Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Netradiční zavařování: 3 zdravé recepty

Netradiční zavařování: 3 zdravé recepty

Netradiční zavařování: 3 zdravé recepty

13. července 2020 od Pavla Maříková

13. července 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková

Uchovejte si vzpomínky na léto ve formě sladkých dobrot. Netradiční kombinace a zdravější způsoby zavařování jsou trendy letošního léta. Přinášíme vám tři zajímavé recepty, které stojí za to vyzkoušet. Jsou neodolatelně dobré, přitom se nemusíte obávat přemíry kalorií a cukru.

Borůvková marmeláda s chia semínky  

Ingredience: 

  • 3 šálky borůvek
  • 2 čajové lžičky jemně nastrouhané citronové kůry
  • ¼ šálku citronové šťávy
  • 3 lžíce Druid Rich Taste Javorového sirupu
  • ¼ šálku Allnature Chia semínek (koupit v e-shopu)
Postup přípravy:

Borůvky, citronovou kůru, šťávu a javorový sirup povařte za občasného míchání asi 5 minut. Pak bobule, které samy od sebe neprasknou, rozmáčkněte a uvolněte z nich šťávu. Zvyšte teplotu na střední až vysokou a uveďte do varu.
Vařte za občasného míchání, dokud se neodpaří alespoň polovina tekutiny. Dejte vychladnout a potom ochutnejte. Pokud máte pocit, že je marmeláda málo sladká, přidejte javorový sirup. Přiveďte znovu k varu a vmíchejte chia semínka. Vařte 1 minutu pro změkčení semen. Nechte džem lehce vychladnout a poté přelijte do perfektně čistých sklenic.
Tip redakce:
Zavařeniny, do kterých nepoužijete klasické konzervanty, vydrží kratší dobu. Pokud chcete jejich trvanlivost prodloužit, zamrazte je.

Švestková „nutela“ (pomazánka) pro malé i velké

Ingredience:

  • 1,5 kg švestek
  • 200 g Druid Rich Taste Javorového sirupu
  • 50g melasy
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 150 g kvalitní čokolády
  • pro „dospěláckou“ verzi trochu rumu
Postup přípravy:

Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na kousky. Rozvařte a odstavte z plotýnky. Přidejte kousky nastrouhané nebo nalámané čokolády, vanilkový extrakt a v případě, že děláte tuhle dobrotu pro dospěláky, tak trochu rumu.
Směs smíchejte a povařte do zhoustnutí. Opět odstavte a nechte trochu vychladnout. Na závěr přidejte oba typy sladidla a promíchejte. Horkou švestkovou pomazánku nalijte do sklenic a důkladně uzavřete.
Tip redakce:
Pomazánku můžete využít na koláče, perník nebo také jako zajímavou příchuť do bílého jogurtu apod.

Jahodový med

Ingredience:

  • 2,5 kg jahod bez stopek
  • 3 šálky rozpuštěného medu
  • 2 malá jablka
  • 1,5 lžíce citronové šťávy
Postup přípravy:
 
Jahody pečlivě omyjte a nakrájejte na poloviny. Z jablek odstraňte jádřinec a nastrouhejte na hrubém struhadle. Jahody a jablka rozvařte v hrnci a přidejte med a citronovou šťávu. Směs zahřívejte na vysokou teplotu až do varu a občas zamíchejte.
Jakmile se směs začne vařit, snižte teplotu na střední až nízkou teplotu. Vařte asi 15 minut, dokud jahody nezměknou. Následně nechte směs vychladnout a ponorným mixérem rozmixujte do hladka. Vařte dalších 45-60 minut za občasného míchání. Čím déle směs povaříte, tím hutnější bude konzistence. Rozlijte do připravených sklenic a uzavřete.

Tip redakce:
Počítejte s tím, že bez cukru a pektinu bude konzistence džemu vždy tekutější.


Tipy pro úspěšné zavařování:

  1. Vždy používejte jen kvalitní a nepoškozené ovoce.
  2. Ujistěte se, že veškeré použité nádobí je čisté. Lžíce ani vařečku neolizujte.
  3. Sklenice vybírejte stejné velikosti – kvůli době sterilizace.
  4. Množství dávejte tak, aby bylo vždy cca 2-3 cm pod okraj sklenice.
  5. Víčka nesmí být zdeformovaná, ideálně vždy úplně nová.
  6. Každou sklenici si označte datem, kdy jste zavařeninu vyrobili.
  7. Sklenice používejte vždy nové, i v perfektně vymyté sklenici mohou zůstat zbytky původní suroviny, což může mít negativní vliv na finální výsledek zavařování a především trvanlivost.
  8. U nás v Teta Drogerii zakoupíte zavařovací sklenice se závitem i s patentním uzávěrem

Připravil/a pro vás Pavla Maříková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Nejčtenější články

4 triky, jak hubnout, když je vám přes čtyřicet

Tělo 21.srpna 2020 od Pavla Maříková

0 0


Omlaďte své intimní partie: Víme, jak na to!

Tělo 28.září 2020 od Jana Kantorová

0 3


Pigmentové skvrny na rukou: 6 tipů, jak se jich zbavit

Tělo 13.září 2020 od Jana Kantorová

0 0

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít