Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Zkuste sílu páry: pomůže vám s úklidem i při praní

Zkuste sílu páry: pomůže vám s úklidem i při praní

Zkuste sílu páry: pomůže vám s úklidem i při praní

19. ledna 2022 od Marta Pušová

19. ledna 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Marta Pušová

Parní čištění a praní je bez nadsázky revolucí v uklízení. Rozpustí kdejakou nečistotu a vy nemusíte některé povrchy tolik drhnout. Takže se při úklidu tolik nenadřete. Jak to celé funguje?
Čištění párou funguje na principu vysokého tlaku spojeného s teplotou kolem 100 °C. Právě tímto způsobem vytváří parní přístroj z vody páru, která je jako tenký proud hnána ven vysokým tlakem, takže rozpustí všechny nečistoty. Parní čištění můžete využít na úklid všech povrchů, od dlaždic po plovoucí podlahy, hodí se i na umývání oken, ale také na praní.

Většinou ale parní čističe nepoužíváme na denní bázi, ale spíše pro velký  úklid, když potřebujeme vyčistit něco opravdu  špinavého, nebo když nějaký  povrch chceme zbavit nejen nečistot, ale i bakterií.

Výhody parního čištění

Čištění párou je velmi snadné a rychlé, jelikož pára pracuje sama, a vás tak nečeká náročné drhnutí a odstraňování nečistot. Díky páře je možné odstranit i mastnotu a špínu nejen v koupelně, ale i v kuchyni a dosáhne i do těžko dostupných míst. Navíc pára dokáže zneškodnit až 99 procent všech bakterií.

 

Na co všechno lze páru využít:

1. Hůře dostupná místa

Malý a lehký ruční parní čistič, vám pomůže pořádně vydrhnout hůře dostupná místa v koupelně nebo v kuchyni, hodí se i na čištění spár mezi dlaždicemi nebo třeba na okna.
Tip redakce:
Po umytí největší špíny pak
u oken či zrcadel docílíte vysokého lesku pomocí hadříků s mikrovláknem Spontex Microfibre houbové hadříky s mikrovláknem 3 ks (koupit v e-shopu) a k doleštění můžete použít Q-Power Na okna a skla fresh (koupit v e-shopu), díky kterému získají okna i další porhcy vysoký lesk. Navíc působí antistaticky.

2. Úklid podlahy

Parní mop využijete při úklidu podlahy namokro, nezapomeňte ale předtím vysát nebo zamést. Pokud chcete spojit tyto činnosti v jednu, oceníte parní vysavač. U něj si můžete nastavit, zda bude jen vytírat, vysávat anebo zvládne vše najednou.
Tip redakce:
Například chcete-li parkety nebo laminátovou podlahu ochránit před poškrábáním a vyplnit póry a spáry, použijte následně přípravek
Q-Power Vosk 750 ml (koupit v e-shopu), který na povrch nanesete pomocí měkkého hadříku Vileda Actifibre Univerzální hadřík (koupit v e-shopu) nebo mopu Q-Home Plochý mop (koupit v e-shopu).

3. Praní v páře

Postup při praní v parní pračce je stejný jako při klasickém praní. Zvolíte program ( třeba na bílé, barevné či jemné prádlo), přidáte prací prostředek - třeba  Palmex prací prášek Horská vůně (koupit v e-shopu) a zvolíte funkci parního praní. Technologie tohoto způsobu praní spočívá v přirozeném rozvolnění vláken za pomoci páry. Díky tomu pronikne prací prostředek více do hloubky a zvládne odstranit i velice odolné skvrny.
Tip redakce:
Parní pračky vám pomohou také v boji proti bakteriím, virům, houbovitým organismům a alergenům, eliminují zápach. Jsou také vhodné pro alergiky či  rodiče malých dětí.

4. Parní žehlení

Jistě oceníte také parní žehličku, která rychle, snadno a šetrně vyžehlí jemné oblečení, zmačkanou košili či volánkové šaty přímo na ramínku. Dokáže si poradit s nepoddajnými záhyby, neudělá na materiálu nechtěné překlady, a navíc odstraní z oděvu zápach.
 

Kdy páru nepoužívat?

Pára ale rozhodně není všemocná a existují povrchy a materiály, kde by nadělala víc škody než užitku. Vyhněte se jejímu použití u všech materiálů citlivých na vysokou teplotu, jako jsou vlna, hedvábí a některé plasty, nehodí se ani na pravou či syntetickou kůži. Zkrat může způsobit u veškeré elektroniky, poničit může povrchy citlivé na vlhkost jako tapety či vodou ředitelné nátěry. Pozor také na dřevěné podlahy, parkety a nábytek s voskovou nebo olejovou povrchovou úpravou, kde by pára mohla rozpustit ochranný povrch a způsobit škody. V případě potahových látek se doporučuje vyzkoušet parní čistič na malém kousku, který je například pootočený ke zdi.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Marta Pušová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít