Uchovejte si vzpomínky na léto ve formě sladkých dobrot. Netradiční kombinace a zdravější způsoby zavařování jsou trendy letošního léta. Přinášíme vám tři zajímavé recepty, které stojí za to vyzkoušet. Jsou neodolatelně dobré, přitom se nemusíte obávat přemíry kalorií a cukru.

Borůvková marmeláda s chia semínky
Ingredience:
- 3 šálky borůvek
- 2 čajové lžičky jemně nastrouhané citronové kůry
- ¼ šálku citronové šťávy
- 3 lžíce Druid Rich Taste Javorového sirupu
- ¼ šálku Allnature Chia semínek (koupit v e-shopu)
Postup přípravy:
Borůvky, citronovou kůru, šťávu a javorový sirup povařte za občasného míchání asi 5 minut. Pak bobule, které samy od sebe neprasknou, rozmáčkněte a uvolněte z nich šťávu. Zvyšte teplotu na střední až vysokou a uveďte do varu.
Borůvky, citronovou kůru, šťávu a javorový sirup povařte za občasného míchání asi 5 minut. Pak bobule, které samy od sebe neprasknou, rozmáčkněte a uvolněte z nich šťávu. Zvyšte teplotu na střední až vysokou a uveďte do varu.

Vařte za občasného míchání, dokud se neodpaří alespoň polovina tekutiny. Dejte vychladnout a potom ochutnejte. Pokud máte pocit, že je marmeláda málo sladká, přidejte javorový sirup. Přiveďte znovu k varu a vmíchejte chia semínka. Vařte 1 minutu pro změkčení semen. Nechte džem lehce vychladnout a poté přelijte do perfektně čistých sklenic.
Tip redakce:
Zavařeniny, do kterých nepoužijete klasické konzervanty, vydrží kratší dobu. Pokud chcete jejich trvanlivost prodloužit, zamrazte je.
Zavařeniny, do kterých nepoužijete klasické konzervanty, vydrží kratší dobu. Pokud chcete jejich trvanlivost prodloužit, zamrazte je.
Švestková „nutela“ (pomazánka) pro malé i velké
Ingredience:
- 1,5 kg švestek
- 200 g Druid Rich Taste Javorového sirupu
- 50g melasy
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 150 g kvalitní čokolády
- pro „dospěláckou“ verzi trochu rumu
Postup přípravy:
Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na kousky. Rozvařte a odstavte z plotýnky. Přidejte kousky nastrouhané nebo nalámané čokolády, vanilkový extrakt a v případě, že děláte tuhle dobrotu pro dospěláky, tak trochu rumu.
Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na kousky. Rozvařte a odstavte z plotýnky. Přidejte kousky nastrouhané nebo nalámané čokolády, vanilkový extrakt a v případě, že děláte tuhle dobrotu pro dospěláky, tak trochu rumu.

Směs smíchejte a povařte do zhoustnutí. Opět odstavte a nechte trochu vychladnout. Na závěr přidejte oba typy sladidla a promíchejte. Horkou švestkovou pomazánku nalijte do sklenic a důkladně uzavřete.

Zdraví a lifestyle
9. 6. 2020Co dokáže letní ovoce pro vaši krásu a zdraví?
Čerstvé ovoce patří k létu a prázdninám. Obsahuje komplex vitaminů, minerálních látek, vlákniny a dalších složek, které přispívají k celkovému zdraví. Mimo to dokážou i další „zázraky“. Víte jaké?
Tip redakce:
Pomazánku můžete využít na koláče, perník nebo také jako zajímavou příchuť do bílého jogurtu apod.
Pomazánku můžete využít na koláče, perník nebo také jako zajímavou příchuť do bílého jogurtu apod.
Jahodový med
Ingredience:
- 2,5 kg jahod bez stopek
- 3 šálky rozpuštěného medu
- 2 malá jablka
- 1,5 lžíce citronové šťávy
Postup přípravy:
Jahody pečlivě omyjte a nakrájejte na poloviny. Z jablek odstraňte jádřinec a nastrouhejte na hrubém struhadle. Jahody a jablka rozvařte v hrnci a přidejte med a citronovou šťávu. Směs zahřívejte na vysokou teplotu až do varu a občas zamíchejte.
Jahody pečlivě omyjte a nakrájejte na poloviny. Z jablek odstraňte jádřinec a nastrouhejte na hrubém struhadle. Jahody a jablka rozvařte v hrnci a přidejte med a citronovou šťávu. Směs zahřívejte na vysokou teplotu až do varu a občas zamíchejte.

Jakmile se směs začne vařit, snižte teplotu na střední až nízkou teplotu. Vařte asi 15 minut, dokud jahody nezměknou. Následně nechte směs vychladnout a ponorným mixérem rozmixujte do hladka. Vařte dalších 45-60 minut za občasného míchání. Čím déle směs povaříte, tím hutnější bude konzistence. Rozlijte do připravených sklenic a uzavřete.
Tip redakce:
Počítejte s tím, že bez cukru a pektinu bude konzistence džemu vždy tekutější.
Tip redakce:
Počítejte s tím, že bez cukru a pektinu bude konzistence džemu vždy tekutější.
Tipy pro úspěšné zavařování:
- Vždy používejte jen kvalitní a nepoškozené ovoce.
- Ujistěte se, že veškeré použité nádobí je čisté. Lžíce ani vařečku neolizujte.
- Sklenice vybírejte stejné velikosti – kvůli době sterilizace.
- Množství dávejte tak, aby bylo vždy cca 2-3 cm pod okraj sklenice.
- Víčka nesmí být zdeformovaná, ideálně vždy úplně nová.
- Každou sklenici si označte datem, kdy jste zavařeninu vyrobili.
- Sklenice používejte vždy nové, i v perfektně vymyté sklenici mohou zůstat zbytky původní suroviny, což může mít negativní vliv na finální výsledek zavařování a především trvanlivost.
- U nás v Teta Drogerii zakoupíte zavařovací sklenice se závitem i s patentním uzávěrem.

Autor: Pavla Maříková
Zařazeno pod těmito klíčovými slovy