Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Solárium před létem: škodí nebo pomáhá?

Solárium před létem: škodí nebo pomáhá?

Solárium před létem: škodí nebo pomáhá?

1. června 2017 od Eva Suchomelová

1. června 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem MUDr. Zuzana Kulíková

Jedete hned začátkem léta na dovolenou a zvažujete, zda svou pokožku na příliv slunečních paprsků předem připravit v soláriu? Jde o dobrou radu, nebo naopak o mýtus, který v sobě můžete skrývat i rizika? Jak se liší přirozené sluneční paprsky od těch umělých? Na to vše jsme se zeptali dermatoložky MUDr. Zuzany Kulíkové.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Je lepší opalování na slunci, nebo v soláriu?

Jak se zvyšuje počet slunečných a teplých dnů, možná přemýšlíte, jak svoji pokožku připravit na nápor UV záření. Fanynky umělých paprsků občas argumentují tím, že pobytem v soláriu vlastně svoji pokožku „otužují“ a zvykají na větší množství slunečního svitu, které je s létem nevyhnutelně spojeno.

Na druhou stranu, nedá se tohle zvykání praktikovat s přírodním sluncem? Liší se od sebe tato dvě záření? „V dnešní době je již naprosto jasné, že UV záření je rizikovým faktorem různých forem kožní rakoviny. Nezáleží na tom, zda se jedná o sluneční paprsky, nebo solária. Intenzita UVB záření solárií je podobná slunečnímu, ale v UVA oblasti ji výrazně převyšují. Z toho je patrné, že účinky na kůži jsou stejné,“ vysvětluje dermatoložka. Záření v soláriích je totiž z více 90 % tvořeno UVA paprsky a méně než z 10 % UVB. Je tedy třeba pokožku chránit ochrannými kosmetickými přípravky stejně jako na pláži.


Jaké jsou typy UV záření?


Dlouhovlnné UVA

Není tolik nebezpečné a je vhodné pro tvorbu vitaminu A a D. Tvoří hlavní složku UV záření v soláriích.

Středněvlnné UVB

Tvoří jen cca 1 – 5 % záření v soláriích a 1 – 10 % na zemi, je škodlivé pro lidský organismus, způsobuje poškození kůže.

Krátkovlnné UVC

Nedopadá na zemský povrch a je absorbováno ozónovou vrstvou.

Solárium před létem


Solárium s rozmyslem

Odborníci z řad dermatologů, kteří se specializují na prevenci negativních dopadů UV záření, soláriím nakloněni nejsou. „Návštěvy solárií v mladém věku pod 20 let výrazně zvyšují riziko různých kožních nádorů stejně jako pravidelné návštěvy solárií po dobu mnoha let,“ upozorňuje MUDr. Kulíková.

Občasná krátká návštěva, kdy se chráníte tělovými přípravky s UV filtry stejně jako na pláži, by ublížit neměla. Podle dermatoložky se ochranné kosmetické prostředky pro použití v soláriu svými složkami neliší od těch, které si vozíme s sebou na dovolenou k moři. Počítejte však s tím, že pokud do solária zvolíte přípravek s UV faktorem, výrazného opalování se nedočkáte. To by však ani nemělo být cílem.


Fototyp je důležitý

Často si lidé myslí, že v soláriu se nemohou spálit, jako se jim to stává při letním pobytu na pláži. Opak je ale smutnou pravdou - mohou. „Ano, záleží na fototypu, druhu zářiče, délce ozáření atd.,“ potvrzuje lékařka. „Výkon zářiče závisí také na stáří lamp. Dříve se používaly hlavně zářiče s UVB spektrem, v dnešní době se používají zářiče s dlouhovlnným zářením UVA. Bylo ale zjištěno, že i toto UVA záření může při větší intenzitě způsobit spálení kůže a podílí se také na vzniku kožních nádorů a stárnutí kůže.“


Co je to „hardening“?

Tak nazývají odborníci cílené zesílení povrchové vrstvy pokožky postupným „připravováním“ kůže na slunce. Pokožka se vystavuje slunečním nebo umělým paprskům po malých dávkách v určitých odstupech, takže pak lépe odolává. „Tuto přípravu můžeme podpořit několika návštěvami solária, kdy kůže získá minimální ochranu před UV zářením mírnou pigmentací,“ připouští dermatoložka.


Nezapomeňte na sluneční kosmetiku

Přesto byste ale rozhodně neměly podceňovat dodržování známých pravidel ochrany pokožky na dovolené. „Ke spálení u moře ale může samozřejmě dojít. To záleží na délce opalování, fototypu, intenzitě slunce atd.,“ uvádí MUDr. Kulíková. Více si o doporučeních ochrany před UV zářením můžete přečíst zde. Z toho vyplývá, že i když si pokožku „otužíte“ v soláriu, do kufru na dovolenou si nezapomeňte přibalit dostatek ochranné sluneční kosmetiky i přípravky na péči po opalování. „Úplně stejně, jako kdybyste nebyli předtím na soláriu,“ uzavírá expertka.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem MUDr. Zuzana Kulíková

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Zuzana Kulíková
Korektivní dermatolog
23
"Jak řekl Jonathan Swift: Každý chce žít dlouho, ale nikdo nechce být starý."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít