Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Zasychající lak na nehty? Zapomeňte na odlakovač

Zasychající lak na nehty? Zapomeňte na odlakovač

Zasychající lak na nehty? Zapomeňte na odlakovač

24. září 2016 od VMa

24. září 2016 5 minut čtení
Připravil/a VMa ve spolupráci s expertem Kamila Šimková

Kvalitní lak na nehty by měl v dobré kondici vydržet i několik let, nejčastější doba trvanlivosti jsou však dva roky. Tedy pokud budete dodržovat pár základních rad.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
“Často od lidí slýchávám, že laky houstnou a v polovině je vlastně můžete vyhodit. Přitom jde o tak banální věc, a tou je očištění hrdla laku po jeho použití,” vysvětluje Kamila Šimková ze salonů The Nail Shop a dodává: "Při lakování si totiž redukujete množství laku na štětečku otíráním o hrdlo skleničky. Tím dochází k usazování laku kolem hrdla a následnému zasychání." Víčko následně netěsní, a do lahvičky s lakem tak vniká vzduch, který způsobuje houstnutí laku. Proto je také potřeba lahvičku zavírat opravdu natěsno.
 
Mnohem větší chybou je ale zředění obsahu lahvičky odlakovačem. “Lak tím znehodnotíte. Pokud opravdu potřebujete lak naředit, pak je dobré používat ředidlo stejné značky, jako je lak, aby nedošlo k výraznému zhoršení jeho kvality,” upozorňuje Kamila Šimková. Při použití odlakovače se z laku většinou stává příliš tekutá hmota, která na nehtech nebude pořádně držet. K ředění laků proto používejte tzv. thinnery, které stojí zhruba od 30 korun výše.
 
Při aplikování podobných ředidel je dobré, aby se s lakem dobře promísily. Vždy se však řiďte návodem. U některých thinnerů stačí kapka, u jiných trochu více, ale pozorně čtěte, zda je poté třeba obsah lahvičky pořádně protřepat nebo naopak jenom mírně zamíchat. Někdy se totiž při nežádoucím mohutném třepání mohou v laku vytvořit bubliny, které přispívají k rychlejšímu zasychání laku. Tyto bubliny se také mohou přenést na lakovaný nehet, což znehodnotí estetický dojem z nové manikúry.
 
Laky vám déle vydrží také v případě, že je skladujete v temnu, suchu, a pokud to půjde, také v chladnější místnosti. Prostředí vlhké a vyhřáté koupelny proto není zrovna ideální. Na druhou stranu ani lednička nemusí být nejšťastnější volba kvůli příliš nízkým teplotám nebo jejich kolísání. Navíc před samotným lakováním je potřeba, aby lak přijal teplotu místnosti.

Svou kolekci laků naskládejte třeba do papírové krabice a dále uložte do skříně nebo komody v ložnici. Nejlepší při tom bude, když je nebudete pokládat na bok ani otáčet vzhůru nohama. Lak totiž v kontaktu s víčkem může umožnit vniknutí vzduchu dovnitř lahvičky, a tím přivodit jeho rychlejší vysychání, nebo se při jeho zaschnutí nemusíte k vlastnímu obsahu vůbec dostat.

Pozor si dávejte i na toxické látky, které mohou laky obsahovat. “Nejprve byly stanoveny limity pro Evropskou unii, a tím byl zákaz používání formaldehydu, toluenu a dibutylftalátu (DBP),” uvádí Kamila Šimková. Například dibutylftalát se do laků přidával, aby déle držely na nehtech. Jeho negativní stránkou však je, že narušuje hormonální rovnováhu a může být toxický pro reprodukci. Zároveň je původcem problémů s játry a selháním ledvin u malých dětí. Výrobci proto u svých produktů deklarují, že toto toxické trio neobsahují (v angličtině bývá jejich absence označována pojmem “three-free”). Ti slušnější jdou ještě dál a nepřidávají do laků ani kafr a formaldehydovou pryskyřici (na lahvičce bude napsáno “five-free”).

Svému zdraví navíc prospějete, pokud omezíte lakování nehtů na minimum. Pro lakování si vyberte dobře větranou místnost, abyste výpary z laku nemuseli tolik vdechovat. S tím souvisí i výběr salonu - pokud se vám v něm hůře dýchá, raději jděte jinam. Stačí se podívat na zaměstnankyně některých nehtových studií, které pro svou vlastní bezpečnost a ochranu zdraví raději používají roušky. “Podobně jako u laků platí, že je vhodné používat známé a kvalitní značky, tím samým je dobré řídit se i při návštěvě nehtového salonu,” uzavírá Kamila Šimková.

Aby lak dlouho vydržel

  1.  Během lakování nenechávejte lahvičku dlouho otevřenou, lak na vzduchu rychle vysychá.
  2.  Po použití laku očistěte hrdlo (například vatovou tyčinkou) a vršek lahvičky pořádně utáhněte.
  3.  Pokud se vám zdá, že lak houstne, nepoužívejte odlakovač, ale speciální ředidla na laky, tzv.  thinnery.
  4.  Laky skladujte v suchu, temnu a chladu. Nikoliv v koupelně.
  5.  Nepokládejte lak na bok a už vůbec ne vzhůru nohama.


Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás VMa ve spolupráci s expertem Kamila Šimková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Kamila Šimková
Odbornice na péči o nehty
248
"K dokonalým šatům, make-upu a krásným vlasům patří bezesporu i perfektně upravené ruce."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít