Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo To je bomba! Nejlepší tipy, jak si koupelové koule vyrobit doma

To je bomba! Nejlepší tipy, jak si koupelové koule vyrobit doma

To je bomba! Nejlepší tipy, jak si koupelové koule vyrobit doma

24. listopadu 2018 od Karolína Hornová

24. listopadu 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Pěna, sůl, kulička… Ale bomba? Ano, velká voňavá koule, která každou koupel promění ve velkou zábavu i příjemnou relaxaci, potěší děti i dospělé. A vyrobit si ji můžete snadno doma. Čtěte, jak na to.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Jsou velké, neskutečně voňavé a po vhození do vody pořádně zašumí a provoní celou lázeň. A pokud máte někdy problém dostat děti do vany, se šumivými koulemi do koupele se to určitě změní. Koupel s nimi je totiž nejen příjemná, ale i zábavná. Nemusíte se navíc držet jen klasického kulatého tvaru, ale popustit uzdu fantazii.

Na koupelových bombách je nejlepší, že se dají poměrně snadno vyrobit i doma. Ani k tomu nebudete potřebovat žádné speciální a stěží sehnatelné suroviny. Vše pořídíte v samoobsluze nebo supermarketu v oddělení s potřebami pro pečení a zavařování.


Co budete potřebovat?


Na základní hmotu:

  • 200 g jedlé sody
  • 100 g kyseliny citronové v prášku (s kyselinou pracujte velice opatrně, drobný prach může dráždit oči a dýchací cesty – rozmíchávejte směs pomalu)
  • 100 g kukuřičného škrobu nebo sušeného mléka
  • 100 g vonné koupelové nebo mořské soli
  • 2-3 polévkové lžíce rostlinného oleje (olivového, meruňkového apod.)
  • voda v rozprašovači pro zvlhčení směsi


Dále budete potřebovat:

  • potravinářské barvivo podle výběru
  • vonné esenciální oleje podle výběru
  • sušené květy nebo jiné ozdoby

pěnová koule s levandulíPostup:

Jedlou sodu, kyselinu citronovou, škrob (nebo sušené mléko) a sůl či soli do koupele smíchejte v misce. Dbejte na to, aby měly všechny ingredience stejnou strukturu (tedy příliš hrubou koupelovou sůl ještě předem nadrťte např. v hmoždíři).

Při práci je dobré používat ochranné latexové rukavice (seženete v lékárně) a dávat pozor při přisypávání kyseliny citronové – může být nepříjemně dráždivá, pokud ji vdechnete nebo pokud se dostane do očí.

Po smíchání suchých ingrediencí přidávejte rostlinný olej a 5-10 kapek esenciálního oleje (nebo olejů), který kuličkám dodá vůni. Pokud chcete bomby barevné, důkladně do nich vmíchejte ještě potravinářské barvivo.

Podle potřeby přidávejte vodu z rozprašovače – měla by vzniknout hmota, která po stisknutí v dlani drží tvar podobně jako vlhký písek na pláži.

formička na výrobu koulí

Formování – pečlivost je základem úspěchu

A teď to nejzábavnější, tedy práce, k níž můžete klidně přizvat i děti. (Jen je hlídejte, aby se směsí pracovaly opravdu jen rukama, které si po práci řádně umyjí, a při práci si nesahaly do očí.) Je to vlastně takové pracnější dělání báboviček.

Pokud chcete kulatý tvar, budete potřebovat plastovou kulatou formu na bomby či mýdla, kterou seženete v potřebách pro výrobu domácí kosmetiky. Můžete ale použít i jakoukoli jinou formu, kterou máte doma. (Podívejte se na naše tipy.)

Základem úspěchu je směs do formiček pořádně napěchovat, aby se nevytvořily vzduchové bublinky a aby byla výsledná bomba opravdu pevná. Toto je také fáze, kdy lze přidávat různé ozdůbky – třeba sušené květy. Po napěchování do formiček nechte bomby 5-10 minut odstát a pak už je můžete opatrně vyklepnout. Nechte je ale ještě na suchém místě vysychat zhruba dva dny.
Uchovávejte zabalené v potravinové fólii na suchém místě.

pěnové koule

Kreativní tipy pro vaši „kosmetickou dílnu“

  • barvu potravinářského barviva slaďte s vůní bomby - výsledný efekt tak zaujme opravdu všechny smysly (např. pro malinovou vůni použijte červené a fialové barvivo, pro citronovou žluté, pro mátovou světle zelené třeba v kombinaci s modrým),
  • před barvením směs můžete také rozdělit na části, každou obarvit jinou barvou a kuličky dělat flekaté nebo pruhované; také platí, že čím více barviva přidáte, tím sytější výsledná barva bude,
  • ozdoby (třeba sušená kvítka) vkládejte do formy jako první, pak je zasypte směsí a upěchujte, z hotové kuličky tak budou hezky vystupovat,
  • pokud nemáte formu na bomby, můžete použít to, co máte v kuchyni: formičky na muffiny nebo cupcaky, tvořítko na led nebo různé plastové kelímky,
  • vytvořte hravé bomby pro děti: třeba žlutou kulatou s obličejem smajlíka (na dotvoření očí a pusy můžete použít koření nebo třeba zrnka kávy); oužít lze také silikonové formičky na cupcaky nebo na domácí nanuky a udělat bomby ve tvaru barevného dezertu,
  • na bomby pro děti požívejte jemné, nevtíravé ingredience a esenciální oleje: skvělý je heřmánek nebo třeba různé jemné ovocné vůně,
  • bomba je i krásným dárkem třeba pro kamarádku – můžete ji namíchat podle toho, co má ráda: co třeba cafe latte (sůl smícháte s mletou kávou a skořicí a použijete sušené mléko místo škrobu), levandulovou (s levandulovým esenciálním olejem a květem levandule na ozdobu) nebo s povzbuzující vůní bergamotu?
lilien koupelová bombaTip redakce:
Šumivé bomby neboli koule do koupele můžete pořídit i v obchodě. V drogeriích Teta seženete od značky Lilien ty klasické, „dospělácké“, ale i zábavné koule Lilien Kids s překvapením pro děti, které po vyšumění odhalí kapsli s malou hračkou.

 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít