Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Sladkost, lék i kosmetika v jednom. Elixír zvaný med

Sladkost, lék i kosmetika v jednom. Elixír zvaný med

Sladkost, lék i kosmetika v jednom. Elixír zvaný med

20. května 2017 od Šárka Jináčová

20. května 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Šárka Jináčová

Kuchyňská spíž je zásobárnou surovin, které slouží nejen jako pokrm, ale často také jako lék či extra účinná kosmetická přísada. Například med. Hustý, zlatavý elixír není jen pochoutkou, hodí se i k zevnímu užití.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Je výborný do čaje, jako náhražka cukru do pečení, někdy nahradí čtvereček čokolády, když máte neodbytnou chuť na něco sladkého nebo potřebujete rychle dodat tělu energii. Pomáhá hojit rány, léčí kašel. Skleničku medu má doma po ruce skoro každý. Však nám také odmala vštěpovali, že med je zdravý. Kdo v dětství nedostal při nachlazení čaj s medem, nebo při kašli rovnou celou lžičku do pusy?

O protizánětlivých a antibakteriálních účincích medu se vědělo ve starověkém Egyptě či Řecku a využívali je i naši geograficky a časově bližší předkové. Co tedy med obsahuje a na co jeho jednotlivé složky působí?


Stavební kámen přírodní kosmetiky

Med obsahuje řadu vitaminů (A, vitaminy skupiny B, dále C, D, E, H nebo K), minerálních látek (vápník, fosfor, sodík, draslík, železo, křemík, síru či mangan), již zmiňovaných enzymů, bílkovin a aminokyselin. Dále jsou v medu obsaženy také dextriny, které mají mít hojivý vliv na kůži a sliznici. Je zřejmé, že pestrý koktejl tělu prospěšných látek obsažených v medu bude mít i pestrou škálu účinků včetně antimutagenních účinků medu, což znamená, že včelí produkt chrání buňky před poškozením. Med také pomáhá vyhojit různá poranění kůže, ať již jde o menší řezné rány, nebo popáleniny.

Sladký včelí produkt také dezinfikuje a působí proti zánětu. Proto má své místo i v kosmetice. Vyrábějí se z něj pleťové krémy, masky, pomády na rty, šampony a kondicionéry na vlasy, sprchové gely nebo mýdla. „Med je výživný a jde o jednu z nejsilnějších přírodních hydratačních látek,“ říká Michaela Vaněčková, zakladatelka firmy Caltha, která se zaměřuje na výrobu přírodní kosmetiky. „Navíc má čisticí, antibakteriální a vyživující účinky. Čistí a hojí aknózní pleť a má protizánětlivé účinky.“

Med a další suroviny, které dělají s tělem divy

Vhodný pro každou příležitost

Hodí se pro všechny typy pleti, ničí bakterie, a pomáhá proto problematické pleti. Vyživuje a hydratuje, je tedy ideální i pro sušší kůži nebo na rozpraskané rty. Díky regeneračnímu účinku dokáže při troše trpělivosti zlepšit stav jizev a pigmentových skvrn a učinit je takřka neviditelnými. Kosmetiku z medu si můžete vyrobit jednoduše i doma. Receptů, jak dostat vitaminy na pleť, je plný internet. Spokojená jistě budete, když zkusíte med jako přísadu do pleťové masky.

Med a další suroviny, které dělají s tělem divy

Redakce radí:

·  Maska na vrásky: smíchejte med s vaječným bílkem

·  Vyživující maska: smícháte-li med s tvarohem, získáte vyživující a zklidňující variantu pleťové masky

·  Na suchou pokožku: dokonale ji vyživí a zvlhčí směs medu a olivového oleje

·  Čisticí maska: stačí jen smíchat med, citron a skořici

·  Peeling: jednoduše pleť pročistíte od odumřelých buněk, když smícháte med a hrubě mletá kávová zrnka a směs použijete jako tělový peeling

·  Relaxační koupel: do vody přidáte med a olej (třeba jojobový), druhá varianta je med s mlékem nebo smetanou

·  Vlasová maska: během minuty si připravíte masku z medu, žloutku a olivového oleje


Pokud s účinky medu budete spokojena, můžete vyzkoušet i produkty z drogerie. Koupit si můžete tělové mléko Nivea Honey & Milk, z vlasové kosmetiky můžete zkusit řadu Trésors de Miel od značky Garnier a na rty pak balzám Milk & Honey značky Labello.


Zázraky ze spíže

Vedle medu existuje celá řada ingrediencí, které pomáhají s neduhy, mají své místo v kosmetice a najdete je v lednici nebo ve spíži. Víme, jak se dají v kosmetice využít účinky dalších surovin:
 

·  Tvaroh: hydratuje, odstraňuje zarudnutí a horkost.

·  Podmáslí: vyhlazuje pleť, stačí ho tedy přidat do koupele nebo z něj udělat domácí pleťové mléko, které vmasírujete do vyčištěné pokožky obličeje.

·  Vejce: vaječný žloutek obsahuje lipozomy, které jsou v současné době hojně propagovány v kosmetických výrobcích. Ty dopravují do podkoží účinné látky.

·  Pivo: je účinné hlavně v péči o vlasy. Dodává jim lesk a pružnost a zvýrazňuje barvu vlasů.

·  Droždí: to funguje jako účinný čistič pleti a používat ho lze i v boji proti akné.


Zázrak jménem kozí mléko

Michaela Vaněčková přidává ještě jeden tip na surovinu ze spíže, která dělá s pletí divy. Jde o kozí mléko. „Velmi ráda s ním pracuji. Obsahuje komplexní soubor látek, které kůži prokrvují a hydratují,“ vysvětluje expertka. „Díky vitaminům (A, B, E), minerálům (vápník, hořčík, draslík a fosfor), AHA kyselinám a koenzymu Q10 také mléko pokožku vyživuje a chrání před působením volných radikálů.“ A výsledek? „Kůže je přirozeně vláčná, nedochází k jejímu vysušování, je pružná a odolává stárnutí,“ říká Vaněčková. Podle ní je navíc kozí mléko zvláště vhodné u lidí s nejrůznějšími kožními nemocemi. „Je ceněno při léčbě lupénky, atopického ekzému a dalších alergických projevů na pokožce,“ uzavírá.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Šárka Jináčová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít