramenů. Naopak. Hlavním pravidlem je starat se o své vlasy, ne o svůj účes. Nedbalý volný cop nebo rozlétané vlny, které si pro změnu nevyžehlíte, dodají více objemu než dokonalý účes. A při výběru barvy sáhněte po té, která jen zvýrazní tu vaši přirozenou. Uvidíte, že i vy se budete cítit přirozeněji a lépe. 
 

Zdroj foto: archiv značky l´Oréal Professionell
 

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Petra Měchurová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Petra Měchurová
kadeřnice
1419
"Účes vyjadřuje osobnost a styl."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít