Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Dlouhé a lesklé vlasy? Víme, jak na to!

Dlouhé a lesklé vlasy? Víme, jak na to!

Dlouhé a lesklé vlasy? Víme, jak na to!

21. prosince 2018 od Helena Hladíková

21. prosince 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková ve spolupráci s expertem Eva Znamenáčková

Možná stejně jako spousta jiných žen sníte o krásně dlouhé hřívě, za níž by se otočil každý muž. Ale možná také podobně jako řada dalších bojujete s roztřepenými konečky, které takovému snu příliš nesvědčí... Co s tím? Poradí vám kadeřnice Eva Znamenáčková.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Třepení vlasových konečků, odborně nazývané Trichoptilosis, se objevuje nejen u dlouhých, suchých vlasů, ale i u mastných či jemných. Podstata třepení totiž netkví v konkrétním typu vlasů, ale v jejich vysušení a následném poškození vlasové kutikuly neboli svrchní ochranné vrstvy vlasů. Poškozenou část vlasů je pak většinou nutné odstranit zastřižením. „Ano, dlouhé vlasy jsou krásné, ale musíte se o ně také náležitě starat. Bez návštěvy kadeřnice se tedy určitě neobejdete alespoň dvakrát do roka. Stačí vlasy zastřihnout o půl centimetru, aby se zacelily a zase rostly do krásy,“ doporučuje expertka jako základ péče. A co dělat, abychom se poškození vlasů vyhnuly?  Pojďme se podívat...
 

1. Méně tepla je více

„Čím méně budete používat žehličku či kulmu, tím více svým vlasům prospějete,“ říká odbornice. Proč? Protože vlasy vlivem vysokých teplot ztrácejí svou přirozenou vlhkost a následkem toho se mění jejich keratinová struktura. Keratinové spirály, jež tvoří kůru vlasů, se od sebe začnou oddělovat a roztřepené vlasy jsou na světě. Myslete tedy na to, až budete některý z těchto přístrojů brát zase do ruky. Raději vlasy nechte volně prosychat nebo je vždy jen zlehka vyfoukejte vlažným vzduchem.
 
fénování vlasů

2. Vyživujte barvené vlasy

Při barvení vlasů dochází k chemickým procesům, které narušují vlasovou kutikulu, a tak není radno se příliš často pouštět do barvicích experimentů. Nebo se rozhodnout pro husté kudrlinky za pomoci trvalé, když máte vlasy rovné jako hřebíky. Přesto se ale vyhýbat barvám nemusíte, jen poté vlasům věnujte alespoň náležitou péči. Dodejte jim proteiny a hloubkovou hydrataci a používejte vhodný typ vlasové kosmetiky určený na barvené či poškozené vlasy.
 

3. Chraňte vlasy

I počasí dovede na vlasech nadělat pěknou paseku, používejte proto ochranné prostředky (např. hydratační ochranné spreje proti slunci, posilující spreje na vlasy apod.) a noste pokrývku hlavy.

maska na vlasy

4. Řekněte ano jemné kosmetice

Myjete si vlasy každý den a nejraději čisticím šamponem? Tak by možná stálo za úvahu svoje zvyklosti změnit a sáhnout raději po jemnějších šamponech, ideálně bez obsahu sulfátů, které nejsou při denním užívání k vašim vlasům a pokožce hlavy tak agresivní. Čisticí šampony pak používejte maximálně jednou za 14 dní. „V každém případě vždy vybírejte kvalitní kosmetiku na vlasy, a to jak šampon, tak případně olejíček na vlasy či sérum na podporu růstu dlouhých vlasů,“ radí odbornice. Na roztřepené konečky skvěle funguje například arganový nebo také kokosový olej. Pár jeho kapek můžete vetřít do konečků po každém umytí anebo si z něj připravit blahodárnou masku.

Tip redakce:
K péči o roztřepené konečky vyzkoušejte i něco z „domácí kuchyně“, třeba rozmačkané avokádo nebo vaječný šampon připravený z 2 žloutků, 1 bílku, lžičky medu a citronové šťávy.

 

5. Správná vlasová péče

Možná byste nevěřily, nakolik mohou každodenní úkony spojené s péčí o vlasy vaší dlouhé hřívě uškodit. „Rozhodně nechoďte spát s mokrými vlasy nebo s culíkem. Ani časté nošení gumičky nedělá vlasům moc dobře,“ vypočítává nejčastější hříchy expertka. A co samotné česání, provádíte ho vůbec správně? Rozčesávání vlasů by mělo začínat u konečků a postupně pokračovat výše, do délek, až ke kořínkům,“ vysvětluje kadeřnice závěrem.
 
česání vlasůTip redakce:
Správný růst vlasů podpoříte rovněž pravidelnou masáží pokožky hlavy, díky níž dochází k prokrvení a stimulaci vlasových folikul.

 
A které přípravky by vám mohly pomoct ke krásným, dlouhým vlasům?
  • Šampon Alpecin Coffein C1 s obsahem kofeinu, který proniká přímo ke kořínkům a podporuje růst vlasů.
  • Intenzivní kúra na roztřepené konečky v podobě Schwarzkopf Gliss Kur Regeneračního expres balzámu Oil Nutritive s osmi druhy zkrášlujících olejů a keratinem.
  • Obnovující maska pro poškozené vlasy Garnier Botanic Therapy Honey & Propolis, jež vyživuje a chrání vlasy od kořínků až po konečky a dokáže obnovit i velmi poškozené vlasy.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková ve spolupráci s expertem Eva Znamenáčková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Eva Znamenáčková
Kadeřnice
1387
"Každá žena je krásná, ošklivé ženy neexistují!"

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít