Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Ranní sprcha? Lepší než kafe!

Ranní sprcha? Lepší než kafe!

Ranní sprcha? Lepší než kafe!

5. ledna 2019 od Karolína Hornová

5. ledna 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Vyzrajte na ospalá zimní rána - získejte svou ranní porci energie už ve sprše. Přinášíme tipy, které vás probudí ze zimního spánku. A kafe si klidně můžete dát až později!
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
První minuty po probuzení rozhodují, jaký bude váš den. Způsob probuzení, doba, kterou si vyčleníte na ranní přípravu, ale i osvětlení nebo vůně. To všechno rozhoduje o tom, jak se nastartujete do nového dne a jakou budete mít po ránu energii.
 

Dejte si na čas a hoďte se do klidu

Nastavte si příjemný zvuk budíku a trochu si přivstaňte tak, abyste na ranní hygienu měli dostatek času. Nechte si rezervu i na ranní kávu či snídani. Poránu vstaňte, protáhněte se a rozsviťte, zvlášť pokud v zimě vstáváte brzy – tma produkuje spánkový hormon melatonin, který náš organismus uspává. V koupelně i při snídani si proto dopřejte dostatek světla, které vás přirozeně probudí.
 
probuzení

Studená  sprcha  nastartuje  i  mozek

Kromě  světla  a  energizujících  vůní  (o  kterých  si  povíme  dále)  nás  skvěle  probudí  i  ranní  studená  sprcha.  Pro  ty,  kteří  se  právě  oklepali  zimou  -  nemusí  to  být  vůbec  nepříjemné.  Jděte  na  to  chytře a  začněte teplou vodou a sprchovým  gelem a úplně na závěr se opláchněte studenou. Vytvoříte  tím  lehký  efekt  sauny  -  prohřátí,  zchlazení  a  následné  silné  prokrvení  organismu,  které  vám  vžene  krev  do  studených  končetin,  ale  také  do  mozku.  A  v  práci  vám  to  bude  lépe  myslet.  Jak  využít  maximální  efekt  studené  sprchy?
  • pokud jste se studenou sprchou začátečníci, volte první dva týdny spíše vlažnou vodu a pak postupně přidávejte,
  • před samotným opláchnutím studenou se asi minutu prohřejte pod teplejší vodou, než jakou se běžně sprchujete,
  • studenou vodou se snažte oplachovat alespoň 15 vteřin po celém těle, postupně časem přidávejte - nakonec vydržíte třeba minutu a výsledné prokrvení bude o to příjemnější,
  • studená sprcha vás nejlépe probere ihned po probuzení, pokud se ale raději sprchujete po snídani, nic se neděje,
  • studený závěr sprchování je vhodný po celý rok, ale v zimě jeho efekt nejvíc pocítíte; večer (pokud se nepotřebujete prohřát třeba po lyžování) studenou sprchu vynechte - zbytečně byste si před spaním rozproudili krev.                                 
citrusy do sprchy

Vůně, které vás „nakopnou“ energií

Ač se interiérové vůně mohou někomu zdát jako zbytečný výstřelek, jejich vliv na psychiku je nesporný.
 
Vůně dokážou uklidnit, uvolnit, ale i nabudit. A ráno potřebujete právě ty, které vás nabudí a pozvednou mysl. Pokud chcete ráno vstupovat do svěží koupelny, vybírejte z těchto vůní a nechte se ovlivnit také individuálními potřebami – každá skupina vůní může vyhovovat někomu jinému.
  • osvěžující vůně: citrusy, citronová tráva, granátové jablko – „veselé“, energizující vůně,
  • „větrové“ vůně: máta, eukalyptus, zázvor – energizující a vhodné také při nachlazení,
  • „zahřívací“ vůně: skořice, káva, ambra – vhodné pro ty, kterým bývá poránu zima

 
Sprcha jako voňavá vlna optimismu

Energizující vůně samozřejmě můžete užívat i „instantně“: v podobě sprchových gelů, které spojí užitečné (tedy pravidelnou hygienu) s příjemným probuzením.
 
Stýská se vám po létě? Právě vůně, které znáte z letních ovocných drinků, vám v zimě pomohou nalézt energii, která odešla třeba i se změnou času nebo přišla s podzimní únavou. Zkuste třeba Fa Sprchový gel Hawaii Love s osvěžujícím ananasem, který seženete i ve formě peelingu. Osvědčenou klasikou mezi aromaterapeutickými sprchovými gely je také značka Radox. Poránu vás na nový den připraví Radox Sprchový gel Feel Ready s granátovým jablkem.
 
červené ovoceJste nachlazení nebo prostě jen ospalí a potřebujete ráno pořádně „protáhnout“? Vsaďte na větrové vůně – a nezapomeňte zhluboka dýchat! Zkuste třeba Radox Sprchový gel Feel Active s citronovou trávou a mořskou solí, který vás skvěle nabudí i před sportovní aktivitou. Příjemnou ovocnou a větrovou vůni kombinuje Ameté Sprchový gel Malina a máta.
 
mrazivých dnech nebo na horách vás prohřejí a povzbudí sprchové gely z řady Dermacol Aroma Ritual Jablko & skořice nebo Irská káva ze stejné řady. Voní trošku jako Vánoce nebo jako snídaně v oblíbené kavárně. První má prohřívací a druhý stimulační efekt.
 
Tip na redakce:
Čerstvě nabytou energii podpořte správnou snídaní. Dopřejte si lehké jídlo, které dodá energii – pokud pospícháte, sáhněte po banánu nebo müsli tyčince s ovocem a jogurtovém nápoji. Kávu klidně můžete nahradit zeleným čajem nebo džusem – třeba právě z granátového jablka.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít