Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Co je to vlastně opálení kůže?

Co je to vlastně opálení kůže?

Co je to vlastně opálení kůže?

4. června 2017 od Eva Suchomelová

4. června 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem MUDr. Zuzana Kulíková

Už se taky těšíte, jak se co nevidět opálíte a budete snědou pokožkou směle konkurovat kráskám z tropů? A víte, co se děje ve vaší kůži, když se opalujete? A jak to udělat, abyste se ošklivě nespálila, nebo si dokonce nezpůsobila horší následky?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Slunce – přítel, nebo nepřítel?

Na jednu stranu mají sluneční paprsky blahodárný vliv na náš organismus. „Pozitivním účinkem UV záření, konkrétně UVB části slunečního spektra, je tvorba vitaminu D,“ vyjmenovává MUDr. Zuzana Kulíková. „V našich podmínkách získáváme dostatečné množství vitaminu D stravou a občasnou expozicí slunečního záření. UVB je také zodpovědné za tvorbu pigmentu – melaninu, což je nejčastější důvod, proč se lidé opalují. Dalšími benefity jsou příznivé ovlivnění imunitního systému a pozitivní dopad na psychiku.“ To samozřejmě mluví pro opalování. Ovšem rostoucí čísla výskytu zhoubného melanomu, který je 7. nejčastějším typem nádoru u nás, varují před bezhlavým opékáním se na pláži. „Sluneční záření je ale také zodpovědné za celou řadu časných a pozdních nežádoucích účinků, včetně tvorby různých kožních nádorů,“ potvrzuje lékařka.

Co je to vlastně opálení kůže


Jak vzniká opálení

Abychom mohly vybrat tu správnou ochranu pro svou pokožku, je třeba se nejprve podívat na to, co se v kůži děje, když na ni slunce začne svítit. „Kůže každého člověka má určitou ochrannou schopnost vůči UV záření, kterou tvoří síla rohové vrstvy a pigmentace. Říkáme tomu fototyp. Při opalování dochází postupně k poškozování kožních struktur,“ popisuje MUDr. Kulíková. UV záření má na kůži dvojí účinky: časné a pozdní. „Časnou odpovědí na UV záření při opalování je zarudnutí. Při vyšší intenzitě dochází k otoku, tvorbě puchýřků, bolestivosti, popřípadě i k celkovým příznakům, jako je zvýšená teplota. Mezi pozdní účinky patří stárnutí kůže a vznik kožního nádoru,“ doplňuje dermatoložka.


Nejlepší ochrana před sluncem - prevence

Ale nebojte, není třeba hned stornovat zájezd k moři nebo se na celé léto zavřít doma za staženými žaluziemi. Existuje více forem, jak předcházet negativnímu vlivu slunce, a to jak před tím, než jdete na slunce, tak i po slunění.

„Nejúčinnějšími preventivními opatřeními jsou vyhýbání se přirozenému i umělému UV záření, používání silných sunscreenů a dostatečné odívání,“ jmenuje MUDr. Kulíková nejznámější a nejúčinnější strategie sluneční ochrany. Tzv. sunscreeny jsou známé opalovací krémy, gely, lotiony či mléka s označením SPF. „Účinné látky v ochranných přípravcích se nazývají filtry a rozdělujeme je na chemické (= organické) a fyzikální (= anorganické), zvané také jako mechanické. V Evropské unii je registrováno několik desítek filtrů. Dřívější filtry byly zaměřeny pouze na UVB oblast. V dnešní době chrání i proti UVA spektru,“ detailně vysvětluje lékařka. A jaký je rozdíl mezi chemickými a mechanickými UV filtry v kosmetice? Fungují na odlišné bázi, jak uvádí MUDr. Kulítová: „Chemické UV filtry obsahují látky, které pohlcují UV záření, naproti tomu fyzikální filtry obsahují látky, které odrážejí a rozptylují UV i viditelné záření.“

Je dobré připomenout, že vrstvu ochranného přípravku je potřeba během dne obnovovat nejen pokaždé, když se vykoupete nebo zpotíte, ale zhruba každé 2-3 hodiny. Přes poledne, mezi 11.-14. hodinou, byste na přímé slunce neměly chodit vůbec, místo toho si vychutnejte siestu.

Co je to vlastně opálení kůže


Hýčkejte pokožku i po opalování

Jakmile přijdete z pláže do hotelového pokoje, rozhodně neplatí, že máte v péči o svou kůži „padla“. Po osprchování jemným mycím přípravkem si celé tělo namažte tělovým mlékem nebo krémem po opalování. „Je vhodné používat přípravky, které nastartují reparační děje v kůži,“ doporučuje doktorka Kulíková. „Tyto látky se nazývají antioxidanty a jedná se nejčastěji o vitamin E a C, které tlumí poškození kůže. Vhodné je také kůži po slunění zvlhčovat a promazávat vhodnými krémy.“

Pokud jste to s opalováním pokožky přehnaly a kůže nejen zrudla, ale také nepříjemně pálí, jsou na řadě přípravky s panthenolem. První pomocí podle babských receptů může být i bílý jogurt. Raději ale před odjezdem na dovolenou s touto nepříjemností počítejte a vybavte se účinným prostředkem. Na dohojení jsou vhodné regenerační gely (např. Fenistil gel) nebo oleje s obnovujícím účinkem (např. Bioil)

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem MUDr. Zuzana Kulíková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Zuzana Kulíková
Korektivní dermatolog
23
"Jak řekl Jonathan Swift: Každý chce žít dlouho, ale nikdo nechce být starý."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít