Dostali jste masových dobrot tolik, že je nestačíte spořádat, a rádi byste je uchovali na později? Zavařte je! Na rozdíl od uložení do mrazáku masu i klobásám zavařením prodloužíte životnost a zachováte i jejich větší šťavnatost. A báječně si na nich pochutnáte i o mnoho týdnů později! Užitečné pomocníky na zavařování či úpravu masa najdete v Teta drogerii.


Před zavařováním
Sklenice, ideálně s patentním uzávěrem, před samotným plněním masem nebo masovými produkty důkladně omyjte. Ze starších sklenic pečlivě odstraňte případné etikety, zbytky lepidla a všechny další nečistoty, například Jar Platinum Lemon&Lime Prostředkem na mytí nádobí s 3násobným účinkem (koupit v e-shopu). Pak je pro jistotu ještě celé i s víčky ponořte do vroucí vody a několik minut je vyvařujte. Sklenice nechte volně oschnout a neutírejte je utěrkou, abyste je znovu nekontaminovali.Zavařování syrového masa

Zavařování tepelně upraveného masa
Zavařovat můžete i maso, které už prošlo tepelnou úpravou, třeba pečením. Maso můžete použít jednodruhové nebo nakombinujte například vepřový bůček s pleckem. Směs naskládejte do sklenice a zalijte výpekem, který vznikl při jeho tepelné úpravě. Zavařujte ji asi hodinu při 90 °C a druhý den zavařování zopakujte.
Právě teď je čas sklizně podzimních plodů. Ideálním způsobem, jak úrodu zpracovat, je zavařování. Vyrobte si domácí dobroty v duchu zdravého životního stylu, na kterých si můžete pochutnávat celou zimu.
Zavařování klobás

Co nedělat:
- šetřit nálevem (maso musí být vždy ponořené)
- zavařovat maso i s kostmi
- přidávat k masu zeleninu (hrozí, že začne kvasit)
- používat sklenice se zpuchřelým gumovým těsněním nebo zrezivělými víčky