Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Vůně podle temperamentu: Vyberte si správně!

Vůně podle temperamentu: Vyberte si správně!

Vůně podle temperamentu: Vyberte si správně!

15. října 2019 od Eva Suchomelová

15. října 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Jste spíš flegmatik, nebo pokaždé vyletíte jako typický cholerik? Podívejte se, k jakému typu temperamentu spíš patříte, a podtrhněte ho vhodnou vůní.

Čtyři osobnostní typy

Už starořecký lékař a „otec medicíny“ Hippokrates z Kósu dělil lidi podle toho, jak reagovali na podněty zvenčí a jak dávali najevo, co vnitřně prožívají. Nicméně dodnes se i běžně v řeči používají pojmy sangvinik, cholerik, melancholik a flegmatik. Každý z nich je spojen s pozitivními i negativními vlastnostmi a projevy. Je potřeba si uvědomit, že nikdo není „čistý“ typ, každý má určité procento od všech čtyř. Ale důležitý je poměr, v jakém jsou typy ve vás namíchány.
typy temperamentu

Jak poznat, kdo jste

Existují samozřejmě psychologické testy, díky kterým si lze poměrně přesně změřit vaše vlastní rozložení typů v osobnosti. Pro začátek ale stačí, když si ujasníte, zda jste víc extroverti (máte rádi společnost, snadno se seznamujete s cizími lidmi, dáváte svoje emoce výrazně najevo), nebo introverti (preferujete samotu nebo malou skupinu známých lidí, k cizím jste dlouho rezervovaní, svoje emoce projevujete velmi málo). Dále se zamyslete nad tím, zda jste emočně spíš stabilní (nepropadáte výkyvům nálad, jen tak něco vás nerozhodí), nebo labilní (vaše nálady se mění klidně během několika minut, propadáte velké euforii nebo naopak depresivním myšlenkám).

Vůně mohou pomoci podtrhnout to pozitivní

Když už se lépe poznáte, můžete pomocí vůní podtrhnout své světlé stránky a bojovat s těmi nežádoucími. Využít k tomu můžete vůně, které vám zvednou sebevědomí, zklidňující vůně, energizující vůně apod. Podívejte se, jaké vůně pasují k jakému temperamentu, a vyberte si ty vhodné právě pro vás. Nezapomeňte ale, že vůně vám musí v první řadě vonět.


Typy osobnosti podle temperamentu

1. SANGVINIK (extrovertní, stabilní)

… jste, pokud jste společenští, emočně vyrovnaní, aktivní, pohodoví, zajímáte se o nové věci a zkoušíte všechno možné, jste hovorní, nemáte zábrany dát se do řeči s neznámým člověkem, snadno navazujete vztahy, býváte optimisticky naladěni. Vaší „temnou stránkou“ může být citová mělkost, nadměrná upovídanost, povrchnost, pro ostatní až přílišná „zrychlenost“.
sangvinik

Jaké vůně podtrhnou pozitivní stránky?

Pohodovost a optimistické naladění podtrhnou tzv. „prázdninové“ vůně evokující dovolenou u moře, jakou je např. Salvador Dalí toaletní voda Sea Sun in Cadaques EdT (koupit v e-shopu).

Jaké vůně zkrotí negativní stránky?

Potřebujete něco, co vás zklidní, zpomalí a dodá trochu důstojné elegance. To dokážou květinové vůně s pudrovým nádechem, jako je Elizabeth Arden parfémová voda 5th Avenue EdP (koupit v e-shopu) a ovocně květinové vůně s tóny exotického ovoce, například Salvatore Ferragamo toaletní voda Incanto Shine EdT (koupit v e-shopu).

2. CHOLERIK  (extrovertní, labilní)

… jste, pokud jste srdeční, bodří, provázejí vás výbuchy smíchu, s velkou chutí si užíváte smyslových požitků, jste rádi obklopeni přáteli, velmi prožíváte svá citová hnutí, jste optimisticky naladěni a nedovedete se na nikoho dlouho zlobit. Na druhou stranu je váš hněv pověstný, vaše partnerské vztahy mívají podobu „italského manželství“, rychle vybuchnete vztekem a nejdete pro slovo daleko, také máte sklony k přejídání, alkoholismu a vůbec k přehánění ve všem, co máte rádi.

cholerik

Jaké vůně podtrhnou pozitivní stránky?

Vaše gurmánské choutky uspokojí ovocné vůně s dřevitými a kořeněnými tóny, třeba Moschino toaletní voda I Love Love EdT (koupit v e-shopu) nebo ovocně květinové s hřejivými dřevitými tóny jako Elizabeth Arden toaletní voda Sunflowers EdT (koupit v e-shopu).

Jaké vůně zkrotí negativní stránky?

Potřebujete především zchladit svou horkou hlavu a zklidnit se. Na to může pomoci květinově citrusová kompozice se zelenými tóny, jakou je například Elizabeth Arden toaletní voda Green Tea Camellia EdT (koupit v e-shopu).

3. MELANCHOLIK (introvertní, labilní)

… jste, pokud máte sklony k hlubokému zadumání se, dlouho o věcech přemýšlíte, při poznávání a učení jdete hodně do hloubky, dlouho trvá, než si k sobě někoho pustíte, ale pak není věrnějšího přítele. Na druhou stranu často zabředáváte do chmurných úvah až úzkostí, máte tendenci se izolovat a hrozí vám deprese, idealizujete si mezilidské vztahy a milostný karambol vás dokáže rozhodit třeba i na několik let.
 
melancholik

Jaké vůně podtrhnou pozitivní stránky?

Je to jasné, étericky květinové vůně jako Versace toaletní voda Bright Crystal EdT (koupit v e-shopu) nebo fougere vůně, třeba v podobě Chanson d‘Eau toaletní vody, přesně vystihují vaši éteričnost i hloubku.

Jaké vůně zkrotí negativní stránky?

Dodejte si chuti do života něčím lahodným, například svěží, ale přitom promyšlenou a energizující vůní zeleného jablka DKNY parfémovou vodou Be Delicious EdP (koupit v e-shopu).

4. FLEGMATIK (introvertní, stabilní)

… jste, pokud na sebe neradi upozorňujete, vždycky čekáte, až na vás dojde řada, nikomu se nevnucujete, jste klidní a vyrovnaní, hodně přemýšlíte a nedáváte na sobě znát, co se ve vás děje. Odvrácenou stranou toho je, že některým přijdete pomalí, laxní, bez zájmu a nespolečenští, a ačkoli prožíváte hluboké city, ostatním můžete přijít svou tváří pokerového hráče bez citu.

flegmatik

Jaké vůně podtrhnou pozitivní stránky?

Klid, vyrovnanost a nenápadnost vyzařují květinové vůně se zeleným podtónem, jako je například Calvin Klein parfémová voda Eternity EdP (koupit v e-shopu). Tajemnost vaší povahy zas může svými kořeněnými a květinovými tóny podpořit některá z orientálních vůní, např. parfémová voda Spirit of Cashmere Musk (koupit v e-shopu).

Jaké vůně zkrotí negativní stránky?

Prospěje vám povzbuzující vůně, nejlépe ledově citrusová sprška, která vás trochu popožene a probudí, třeba Mexx toaletní voda Ice Touch Woman EdT (koupit v e-shopu).

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít