Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Zimní prohřívací koupel

Zimní prohřívací koupel

Zimní prohřívací koupel

19. prosince 2016 od Martina Hühneová

19. prosince 2016 5 minut čtení
Připravil/a Martina Hühneová

Najděte si chvilku jen a jen pro sebe a napusťte si vanu, připravte si hydratační šampon a sprchový gel, zapalte svíčky. Hřejivá a vonná koupel vás zbaví nejen vnitřního pocitu chladu, ale i stresu, únavy, deprese a bolestí.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Zimní počasí dává pokožce pořádně zabrat. Slunce, díky kterému jste v létě sršely energií, vstává pozdě – zato chodí spát brzy. Méně světla, méně tepla. I když zrovna nemrzne, máte mnohdy pocit, že vám zima vlezla do morku kostí. Odolnost vůči stresu a vyčerpání se snižuje.

Chybí vám energie a nemáte čas na pár dní volna někde na horách? Pak vsaďte na rychlou S.O.S. akci. Naložte se do vany plné teplé voňavé vody a oddejte se jejímu blahodárnému účinku na tělo i duši. Hřejivá koupel je originální hydroterapií a možná tak trochu i psychoterapií. Ve vaně plné teplé vody s hřejivými a vonícími přísadami se zcela odpoutáte od vnějšího světa. Je to čas jen pro vás. Chvilka k odpočinku a uspořádání si myšlenek.

Pokud má mít koupel skutečně relaxační účinky, neměla by teplota vody přesáhnout 38 °C. Na horkou lázeň překračující tyto hodnoty zapomeňte, byť vás chlad už zcela pohltil. Může mít totiž naopak vyčerpávající efekt.


Vana plná zdraví

Výzkumy ukazují, že nás relaxační koupel zbaví nejen únavy a podráždění, ale hraje také důležitou roli při podpoře imunitního systému – jako prevence před nachlazením a viry. Pomáhá při různých kožních onemocněních, minimalizuje kardiovaskulární problémy. Také posiluje krevní oběh a detoxikaci organizmu. Dokáže snížit hladinu cukru v krvi, vítězně se poprat s bolestmi kloubů a svalů. Podílí se na správné funkci střev. Je i lékem na nepříjemné bolesti hlavy.


Dokonalý relax krok za krokem

Na svoji zázračnou půlhodinku se důkladně připravte. Zase tak moc času to nezabere. Určitě ne víc, než se vaše vana zaplní vodou. Vhod přijde hebký župan a teplé ponožky. Taky několik svíček, jimiž si navodíte tu správnou uvolňující atmosféru. Nezapomeňte na šálek vonného bylinkového čaje nebo jinou tekutinu, abyste průběžně doplňovala úbytek vody. A můžeme začít!

Nejprve se dobře osprchujte svým oblíbeným sprchovým gelem. Lázeň ve vlastním potu a špíně není totiž nic, o co bychom měly stát. Vlasy si omyjte hydratačním šamponem, naneste na ně masku a zabalte je do froté ručníku. Maska bude působit po celou dobu vaší lázně. Rozsviťte svíce, pusťte si nějakou relaxační muziku a zavřete za sebou na 15-20 minut dveře. Právě takto dlouhý pobyt v lázni je tělu i pleti prospěšný.


Koupel hřejivá, zkrášlující, podle nálady i pro zdraví

Teplá voda má sice již sama o sobě báječné terapeutické účinky, pokud ji ale ještě trochu vyšperkujete těmi správnými přísadami, povýšíte proceduru na skutečné domácí lázně. Již při teplotě okolo 35 °C se totiž otevírají póry. Tato teplota vody podporuje pocení, které pomáhá uvolňovat toxiny.  Zároveň je pokožka schopna i lépe přijímat látky, které jste do koupele vložily. Přísady do lázně si můžete jednoduše koupit. Výborně fungují výrobky Tetesept s mořskou solí, esenciálními přírodními oleji a dalšími úžasnými, tělu prospěšnými látkami. Můžete ale sáhnout i do domácích zásob nebo po výrobcích, které obsahují přírodní substance z naší kuchyně.  

Domácí apatyka

Do vany, která vás zaručeně zahřeje, přidejte 2 lžíce nastrouhaného zázvoru. Pomůže vám vypotit se a odstranit z těla toxické zplodiny. Zázvor má přirozené antibakteriální vlastnosti. Dokáže předcházet  nachlazení, uvolní dýchací cesty a probudí k životu střeva. Navíc zmírňuje bolesti svalů.

Nemáte-li po ruce tuto zázračnou hlízu, vsaďte na skořici. Tři až čtyři tyčinky skořice nebo několik lžiček mleté skořice umí stejně dobře zahřát a detoxikovat jako zázvor. Dezinfikuje, oživí ducha a pozvedne náladu. V mnoha kulturách byla skořice odpradávna používána k duchovní očistě, tak si ji naplno užijte.

Abyste měla pleť ještě krásnější, vyzkoušejte medovo-mléčnou teplou lázeň. Tři šálky sušeného mléka rozmíchejte ve vodě a přimíchejte med. Vše nalijte do připravené koupele.  Med pokožku skvěle hydratuje, zjemní ji a také odbourává toxiny. Jaké účinky má mléko, věděla už Kleopatra. Její krása byla přičítána právě koupelím v mléce. Spolu s medem se mléko postará o větší oddolnost i jemnost pokožky.

Lázeň se zeleným čajem má výrazný anti-aging efekt. Zelený čaj obsahuje silné antioxidanty a podporuje detoxikaci. Horkou vodou spařte 5-10 sáčků čaje a vyčkejte, až se vana zaplní vodou. Výluh vlijte do lázně.

Blahodárné účinky na kůži má i olivový olej. Vmícháte-li jej do vody, je schopen vsáknout se hluboko do pokožky a omladit ji. Podporuje i imunitu, zachování kolagenu v kůži a udržuje pleť vláčnou a odolnou proti vráskám. Nezanedbatelné je i množství minerálů v něm obsažené, které posílí vaši vitalitu.

Na podrážděnou pokožku vyzkoušejte ovesné vločky. Docela obyčejné ovesné vločky! Vsypejte je do velkého nerezového čajítka nebo látkového sáčku a vložte do vody, když začínáte plnit vanu. K tomu přidejte i pár kapek levandulového esenciálního oleje rozmíchaného v troše mléka. Vločky z ovsa se postarají o hebkost a měkkost vaší pleti. Vůně levandule vás zbaví napětí, únavy a stresu. Ty tam budou silné emoce i nespavost. Levandulové silice mají i schopnost obměňovat kožní buňky a tišit záněty.

Esenciální oleje získané z rostlin jsou všeobecně výtečnými společníky při koupání. Nejenže krásně voní, ale dokážou se poprat se spoustou problémů, které na nás všední život naloží. Ať už si vyberete jakýkoliv, pamatujte: K tomu aby se ve vodě rozprostřely, potřebují nějaký nosič – med nebo třeba právě zmíněné mléko.


Závěrečný rituál

Podle potřeby se po koupeli můžete ještě osprchovat teplou vodou a smýt masku z vlasů. Neutírejte se, navlékněte ponožky a zahalte se do županu. Ideální čas na lázeň je těsně před spaním. Bude se vám totiž nádherně a sladce usínat, vaše tělesná schránka během spánku vstřebá to, co jste mu lázní poskytla. Pokud si svou domácí lázeňskou proceduru připravíte v jinou denní dobu, měla byste po koupeli ještě alespoň hodinu relaxovat v teple, zabalená do deky. Tělo totiž, stejně jako vy, potřebuje čas na zklidnění. Udělejte si z domácích koupelí pravidelný rituál a začněte se konečně zaslouženě hýčkat!

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Martina Hühneová

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít