Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Škola a školka: Co dětem nesmí chybět?

Škola a školka: Co dětem nesmí chybět?

Škola a školka: Co dětem nesmí chybět?

20. srpna 2018 od Karolína Hornová

20. srpna 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Kapesníčky zachrání mnohý dětský trapas, kosmetická taštička zpříjemní pobyt ve škole i po tělocviku a veselý kartáček naučí děti ve školce samostatnému čištění zubů. Jakými „triky z drogerie“ pomáháte svým dětem vy?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Nástup do školky či školy – to jsou první kroky k samostatnosti dítěte. Často to také bývá období, kdy dítě musí absolvovat některé procesy úplně samo, bez všudypřítomné pomoci, na kterou je zvyklé z domova. Jednou z těchto oblastí je hygiena. Co by dětem nemělo ve školce či škole chybět? Co je dobré nosit s sebou v tašce? A jak předejít nepříjemnostem a prvním trapasům?
 

Školka: Hygiena musí být zábava

Pokud děti chodí do školky, jsou v některých ohledech dříve samostatné. Zatímco my často nemáme to srdce pustit je třeba na toaletu bez doprovodu, ve školce se to stane. V této době by si dítě mělo zakořenit základní návyky: hygienu po návštěvě toalety, důkladné umytí rukou, ale také čištění zubů, které se ve většině školek po obědě praktikuje.
 
K tomu mohou přispět i vhodné produkty: třeba ergonomický kartáček na zuby Aquafresh Little Teeth 3-5 Years s měkkými štětinami, který se dobře drží v ruce a má tvar zvířátka, jež může být i kamarádem ve chvíli, kdy se dítko bojí. Nebo dětská pasta s příjemnou příchutí od stejné značky.

Tip redakce:
Vhodné jsou i vlhčené ubrousky (třeba NIVEA Toddies Multifunkční ubrousky), které mohou dobře posloužit na výletě mimo školku – stačí dětem vysvětlit, že mají široké využití – místo toaletního papíru, na utření zašpiněných rukou.
 

mytí rukou

Škola: Příprava na samostatnost

Zatímco školka bývá mezistupněm mezi rodinným a školním stylem života, ve škole už je dítě uvrženo do procesu a může se ocitnout bez pomoci. O přestávce učitelka odchází a třicet dětí se o sebe na pár minut stará samo. Odskočení na toaletu se někdy může proměnit v noční můru. Přesně si vzpomínám, odkdy jsem začala chodit na WC vždy s balíčkem kapesníčků v ruce: od třetí třídy, kdy jsem z jednotřídky přešla do velké pražské školy, kde na toaletách občas zapomněli doplnit papír
 
Dostatek kapesníčků může zachránit mnohé. Stejně dobrou službu udělají i vlhčené kapesníky na ruce nebo dezinfekční gel (třeba ten od značky Dettol v praktickém malém balení) – umýt si ruce před svačinou nebo obědem nikdy nebylo jednodušší. Dezinfekční gel se navíc hodí i pro ošetření odřeného kolene nebo jiného drobného poranění. Rozhodně není od věci, když se děti tyto drobné úkony naučí včas, a mohou tak pomoci i druhým, i když půjde jen o nabídnutí náplasti nebo kapesníku kamarádovi – i takhle vznikají první přátelství.
 
čištění ručiček vlhčenými ubrousky

Tělocvik: Hygiena po sportu je důležitá 

Hodiny tělocviku jsou samostatnou kapitolou. Dnes už je to mnohem lepší než dřív, nicméně hygiena po tělocviku je na školách stále občas velkou neznámou. Moc dobře si pamatuji, jak ještě na gymnáziu nebylo příliš ve zvyku si po tělocviku skočit do sprchy (ačkoli byla k dispozici). Polovina lidí se styděla, polovina nestíhala, a kdo se šel umýt, byl nakonec často terčem nesmyslného posměchu.

Dnes už je doba jiná, nicméně i tak je na místě zeptat se dětí, jak to se sportem a hygienou ve škole mají. Záchranou může být alespoň deodorant – pro mladou pleť se hodí třeba pečující Adidas Control Cool & Care. Možnost sprchy je samozřejmě nejlepší – sedět dalších pár hodin v lavici ve společnosti potu a množících se bakterií není zrovna příjemný pocit.

V tašce s „tělocvikem“ by tak kromě oblečení a bot neměl chybět ani sprchový gel a praktické pomůcky pro dlouhovlasé: gumičky, čelenka a hřeben či kartáč. Větší slečny ocení třeba i suchý šampon, který oživí mastné a zplihlé vlasy. Všechny tyto maličkosti, které dovedou znatelně zpříjemnit zbytek dne ve škole, najdete přímo v drogerii.
 
náplasti na zranění


Co nakoupit předškolákovi?

  • Dětský zubní kartáček a pasta
  • Papírové kapesníčky
  • Vlhčené kapesníčky na ruce


Co navíc pro školáka?

  • Dezinfekční gel nebo sprej na ruce
  • Krém na ruce
  • Pilníček na nehty
  • Balení náplastí


Na hodiny tělocviku

  • Deodorant
  • Cestovní balení sprchového gelu
  • Hřeben
  • Gumičky do vlasů nebo čelenka

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít