Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy 8 mýtů o suchých šamponech

8 mýtů o suchých šamponech

8 mýtů o suchých šamponech

13. října 2019 od Karolína Hornová

13. října 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Iva Borovská

Zatěžuje suchý šampon vlasy? Je lepší pudr, nebo sprej? A nejsou účinné látky suchých šamponů škodlivé? Je suchý šampon vhodný i pro tmavovlásky? Rozhodli jsme se vyvrátit nejčastější mýty o suchých šamponech a najít odpovědi na všechny vaše otázky.

MÝTUS č. 1: Suchý šampon je aktuální trend, který brzy přejde

Suchý šampon není žádná novinka – zmínky o používání suchého jílového prášku vedou až do 15. století. Prvorepublikové dámy z lepší společnosti, které si nechávaly vlasy upravovat pouze u kadeřníka a nemyly si je doma, si u svých kadeřníků kupovaly kulaté krabičky s pudrem na vlasy – byl to suchý šampon, který pomohl udržet účes svěží do další návštěvy holiče.
aplikace

MÝTUS č. 2: Suchý šampon obsahuje nebezpečné chemikálie

Obecně jde o produkty v prášku či spreji, jejichž hlavní složkou je látka, která umí absorbovat pot. Ve většině případů jde o ingredience přírodního původu – rýžový škrob, případně i škrob kukuřičný nebo bramborový. V některých produktech najdete jedlou sodu. Někdy je odmašťovací látkou oxid křemičitý (v podstatě jemně nadrcený křemen) nebo jemně mletý jíl. „Tyto ingredience jsou vesměs opravdu neškodné. Pokud máte citlivou pokožku hlavy, vyhněte se raději jen suchým šamponům s obsahem mastku, který může způsobovat svědění a vysušování pokožky,“ dodává kadeřnice Iva Borovská.

MÝTUS č. 3: Čím více suchého šamponu, tím lepší efekt

Nejde o kvantitu, ale o kvalitu šamponu a především o způsob nanášení. „Tuny suchého šamponu vaše vlasy akorát zatíží a ty pak přijdou o objem. A ani efekt „odmaštění“ nebude tak velký jako při použití menšího množství a při správné aplikaci,“ říká Iva Borovská. Jak aplikovat suchý šampon? Kadeřnice radí oddělit vždy část vlasů „od ucha k uchu“, pročesat a nanést sprej ze vzdálenosti 15-20 cm na zadní stranu oddělené části: „Výsledek bude přirozenější, zabráníte zmatnění a případným bílým skvrnám.“

MÝTUS č. 4: Barevné suché šampony dělají fleky

Každá tmavovláska potvrdí, že suchý šampon může vlasům dodat matný šedý nádech nebo nadělat vyloženě bílé skvrny. Někdy nepomůže ani vyčesání nebo vytření suchým ručníkem. Některé značky vyrábějí průhledné suché šampony – třeba L'Oréal Paris Suchý šampon Magic Shampoo Vegetal Boost (koupit v e-shopu). Rozhodně se nebojte zkusit třeba šampony Batiste ve verzích pro tmavovlásky i blondýny (koupit v e-shopu).

vyčesávání

MÝTUS č. 5: Suchý šampon vlasy zatíží a připraví o objem

Není to pravda, respektive opět záleží na produktu a způsobu nanášení, kdy platí, že méně šamponu a správná aplikace znamenají více objemu. Pro větší objem aplikujte suchý šampon ke kořínkům a použijte produkt, který se postará i o objem. Třeba Aussie Suchý šampon Wash + Blow Boost Me Up! (koupit v e-shopu) slibuje přímo „krásný účes ve spreji“. Produkt Toni&Guy Suchý šampon Express Reboost Creation (koupit v e-shopu) se zase postará o objem a tvar i krátkého kreativního účesu.

MÝTUS č. 6: Klasický pudrový šampon je lepší a zdravější než sprej

Záleží na každém, jaké má potřeby a preference. „Když jsem se s klientkami na toto téma bavila, drtivá většina z nich řekla, že jakmile vyzkoušely sprej, už nikdy nechtěly suchý šampon v pudru. Především kvůli praktičtější aplikaci,“ říká Iva Borovská. V suchých šamponech ve spreji bývá obsažen alkohol a jiné složky (které tvoří konzistenci spreje), které mohou být nepříjemné pro citlivou a alergickou pokožku. „V zásadě je jedno, zda jde o sprej, nebo pudr, zásadní je, jak produkt přijme pokožka. Pokud máte zkušenosti s alergickými reakcemi, nejprve produkt otestujte na pokožce za uchem a případně zkuste čistě přírodní produkt nebo produkt z lékárny,“ radí kadeřnice.

vlasy

MÝTUS č. 7: Jedlá soda poslouží stejně

Do jisté míry je to pravda, ale záleží, co od suchého šamponu očekáváte. „Ano, jedlá soda nebo třeba DIY směs se skořicí poslouží velmi podobně, nebo i stejně jako sypké suché šampony v pudru. Musíte ale počítat se zdlouhavým vyčesáváním a bílými skvrnami,“ vysvětluje kadeřnice. Ani aplikace takového produktu není úplně praktická a hrozí, že vlasy „předávkujete“ zbytečně velkým množstvím směsi. Pro silně se mastící vlasy je lepší účinnější produkt ve spreji, který můžete nanést pečlivě přímo ke kořínkům – třeba Syoss Suchý šampon pro rychle se mastící vlasy Anti Grease (koupit v e-shopu). Pokud přece jen chcete zkusit domácí výrobu, máme pro vás ty nejlepší recepty na DIY suché šampony.

MÝTUS č. 8: Čím dražší suchý šampon, tím lepší

„Klientky se mě často ptají, jaký suchý šampon bych jim doporučila. Osobně nedám dopustit na značku Batiste a produkty Classic nebo voňavý Tropical – není nejlevnější, ale zároveň není předražený a umí opravdu divy. Jako kadeřnice bych to neměla říkat, ale dokáže oddálit mytí vlasů i o dva dny, což zase musím ocenit jako milovnice cestování a kempování,“ přidává osobní zkušenost Iva Borovská. Vysoká cena podle ní není zárukou kvality.

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Iva Borovská

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Iva Borovská
Kadeřnice a hair stylistka
2498
"Účes je zrcadlem stylu a osobnosti."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít