Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Skvělé vánoční cukroví: 3x klasicky a zdravě

Skvělé vánoční cukroví: 3x klasicky a zdravě

Skvělé vánoční cukroví: 3x klasicky a zdravě

22. listopadu 2022 od Eva Karlová

22. listopadu 2022 2 minuty čtení
Připravil/a Eva Karlová

Přemýšlíte, jak si letos zpříjemníte vánoční svátky a jaké upečete cukroví? Neradi byste měli ale po svátcích pár kilo nahoře? Nebojte, na diety zapomeňte, upečte dobré, klasické cukroví, do kterého přidejte pár chytrých zdravých surovin. Poradíme vám, jak na to.
Jak to vidí s Vánoci a cukrovím odborníci? Většina z nich tvrdí, že ve zdravém životním stylu je hlavní udržitelnost. Tedy dělat raději malé změny, ale takové, které vám již vydrží. A pokud jste se vrhli na zdravý životní styl a hubnutí, nemusíte se bát, že byste si cukroví nemohli dát. Jen dodržujte několik jednoduchých, ale důležitých pravidel:
  • Cukroví omezte jen na pár kousků a raději dopoledne.
  • Vánoční dobroty a hodování prokládejte hodně pohybem.
  • Štědrý den je jen jeden, ale pak již můžete vyvařovat zdravě. Cukroví sice zůstane, ale zase ho nemusíte jíst od rána do večera. Jděte na procházku, jeďte na výlet, hýbejte se.

Zdravé perníčky

Ingredience:

220 g celozrnné špaldové mouky (+ trochu na pomoučení)
50 g mletých vlašských ořechů
50 g  Allnature Jedlé sody (koupit v e-shopu)
2 lžičky perníkového koření
90 g másla
60 g čekankového sirupu
30 g třtinového cukru
1 vejce
Q-Clean papír na pečení (koupit v e-shopu)

Postup:

Nejprve do větší misky dejte mouku, ořechy, jedlou sodu a perníkové koření. Poté přidejte máslo, čekankový sirup, cukr a vejce a vše vypracujte v kompaktní těsto. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte 1 den odležet v lednici. Následující den odleželé těsto vytáhněte a nechte cca 1–2 hodiny na lince, aby změklo a lépe se s ním pracovalo. Mezitím si předehřejte troubu na 170 °C, připravte si plech a vyložte jej pečícím papírem. Nachystejte si vykrajovátka rozličných tvarů. Poté si pomoučněte pracovní plochu, těsto na ní po kouscích vyválejte na tloušťku 3–4 mm a vykrajujte z něj perníčky. Takto připravené perníčky dejte do předehřáté trouby a pečte 8–10 minut na 165–170 °C. Po vytažení nechte perníčky vychladnout alespoň 30 minut a poté je dejte na cca 5 dní do lednice do vzduchotěsné krabičky, aby perníčky změkly. Perníčky vám vydrží cca 2–3 týdny v chladu ve vzduchotěsné krabičce.
Tip: Zdobte dle vlastní fantazie. Pokud chcete, aby se vám perníčky krásně leskly, po vytáhnutí z trouby je potřete bílkem.

Mandlové hvězdičky

Ingredience:

½ šálku změklého másla
¼ šálku Allnature Kokosového oleje panenského BIO (koupit v e-shopu)
¾ šálku cukru
2 vejce
¼ lžičky Mandle sladké aroma do potravin (koupit v e-shopu)
½ lžičky Allnature Jedlé sody (koupit v e-shopu)
2 a ¼ šálku Mandlové mouky blanšírované (koupit v e-shopu)
½ šálku kokosové mouky

Postup:

Máslo vyšleháme s kokosovým olejem a cukrem do hladké pěny. Přidáme vejce, mandlové aroma a důkladně promícháme. V další misce smícháme jedlou sodu, sůl, mandlovou a kokosovou mouku a přidáme směs do té máslové. Vypracujeme těsto a necháme ho v igelitovém sáčku odpočinout do druhého dne v ledničce. Ztuhlé těsto vyválíme na pracovní desce, poprášené kokosovou moukou, na tloušťku asi 0,5 cm a vykrajujeme hvězdičky. Pracujeme rychle, aby těsto zůstalo studené. Pokud příliš změkne, dáme ho na 10 minut zchladit do mrazničky. Troubu předehřejeme na 170 °C. Pečeme asi 13–15 minut, dokud nebude mít cukroví lehce zlatavou barvu.
Tip: Na závěr můžete potřít vaší oblíbenou polevou – třeba bílkovou nebo citronovou. Ale skvělé budou hvězdičky i polité čokoládou.

Čokoládové sušenky s malinovou posypkou

Ingredience:

150 g hladké mouky
110 g másla
130 g cukru
1 vejce
30 g kakaa
1 lžička Allnature Jedlé sody (koupit v e-shopu)
125 g Carla Hořké čokolády 70% (koupit v e-shopu)
80 g čokolády na polevu
Allnature Malina sušená mrazem celá (koupit v e-shopu) na posyp
špetka soli

Postup: 

Změklé máslo a cukr dejte do robotu. Směs míchejte asi 7 minut, až bude lehká a nadýchaná. Poté přidejte vejce a šlehejte další 3 minuty. Po vyšlehání přidejte prosátou mouku, kakao, sůl sodu a vše zlehka promíchejte, aby se směs hezky spojila. Nakonec vmíchejte nasekanou čokoládu. Z těsta vytvořte kuličky, které dejte na pečícím papírem vyložený plech. Kuličky lehce zmáčkněte do placiček. Pečte v předehřáté troubě na 160 °C asi 10–12 minut. Po upečení sušenky polijte čokoládovou polevou, posypejte nadrobenými sušenými malinami a nechte v chladnu ztuhnout.
 
Tip: Místo malin samozřejmě můžete použít jakékoli jiné ovoce, ale také třeba kokos nebo nadrcené oříšky.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Karlová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít