Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Provokativní vůně: Které to jsou a jak je nosit?

Provokativní vůně: Které to jsou a jak je nosit?

Provokativní vůně: Které to jsou a jak je nosit?

24. ledna 2018 od Eva Suchomelová

24. ledna 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Martina Muroňová, DiS.

Provokovat či svádět můžete i vůněmi. Nikdy jste to nezkusila? Víte, které vůně patří k těm smyslným a jak je používat? Přinášíme rady, které jsme pro vás zjistili.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Takzvané „budoárové vůně“ by měly patřit do tajného kosmetického arzenálu každé ženy. Jsou totiž příležitosti, kdy si přeje působit smyslně a svůdně. Přesně k tomuto účelu totiž tyto provokativní vůně slouží. Nejčastěji je tvoří orientální ingredience, odkud tento typ vůní pochází. Mají navodit atmosféru intimity, podráždit představivost tajuplnými, ale ne naplno vyřčenými přísliby.


Smyslné ingredience

Podle francouzské klasifikace se tedy většinou řadí do rodiny orientálních parfémů, a to i přes to, že mohou obsahovat i výrazné květinové tóny. Ovšem právě u orientálně laděných kompozic platí více než u jiných, že na každém člověku se rozvoní jinak. Proto je potřeba hodně zkoušet a testovat, abyste se nedočkaly nemilého překvapení. Jaké vůně tedy patří mezi ty nejsvůdnější?


Vanilka

Nostalgické aroma, které v nás může vzbuzovat vzpomínky z dětství, kdy maminka či babička pekla vanilkové rohlíčky nebo přidávala tohle sladce vonící koření do těsta na nedělní bábovku. Ovšem použije-li se tato v podstatě gurmánská ingredience do parfému pouze po kapkách, dodá jim hloubku, oblost a přitažlivý pocit intimity. Často se vyskytuje ve svůdných orientálních parfémech spolu s kořením nebo chutnou čokoládovou notou. Dodává jim osobité kouzlo a má nebývalou výdrž. Dokáže také udržet na uzdě až příliš skotačivé ovocné tóny.

Krásnou ukázkou, jak může být vanilka sexy, je její použití v kompozici Play It Sexy od značky Playboy. Vrchní tóny grapefruitu s mandarinkou pevně drží růžový pepř, to vše se opírá o srdce z omamného jasmínu, lékořice a delikátního osmanthusu (česky stylově zvaná vonokvětka), aby celá kompozice dosedla na měkký klín santalu, pačuli, semínek tonky a právě hebké i tajemné vanilky.

vanilka


Jasmín sambac

„Z květinových složek bychom mohli považovat za nejvíc smyslnou ingredienci jasmín,“ říká odbornice na vůně Martina Muroňová. „Esence jasmínu sambakového patří mezi ty nejdražší na světě a má velmi pozitivní účinky na naši duši. Dokáže nás totiž dostat na pozitivní vlnu. Pomáhá nás zbavovat stresu a říká se, že funguje jako přírodní afrodisiakum.“ Jasmín sambac nebo také jasmín arabský má ze všech jasmínů nejintenzivnější vůni. Nejrůznější autoři popisují jeho podmanivou vůni jako „úchvatnou“, „bolestně sladkou“ či „blaženě fascinující“. Působí neuvěřitelně omlazujícím, povzbuzujícím a energizujícím dojmem, čímž činí svou nositelku fyzicky přitažlivější. Dá se říct, že svému okolí doslova „zamotá hlavu“. Francouzi prý začali preferovat vůně na bázi jasmínu pro intimní večeře ve dvou, neboť jasmín nepřetluče aroma jídla.

jasmín sambac

Pozoruhodné je, že se zatím chemikům nepovedlo vytvořit úplně přesnou kopii této vůně, takže přinejmenším do kvalitnějších parfémů se používá přírodní jasmín. Ten je potřeba sbírat ručně po ránu před východem slunce. Na jeden gram jasmínového esenciálního oleje je potřeba 6 kg takto sesbíraných okvětních lístků.

Velmi zajímavým příkladem parfému s jasmínovým srdcem je Elode Blossom. Na svěže ovocný vršek z hrušky, bergamotu a mandarinek navazuje květinové srdce s omamným jasmínem, lotosem a fialkou. Smyslný základ jim poskytuje kombinace vanilky, ambry a pižma. Jestě více jasmínu spolu s růží, pižmem a ambrou najdete ve vůni Essence d'Or také od značky Elode.


Ambra

Máme na mysli ambru rostlinného původu, kterou v anglických textech najdete pod názvem amber. To se překládá doslova jako „jantar“, což se občas dočtete i v popisech některých vůní. Se zkamenělou pryskyřicí, kterou si jako suvenýr můžete dovézt od Baltu či Severního moře, má však tato jedlová pryskyřice společnou pouze medově zlatožlutou barvu. Jantar jako takový se v parfémech nepoužívá!
Ambra propůjčuje parfémům bohatou a hřejivou měkkost. Nejčastěji ji ucítíte v základu vůně nebo v podtónech, tedy v té části vůně, která se odpařuje jako poslední. Má kouřovou, doutnavou a medově sladkou vůni, která se tak dobře hodí do kompozic s výraznými, až ostrými kořenitými či bylinnými tóny typických orientálních parfémů.


Damašská růže

Není růže jako růže. Ve svůdných parfémech ji najdete velmi často. „Podobné afrodisiakální a protistresové účinky jako jasmín má také vonná esence z damašské růže, proto obojí najdeme v mnoha vůních na trhu,“ potvrzuje Martina Muroňová. Její vonná tresť patří k vůbec nejdražším na světě. Také se sklízí ručně a brzy po ránu a na jeden gram silice je potřeba půl tuny okvětních lístků!

Právě damašská růže produkuje olej vonící velmi opulentně, bohatě a aristokraticky. Podle světových autorit v oblasti parfémů je růže nejerotičtější ze všech vůní pro svůj takřka narkotizační účinek, vyvolávající erotické představy. Jak se lakonicky vyjádřil John Oaks, autor knihy Zlatá kniha parfémů: „Vůně růže je bezkonkurenční, smyslný a sexy knokaut!“

damascénská růže


Pižmo

Mezi smyslnými vonnými ingrediencemi nelze vynechat ani zástupce živočišné říše, a tím je v našem případě pižmo. Odborně se také nazývá mošus, anglicky jej najdete pod názvem musk. Přírodní pižmo produkují samci asijského jelínka kabara pižmového při značkování svého teritoria a pronikavě páchne. Látka je svou strukturou podobná feromonům a odtud asi získala svoji pověst afrodisiaka.

Kvůli oblíbenosti tohoto důležitého fixátoru parfémů se kabar ocitl na pokraji vyhubení a zachránil ho až objev syntetického pižma. Kromě funkce fixátoru dokáže pižmo ještě jednu věc – silně naředěné propůjčuje parfémům silnou opojnost a sice skrytou, ale až hypnotizující sladkost. Vonné kompozice s ním pak získají sofistikovaný nádech svůdné erotičnosti.

Doslova symfonií na pižmo je nejnovější vůně Katy Perry’s Indi. Decentní vrchní tóny bílého čaje, jiskřivého bergamotu a diskrétně sladké švestky pohladí srdce z něžného bramboříku a konvalinky, korunované bílým cedrem. A to celé se doslova topí ve spoustě pižma – najdeme zde bílé i černé pižmo, egyptské i islandské pižmo. A k tomu hřejivý tón ambry a semen tonky jako vzdech ztělesněné touhy.


Smyslně a s citem

Kam si takovou vůni vzít? „Takové vůně se hodí na večerní příležitosti, večírky, romantické večeře,“ vyjmenovává možnosti expertka. „Když sáhnete po smyslné vůni, musíte samozřejmě počítat s tím, že na sebe budete poutat pozornost partnera. Vůně o vás vypovídá stejně jako váš outfit. Na pracovní večeři si také neobléknete minisukni a stejně to platí i u vůní. Proto na formální pracovní večeři zvolte raději vůni na běžné denní nošení.“ Také se můžete inspirovat slavnými ženami, které očekávaly svého vyvoleného v ložnici, oděné pouze do svůdné vůně. Pokud nejste až tak odvážné, zvolte k svůdné vůni odpovídající negližé.

Je také důležité vůni správně aplikovat. Aby se mohla dokonale rozvinout a zapůsobit, je třeba dodržet určitý postup. „Správně bychom měli do vůně vstoupit. Ideálně stříknout ji vysoko před sebe a vstoupit do kapek. Jemné kapičky doslova popráší naše vlasy, pokožku i oděv. Dosáhneme dokonalého rozprášení,“ radí Martina Muroňová. „Jestliže chceme ještě více smyslnosti, doporučuji vůni vrstvit. Ve stejné vůni použít sprchový gel a tělové mléko. Parfémová voda na závěr je pak dokonalou tečkou.“


Na co pozor

Už jsme se zmínili o tom, že provokativní, svůdné vůně patří do soukromé sféry života. Tedy rozhodně si takovou vůni, byť je sebekrásnější, neberte do práce, na pracovní či jiné formální jednání nebo oficiální příležitost. Ale háček se skrývá už při pořizování takové vůně. „Asi bychom si ji měli už při nákupu dobře vyzkoušet. Vůně potřebuje čas. Může se pak stát, že po hodinách nošení nás začne bolet hlava a vůně nám samotným bude nepříjemná,“ míní odbornice. Důkladné otestování se v tomto případě skutečně velmi vyplatí. Vůně by měla vystihovat vaši osobnost a podtrhnout ženskost. Pokud jste introvertní, vyhněte se otevřeně vyzývavým kompozicím. Vyberte si jednu ingredienci a otestujte víc vůní na tomto základě. Určitě vám sedne nějaká rafinovaně smyslná, která spíš naznačí příslib něčeho dalšího.
 

Doporučené vůně:

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Martina Muroňová, DiS.

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Martina Muroňová, DiS.
Expert v oblasti vůní a dekorativní kosmetiky COTY
341
"Naše vůně je stejně jedinečná jako náš otisk."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít