Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Zavařování masa: Uchovejte si výslužku ze zabíjačky!

Zavařování masa: Uchovejte si výslužku ze zabíjačky!

Zavařování masa: Uchovejte si výslužku ze zabíjačky!

31. ledna 2021 od Vanda Vízková

31. ledna 2021 2 minuty čtení
Připravil/a Vanda Vízková

Dostali jste masových dobrot tolik, že je nestačíte spořádat, a rádi byste je uchovali na později? Zavařte je! Na rozdíl od uložení do mrazáku masu i klobásám zavařením prodloužíte životnost a zachováte i jejich větší šťavnatost. A báječně si na nich pochutnáte i o mnoho týdnů později! Užitečné pomocníky na zavařování či úpravu masa najdete v Teta drogerii.
Tak jako okurky, houby nebo ovoce můžete zavařit i maso. Na rozdíl od nich je ale důležité při zavařování masa úzkostlivě dodržovat hygienu i zavařovací postupy. Jinak hrozí, že by mohl ve sklenici s masem začít vznikat tzv. „klobásový jed“, botulotoxin. Ten je žádoucí při odborné aplikaci lékařem k vyhlazení vrásek v obličeji, ale při konzumaci by mohl mít fatální následky na zdraví.

Před zavařováním

Sklenice, ideálně s patentním uzávěrem, před samotným plněním masem nebo masovými produkty důkladně omyjte. Ze starších sklenic pečlivě odstraňte případné etikety, zbytky lepidla a všechny další nečistoty, například Jar Platinum Lemon&Lime Prostředkem na mytí nádobí s 3násobným účinkem (koupit v e-shopu). Pak je pro jistotu ještě celé i s víčky ponořte do vroucí vody a několik minut je vyvařujte. Sklenice nechte volně oschnout a neutírejte je utěrkou, abyste je znovu nekontaminovali.

Zavařování syrového masa  

Maso nakrájejte na větší kostky (cca 2x2 cm), prosolte a promíchejte. Pak je naskládejte do sklenice a lehce je upěchujte. Vrstva masa by měla končit asi 3 cm od okraje sklenice. Následně maso zalijte vodou, dosahovat by měla asi 2 cm pod okraj. Takto připravené sklenice s masem pak zavařujte v hrnci s vodou při 100 °C dvě a půl hodiny. Poté je z vody vyjměte a nechte zchladnout. Druhý den je zavařujte opět při 100 °C asi hodinu. Tak zlikvidujete možné bakterie botulotoxinu.

Zavařování tepelně upraveného masa

Zavařovat můžete i maso, které už prošlo tepelnou úpravou, třeba pečením. Maso můžete použít jednodruhové nebo nakombinujte například vepřový bůček s pleckem. Směs naskládejte do sklenice a zalijte výpekem, který vznikl při jeho tepelné úpravě. Zavařujte ji asi hodinu při 90 °C a druhý den zavařování zopakujte.

Zavařování klobás

Není nad domácí klobásy. Než se jimi ale přejíst tak, že je nebudete moct do příští zabijačky ani vidět, nebo je dát do mrazáku, ve kterém se vysuší, zavařte je s vývarem nebo „do sádla“. Klobásky naskládejte do sklenice a zalijte je vývarem nebo případně nálevem z vody, soli a pepře (40 g soli na 1 l vody). Zavařujte je stejně jako maso. Alternativou ke klasickému zavařování je „zavařování do sádla”. Klobásy místo nálevu zalijte rozpuštěným sádlem, které je konzervuje.

Co nedělat:

  • šetřit nálevem (maso musí být vždy ponořené)
  • zavařovat maso i s kostmi
  • přidávat k masu zeleninu (hrozí, že začne kvasit)
  • používat sklenice se zpuchřelým gumovým těsněním nebo zrezivělými víčky

TIP: V případě, že se rozhodnete vyrábět další domácí masové dobroty, mohly by se vám hodit např. Tlačenková střeva extra silná a Špejle hrocené 30 cm (100 ks/sáček). Báječně šťavnaté zůstává maso i po pečení v sáčcích na pečení. Další nezbytnosti na zavařování nebo úpravu masa najdete v prodejnách a na e-shopu Teta drogerie (pokračovat na e-shop).

Připravil/a pro vás Vanda Vízková

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít