Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Zdravá snídaně pro děti i maminky: Co připravit?

Zdravá snídaně pro děti i maminky: Co připravit?

Zdravá snídaně pro děti i maminky: Co připravit?

8. září 2019 od Helena Pokorná Hladíková

8. září 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Helena Pokorná Hladíková

Snídaně je základ dne. To není jen pořekadlo našich babiček, ale skutečnost, kterou však řada lidí stále ignoruje. V případě dětí je navíc důležité, aby to byly především snídaně zdravé. Proč?
Snídaně by měla tvořit 20–25 % celodenního energetického příjmu, přesto ji mnoho lidí úplně vynechává nebo se odbývá nezdravými potravinami. I já jsem dříve se snídaněmi hodně bojovala. Když jsem musela vstávat brzy, abych stihla autobus do školy, nedokázala jsem do sebe „nasoukat“ takřka nic, i když mě doma ze všech sil nutili. Do školy jsem pak přicházela ospalá a hladová a přicházela z ní sice už najedená, ale skoro stejně unavená. Škoda, že jsem si jako dítě neuvědomovala důležitost snídaní tak, jak ji vnímám dnes. (Možná bych si tak z prvních vyučovacích hodin i něco pamatovala. :-) ) Absence snídaní představuje zejména u dětí velké riziko, neboť jsou ve vývinu, rostou a hlavně si utvářejí návyky, které pak ovlivní celý jejich další život. Bez pravidelné či nezdravě poskládané snídaně jim totiž hrozí zpomalení metabolismu, boj s nadváhou, případně obezita a s tím spojená další onemocnění. Ale nejinak jsou na tom sami dospělí, zejména maminky, které kvůli nedostatku času nesnídají nebo jejich snídaně nemá správné složení. I jim hrozí přibírání a negativní důsledky s tím spojené. Jak by tedy děti vlastně měly snídat, aby všechno to dovádění i vstřebávání nových poznatků zvládly? A co by měly posnídat jejich maminky?
barevná snídaně

Zapomeňte na koblihy a croissanty

Správně vyváženou snídani pro děti by mělo tvořit:
  • 50–55 % sacharidů
  • 25–30 % tuků
  • 10–15 % bílkovin
Zcela nevhodným řešením jsou například sladké koblihy s marmeládou, párky s hořčicí nebo smažená vejce. Vůbec dejte pozor na jídla s vysokým glykemickým indexem (ten udává rychlost, s jakou tělo využije glukózu z určité potraviny), která nesvědčí dětem ani dospělým. Takové potraviny, například pufované rýžové koláčky, croissanty, čokoládové tyčinky nebo kondenzované mléko, prudce zvyšují hladinu cukru v krvi, ale stejně prudce ji zase nechávají klesnout. Jedinec tak po jejich konzumaci dostane velmi brzy opět hlad a s větší pravděpodobností sáhne po nějaké nezdravé sladkosti, která mu rychle „zaplácne“ žaludek a dodá energii. Přitom zdravé, ale zároveň jednoduché a rychlé snídaňové varianty existují. Zkuste svým potomkům i samy sobě připravit ke snídani například:
  • našlehaný tvaroh s ovocem
  • obilnou kaši
  • domácí pomazánku s kvalitním pečivem
  • vlastní směs ovesných a jiných vloček s ovocem, ořechy či semínky
  • domácí müsli tyčinky s mlékem
  • toast s volským okem a ovocem
  • jogurtové smoothie s ovocem
Tip redakce:
Ne vždy se vám podaří vykouzlit stoprocentně „homemade“ snídani. Tlačí-li vás čas, sáhněte například po
Topnatur Probio kaši banán s čokoládou s obsahem mnoha důležitých vitaminů a minerálů, která je navíc hotová za pouhé tři minuty. Stejně rychle můžete servírovat Semix Ovesnou omega-3 kaši s kokosem bez lepku s obsahem ovesných betaglukanů. Skvělým pomocníkem při přípravě snídaní se vám jistě stane také 100% rostlinný Alpro Mandlový drink Original, jímž můžete zalít cereálie, připravit z něj ovesnou kaši nebo ho podat samotný k pití.
zdravá snídaně

Rituál pro celou rodinu

Nasnídat se v pohodě a dosyta, to je sen zejména všech zaneprázdněných maminek. V žádném případě ale není nedosažitelný, stačí jen trocha fantazie a odhodlání. Proč byste si nemohly spolu s dětmi vytvořit každodenní ranní rituál společné snídaně? Nikdo netvrdí, že taková snídaně musí trvat dvě hodiny a obsahovat několik chodů. Postačí jedno kvalitní jídlo, které ovšem sníte vždy v kruhu rodinném. Uvidíte, že to prospěje případnému rannímu nechutenství vašich dětí a koneckonců i vám, dospělým ženám. Samy totiž brzy poznáte, že kvalitní snídaně je zárukou dne, kdy máte dostatek elánu na radosti i povinnosti. A na co ještě byste měly při přípravě zdravých snídaní myslet?
  • Vysvětlete dětem, proč chcete, aby zdravě snídaly.
  • Jděte jim příkladem a samy se stravujte zdravě a pravidelně.
  • Podpořte chuť dětí k rannímu jídlu barevnými a vizuálně zajímavými pokrmy.
  • Většinu snídaňových pokrmů můžete nachystat dopředu (získáte tím ráno více času) a do přípravy zapojit i samotné potomky (na vlastnoručně připravené jídlo se budou víc těšit).
  • Dbejte na pestrost nabízených surovin, zejména ovoce a zeleniny.
  • Snídaně připravujte spíše slané, aby si děti nezvykaly na sladkou chuť.
  • Po noci je potřeba hydratovat organismus, proto nezapomínejte také na pitný režim svých dětí i svůj vlastní.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Pokorná Hladíková

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít