Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Provoněná létem - Jak a čím v létě krásně vonět

Provoněná létem - Jak a čím v létě krásně vonět

Provoněná létem - Jak a čím v létě krásně vonět

19. srpna 2016 od Eva Suchomelová

19. srpna 2016 12 minut čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Markéta Filipová

Právě v teplém období roku, kdy příroda omamně voní, si každý víc uvědomuje, jak příjemně mohou působit krásné vůně na náladu a pocity. Naučme se správně volit a aplikovat vůni, díky které se každá z nás rozzáří. Zde je pár rad od expertky na vůně, Markéty Filipové, poodhalujících tajemství použití vonných ingrediencí.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
V horkém létě jsme na vůně, které nás obklopují, více citliví. Odkládáme vrstvy oblečení a odhalujeme svá těla. Případné přehmaty v množství, síle či typu parfému tak naše oděvy neutlumí. Situaci neulehčuje ani přítomnost potu, který může ve vedru páchat velké potíže. Na nahé kůži a za přítomnosti slunce vůně pracují zcela jinak než v chladnu. Potřebujeme se osvěžit a jemně koketovat s okolím vhodnou vůní. Takovou vůní, z které nikoho nerozbolí hlava, nijak neobtěžuje a je s námi v souladu.

Kolik je akorát?

Vždy mysleme na množství použitého parfému. Není výhrou ochromit své okolí intenzitou naší vůně. Nadměrné množství i velmi kvalitní vůně způsobí našemu okolí i nám samým jen problémy. Je vždy lépe intenzitu dávkovat a udržovat postupně během dne.

Velmi dobrým způsobem, jak tohoto docílit, je takzvané vrstvení vůní tón v tónu. Veškerá kosmetika, kterou používáme, má své aroma. Vše dohromady má tvořit vyvážený celek. V létě je ideální použít tzv. tělové řady dané kosmetiky, kdy všechny přípravky mají buď zcela identickou vůni, nebo vůně, které spolu souzní. Deodorant nemá být výrazný a musí ladit s vůní ostatní použité kosmetiky.

V létě oceníme tělové pudry, které pohlcují pot i pachy. Velmi často jsou nabízeny jako doplněk k naší oblíbené vůni, a krásně i účelně ji tak doplní. Nikdy na zakrytí odéru potu nepoužívejme parfémy do podpaží!

Mnozí výrobci parfémů nabízí takzvané „summer edition“. Jde o odlehčené varianty oblíbených parfémů určených právě pro letní měsíce. Pokud takovou šanci nemáme, je vždy lépe použít namísto parfému (EdP) lehčí toaletní vodu (EdT). Existují i tzv. tělové vody.

V létě ke slovu přichází i velmi lehké přírodní parfémy, často jednodruhové. Krásně nás ovoní a nemají žádné přídavné chemické složky. Díky tomu je riziko kožní reakce minimální a velmi hezky a čistě odeznívají. Vhodně je doplní při základní hygieně i přírodní mýdla, sůl do koupele nebo pleťový krém ve stejné parfemaci.

Kam s vonnou sprškou?

Ideální místa jsou ta s pulzací krve, která podpoří rozvoj vůně. Jsou to zejména záušní jamky, loketní jamky, zápěstí. Velmi rafinovaným a nezatěžujícím způsobem nanesení parfému je jeho aplikace do vlasů.

Pozor: pokud si stříkneme parfém do dekoltu a jdeme ven, následné působení slunce může vyvolat kožní reakce! Nikdy parfém neaplikujme na obličej!

Z čeho vybírat

V letních měsících jsou ideální lehké a svěží květinové vůně, pro ženy typické: růže, pivoňky, stále oblíbenější levandule, violka, geranium, gardénie. Krásná je kombinace květů s pižmem, které je velmi něžné a jemné.

Můžeme si dopřát i exotické ovocné vůně, například kokos či mango. Jsou dostupné i jako vonné oleje, na léto jsou jako dělané.

Citrusové tóny si získaly oblibu i ve formě obličejových vod pro osvěžení během dne.

Svůdnější a vhodné na večerní příležitost jsou pak omamné a intenzivní květinové vůně jako ylang-ylang, jasmín, tuberóza nebo mimóza.

Přitvrdit lze vždycky, ubrat ne

Pokud nás čeká za den několik událostí a chceme parfémy střídat, platí stejné pravidlo jako s vínem – začněme tím nejlehčím. To se týká především pro použití do zaměstnání. Buďme ohleduplní a nedusme naše spolupracovníky silnou vůní večerního parfému.
Mysleme i na to, že těžké vůně se jen velmi těžko zbavíme. Pokud nás samotné z intenzivní vůně rozbolí hlava, zpravidla nás od oblaku parfému osvobodí jedině sprcha.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Markéta Filipová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Markéta Filipová
Expertka na vůně
23
"Ráda provázím vonnými stezkami nosy, kterým chce svĕt vonět."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít