Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Zánět močových cest: Nedejte mu šanci!

Zánět močových cest: Nedejte mu šanci!

Zánět močových cest: Nedejte mu šanci!

8. ledna 2020 od Lucie Ulmanová

8. ledna 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Lucie Ulmanová ve spolupráci s expertem MUDr. Josef Stolz

Bolest v podbřišku, nepříjemné pálení, nutkání k častému močení i teploty. To jsou typické příznaky pro zánět močových cest. Nejlepší léčbou těchto urologických obtíží je ale prevence. Víte, jak na ni?
Zatímco někdo si odbude hned několik zánětů močových cest v roce, jiný se s podobným onemocněním setká jednou za pár let nebo vůbec. Nikdy se ale nejedná o nic příjemného. Nemoc trápí častěji ženy, a to kvůli kratší močové trubici, ale ani mužům se nevyhýbá. „Urologické obtíže bohužel stále patří mezi témata, o kterých se lidé stydí otevřeně hovořit. Často proto záněty přecházejí, a to rozhodně není správné. Může totiž dojít až k závažným komplikacím, jako je například poškození ledvin. Určitě navštivte urologa, ten vám předepíše vhodnou léčbu, antibiotika nejsou jedinou možností,“ vysvětluje Josef Stolz, primář urologické kliniky UroKlinikum Praha.
bolest v podbřišku

Začněte prevencí

Zatímco léčbu předepisuje v nejlepším případě odborník – urolog, případně po odběru vzorků také někdy všeobecný lékař, vy si rozhodně můžete sami „naordinovat“ prevenci. Mezi základní preventivní opatření, která se k onemocnění vztahují, patří:
  • neprochladnout,
  • dbát na hygienu,
  • hodně pít (nejlépe vodu),
  • používat vhodné hygienické pomůcky,
  • celkově dbát o své zdraví.
pitný režim

Jaká je jejich příčina?

Bakterie Escherichia coli patří mezi nejčastěji „neřády“ způsobující záněty močových cest. Sice se běžně vyskytuje v lidském střevě, ale má schopnost uchytit se na sliznici močového traktu a přes močovou trubici putovat do močového měchýře, a někdy až do ledvin. Zánět zkrátka může postihnout jakoukoliv část močových cest. Ale vyvolat ho mohou i další bakterie nebo parazité.

Zánětům se dá předejít

1. Dbejte na správné očištění
Po vykonání malé, a obzvlášť velké potřeby (pohyb vždy směrem dozadu, aby se bakterie nepřenesla do močové trubice) dbejte na správné otření.

2. Moč se nesnažte zadržovat
Tím byste vytvářeli ideální prostřední pro množení bakterií. Proto dbejte na pravidelné vyprazdňování.

3. Pijte
Dbát je dobré i na dostatečný pitný režim. Mezi základní doporučení pro zdravé tělo patří běžný příjem cca dvou litrů tekutin denně. Pokud máte na nemoc podezření, zvyšte příjem tekutin (nejlépe bylinkových čajů, běžné vody nebo minerálky), čímž dojde k proplachování močového měchýře a vyplavování bakterií.

Tip redakce:
Fungují také přípravky založené na extraktu z brusinek, borůvek či ananasu, a to hlavně díky antioxidantům, které všeobecně napomáhají při infekcích a zánětech. Močové cesty pak podpoří také
MaxiVita Herbal Horký nápoj brusinka 10 sáčků (koupit v e-shopu).
intimní hygiena

4. Zvolte správné prádlo
Nedílnou součástí prevence je i nošení savého, nepříliš těsného bavlněného prádla, které opět nenapomáhá množení bakterií, protože odvede vlhkost od intimních partií. Problém způsobují i vykrojené kalhotky. Zařezávající se tanga mohou svým posouváním zavléct bakterie od konečníku do močové trubice.

5. I příliš hygieny škodí
Vyhněte se pokud možno i hygieně přespřílišné. Používání obyčejných mýdel či sprchových gelů nahraďte spíše příležitostným využitím speciálních intimních přípravků. Oplachujte se pouze vodou a místo parfémovaných vložek použijte ty neutrální. To stejné pak platí i s toaletním papírem či vlhčenými ubrousky.

6. Buďte v teple
Chraňte nejen své ledviny a tělo před prochladnutím a používejte košilku, která vám skryje celá záda. Poslední rada se týká sexu: raději si po každém styku dojděte na malou!

pití čaje

Když vás zánět už trápí

Nadopujte tělo vitaminem C, který zpomaluje růst a množení bakterií. Babská medicína nedá dopustit ani na kysané mléčné výrobky, echinaceu a urologické čaje, doporučujeme Teekanne Urologický čaj bylinná směs (koupit v e-shopu). Než stihnete dojít k lékaři, dejte si proti bolesti klidně volně prodejný lék s ibuprofenem, lékem ze skupiny antiflogistik, která pomáhají tlumit bolest, teplotu a zánět. A pak určitě zajděte k lékaři.

Připravil/a pro vás Lucie Ulmanová ve spolupráci s expertem MUDr. Josef Stolz

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Josef Stolz
urolog, primář kliniky UroKlinikum
8
"VIRIBUS UNITIS tedy SPOJENÝMI SILAMI osobní heslo císaře Františka Josefa l."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít