Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Dredy, copánky… Víte, jak se o ně starat?

Dredy, copánky… Víte, jak se o ně starat?

Dredy, copánky… Víte, jak se o ně starat?

30. května 2019 od Eva Suchomelová

30. května 2019 5 minut čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Nadchli jste se na dovolené pro dredy nebo rasta copánky? Nechali jste si je tam dokonce udělat, případně si je chcete nechat udělat u nás u profesionála? Pak se určitě naučte, jak se o ně správně starat. Jen tak vám dlouho vydrží a budou dělat radost.
V létě, třeba na exotické dovolené nebo na hudebním festivalu, se můžete snadno nadchnout pro některý z etno účesů. Než si sednete pod ruce šikovného „profíka“, podívejte se, co obnáší nošení a údržba tohoto extravagantního vlasového stylingu.


Dredy

Jde o účes, kdy jsou jednotlivé prameny vlasů zacuchány a zaháčkovány do jednotlivých chomáčů. V profesionálních salonech vám je udělají jen z vašich vlastních vlasů, případně k nim napletou umělé vlákno, takže vzniknou tzv. silky dreads neboli pseudodredy. „Je velmi pravděpodobné, že při odstraňování bude nutné původní vlasy ostříhat úplně na krátko, protože se tou stálou deformací hodně poničí. Čím déle účes na hlavě zůstává, tím větší škody na původním porostu napáchá,“ upozorňuje kadeřnice Martina Kolářová. „Navíc, když se přidává umělý materiál, vlasy se ještě tzv. zatavují, aby se to nerozplétalo, a vlasy se tím pádem zničí ještě trochu víc.“
Tip redakce:
Šetrně zdredované vlasy od profesionála není nutno při odstraňování dredů ostříhat, ale jen velmi pečlivě rozčesat za pomoci kondicionéru a vhodného hřebenu.

Údržba dredů: Ne jen mytí

V případě dredů se obecně doporučuje nechat je po zhotovení „sednout“, tedy asi měsíc je vůbec nemýt. Obecně platí, že příliš časté mytí může dredům spíše uškodit. „O tyhle účesy se pečuje stejně jako o vlasy obecně,“ míní Martina Kolářová. Ale přece jen se takto upravené vlasy myjí trochu odlišně:
  • Používá se na ně šampon bez kondicionéru.
  • Rozhodně byste se měli vyvarovat i balzámů či masek na vlasy. Tyto přípravky totiž podobu dredů ničí.
  • Profesionálové doporučují používat co nejpřírodnější, tzv. „zelené“ šampony, např. kopřivový, březový atd. Při jejich výběru se dívejte, aby neobsahovaly pokud možno silikony, parabeny, sulfáty či barviva.
dredy
Tip redakce:
Vyzkoušejte třeba některý z 
šamponů z řady L’Oréal Paris Botanicals Fresh Care, které se chlubí tím, že mají vysoký obsah výtažků z bylin a naopak neobsahují silikony, parabeny ani barviva. Také všechny šampony z řady Nature Box se vyhýbají silikonům, parabenům, barvivům i sulfátům, zato obsahují blahodárné oleje jako kokosový, avokádový nebo třeba z meruňkových jader.

Když se objeví potíže

Nositelé dredů potvrzují, že pokožka zdredované hlavy často svědí. Neškrábejte ji, ale ošetřete ji březovou vodou, např. Dixi březovou vodou, která je ve dvou variantách – na suché nebo na mastné vlasy. Vlasy samozřejmě odrůstají, takže z dredů začnou lézt ven jemné vlásky. Odrosty je potřeba opět uvést do zdredovaného stavu. Zpevnit tuto odrostlou část vlasů je možné podomácku, tzv. „dlachněním“.

A jak na to:

  • Vezmete dred u hlavy mezi otevřené dlaně a pohybem připomínajícím prošení ho projeďte až ke konci. Tím se vám drobné vlásky zahladí do dredu.
  • Nebo použijte jiný trik: vemte dred u hlavy a chyťte ho mezi dvěma prsty. Potom jím krouživým pohybem třete o hlavu a dread se postupně přitáhne k hlavě a „zadredí se“.
Tip redakce:
Jednou za půl roku by do salonu měli zajít všichni nositelé dredů pro komplexní údržbu a kontrolu. Jde o to, že si na hlavu pořádně nevidí a dredy si mohou nechtěně poškodit.

Vlasový styling s dredy

Samozřejmě, že si můžete vymýšlet různé způsoby nošení dredů. Důležité je vědět, že nejvhodnější je nosit dredy „na volno“ co nejvíce, aby přirozeněji odrůstaly. Nošení šátků a svazování do culíku, hlavně ze začátku, vám dredy ničí. Dlouhodobé nošení šátků také podporuje vypadávání vlasů.
styling vlasů s dredy

Copánky

Opět je jich několik typů v závislosti na tom, co se zaplétá: tzv. afro neboli rasta copánky pracují kromě vlasů i s dalším materiálem, nejčastěji s kanekalonem, umělým vlasem. Ten prodlužuje trvanlivost účesu a zároveň vaše vlasy zahušťuje a prodlužuje. Vybrat se dá ze spousty barev - od přirozených, přes ombré odstíny až po vyloženě extravagantní odstíny. Lze je plést tlusté i tenké. Bohužel se jedná o velmi piplavou ruční práci. Ve většině případů zabere čas do 12 hodin.

Rasta copánky se pletou přímo od hlavy, ale existuje i varianta francouzských copánků, které se pletou jako klasický francouzský cop, akorát jich je na hlavě mnohem víc než jen jeden nebo dva.
Další možností, zvláště pro krátké vlasy, jsou tzv. otevřené copánky. Začnou se naplétat s kanekalonem, umělým vlasem, a jakmile se dojde na konec vlastních vlasů, konce kanekalonu se nechají rozpuštěné. Získáte tak velmi bohatý účes a díky široké škále barev umělého vlasu i velmi efektní a extravagantní bohatý účes. Ideální délka vlasů je co nejkratší, minimum je 5 cm, maximum až cca 20 cm. Pokud by se zaplétaly delší vlasy, puštěný materiál by byl velmi krátký a neměl by takový efekt.

Jak se o účes s copánky starat?

  • Ideální je mýt si hlavu jednou za 1-2 týdny, ale některé nositelky si ji podle svých zvyklostí myjí i 1-2 x týdně.
  • Velmi časté namáčení vede k chlupacení (vylézání vlasů z copánků).
  • Opět se myjí šamponem bez kondicionéru, který se rozředí vodou.
  • Copánky po namočení velmi ztěžknou, je potřeba z nich dostat co nejvíc vody pomocí ručníku.
  • V případě špatného počasí je lze dosušit fénem (vlažnějším vzduchem).
V průběhu nošení copánků se vám mohou hodit i vlasové vody, např. DIXI Březová voda na suché vlasy, dětský olejíček, třeba Aviril Dětský olej s azulenem, nebo přímo sprej na copánky.
zaplétání afro copánků

Co s odrůstajícími copánky?

Máte tyto možnosti:
  • Copánky si nechte šetrně a pečlivě rozplést. Pak je stačí ošetřit kvalitním balzámem nebo maskou, dát kondicionér a po spláchnutí řádně rozčesat.
  • Nebo během odrůstání začněte nosit různé šátky či čelenky, kterými svůj účes ozvláštníte.
  • Také si můžete copánky nad čelem rozplést a vzniklou ofinu si nechat zajímavě ostříhat.
  • Nebo si nechte odrostlé copánky přeplést. Buď postupně všechny, chcete-li je nosit půl roku a déle, nebo jen ty nejviditelnější.

S čím je třeba počítat

Podle tvrzení nositelek dredů či copánků pletení těchto účesů často bolí. Případně samotné pletení nebolí, ale bolest hlavy trvá třeba dva dny, než si vlasová pokožka na tíhu zacuchaných nebo zapletených vlasů zvykne a vlasová vlákna si najdou tu správnou „polohu“.

Dále je třeba počítat se změnou objemu porostu na hlavě – v případě dredů a naplétaných copánků se objem zvětší. V případě drobných copánků z vlastních vlasů zas vlasy opticky ztratí na objemu, budou působit řídce a chudě. “Počítejte také s větším zatížením krční páteře, vlasový porost znatelně ztěžkne,” upozorňuje Martina Kolářová.
Dredy i copánky se pletou z umytých vlasů, na které ale nebyl použit kondicionér ani žádný další pečující přípravek. Copánky se také nezaplétají z vlasů s trvalou ondulací, protože by to vlasy mohlo polámat. Vlasy by při zaplétání také měly být nejlépe 1-2 týdny po barvení.

U dredů i copánků se doporučuje nosit je v kuse maximálně 3-6 měsíců, protože vlasy odrůstají a zacuchávají se z důvodu nečesání.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít