Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Pečené české dobroty: 5 vítězných receptů

Pečené české dobroty: 5 vítězných receptů

Pečené české dobroty: 5 vítězných receptů

2. prosince 2020 od Lada Rudovská

2. prosince 2020 5 minut čtení
Připravil/a Lada Rudovská

Pečení je radost a v Česku je neskutečně populární. Přesvědčili jsme se o tom na vlastní kůži, když jsme viděli, jaký zájem byl o soutěž o nejlepší Pečené české dobroty. Sešly se stovky nejrůznějších receptů – tradičních i novátorských, zdravých i méně zdravých, sladkých i slaných. Jaké recepty nakonec zvítězily?

Po dlouhé diskuzi vybrala odborná porota 10 výherců, kteří od Teta drogerie obdrží dárkový balíček kosmetiky v hodnotě 4 000 Kč. Všichni splnili podmínky soutěže, tedy to, že poslali recept na pečení a ten obsahoval alespoň jednu surovinu ze sortimentu Teta drogerie. Máme pro vás první pětici vítězných receptů na vyzkoušení. Druhou pětici uveřejníme v následujících týdnech. Přehled všech výherců najdete zde.

1. Malinové chia řezy

Recept zaslala: Olga Machová Kubešová
 
Budete potřebovat:
Na těsto:
  • 90 g ovesných vloček
  • 80 g kokosu
  • 120 g mandlí
  • 120 g másla
  • 150 g datlí
  • 25 g kakaa
 
Na chia džem:
chia řezy s čokoládou

Na čokoládovou polevu:

Postup:

Na chia džem do středního rendlíku vložte maliny, javorový sirup a vanilkový extrakt. Přiveďte směs k varu a za občasného míchání prohřívejte 15 minut, nebo dokud směs nezhoustne. Stáhněte z ohně a přidejte chia semínka. Zamíchejte a nechte 20 minut chladnout.

Troubu předehřejte na 160 stupňů. Do robotu vložte vločky, kokos, rozemleté mandle, máslo, datle a kakao a vše mixujte asi 2–3 minuty, než se ingredience spojí dohromady. Vzniklou směs nalijte na plech vyložený pečicím papírem o rozměrech 20 x 30 cm a povrch uhlaďte lžící. Pečte v troubě 25 minut. Potom nechte vychladnout. Na upečený korpus rozetřete vychladlý chia džem.

Mezitím ve vodní lázni rozpusťte tmavou čokoládu s kokosovým olejem a míchejte, dokud se nerozpustí. Poté směs rozetřete na chia džem.
Dezert nechte následně̌ v lednici ztuhnout, nejlépe do druhého dne. Pak nakrájejte nahřátým nožem na kostky.
 

2. Domácí krekry

Recept zaslala: Vendula Valíčková
 
Budete potřebovat:

Postup:

Plech vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Ořechy nasekejte nahrubo a v hlubší míse smíchejte všechny suché ingredience. K suché směsi přidejte poté i olej, vodu a vše důkladně promíchejte. Ze směsi tvořte středně velké placky. Přendejte je na plech a pečte cca 15 minut do zlatova. Placky si ozdobte krémovým sýrem, kvalitní šunkou a sezónní zeleninou.
 

3. Perníkový cheesecake

Recept zaslala: Vanesa Kleinová
 
Budete potřebovat:
Na perníkový sirup:
  • 75 ml vody
  • 75 g třtinového cukru
  • 1 čajovou lžičku perníkového koření
 
Na sušenkový základ:
  • 90 g másla
  • 130 g Bebe cereálních sušenek (zelený obal)
Na náplň:
  • 500 g tučného tvarohu
  • 25 ml javorového sirupu Druid Javorový sirup
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 ml perníkového sirupu
  • 2 čajové lžičky mleté skořice
  • 2 čajové lžičky perníkového koření
  • 2 polévkové lžíce hladké špaldové mouky
  • 50 ml 4slim Čekankového sirupu
perníkový cheesecake

Na ozdobu:

Postup:

Nejdříve si přichystáme perníkový sirup. Všechny ingredience dáme do hrnce, přivedeme k varu a promícháme metličkou. Jakmile se cukr rozpustí, odstavíme hrnec z plotny a necháme sirup vychladnout.

Troubu si předehřejeme na 160 stupňů. Během toho rozmixujeme sušenky, přidáme změklé máslo a znovu promixujeme tak, aby se sušenky s máslem spojily. Dno rozevírací formy o průměru 24 cm vyložíme pečicím papírem, boky vymažeme máslem. Směs másla a sušenek vysypeme do formy a rovnoměrně ji upěchujeme na dno i boky formy.

Poté se pustíme do krému. Všechny ingredience na krém dáme do jedné mísy a prošleháme ručním mixérem, stačí krátce, jen aby se všechny suroviny spojily. Krém poté nalijeme do formy na sušenkový základ a dáme do trouby. Pečeme zhruba 45–60 minut. Cheesecake je hotový, jakmile je na pohled i dotyk pevnější a není už vodnatý. Necháme ho ještě alespoň půl hodiny ve vypnuté, pootevřené troubě dojít. Teprve poté cheesecake vytáhneme z trouby a při pokojové teplotě necháme úplně vychladnout. Pokud bychom ho vytáhli hned, mohl by popraskat.

Nakonec lehce prošleháme zakysanou smetanu s javorovým sirupem a výslednou směs natřeme na povrch cheesecaku, který následně dáme pořádně ztuhnout do lednice, nejlépe přes noc.

Druhý den už jen dozdobíme dle vlastní fantazie. Třeba perníčky s medem a skořicí.

4. Müsli s vůní Vánoc

Recept zaslala: Eva Červenková
 
Budete potřebovat:

Postup:

Kokosový olej si rozpustíme, vmícháme do něj arašídové máslo a agávový sirup a poté nalijeme na vločky. Přidáme koření a zpracujeme do hrudkovité konzistence. Můžeme přidat i nasekané ořechy. Vsypeme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 180 stupňů asi 20 minut. V průběhu pečení dvakrát promícháme.
 

5. Maková kolečka s brusinkami

Recept zaslala: Rosalinda G.
 
Budete potřebovat:

Postup:

V misce smícháme mouku, mák, máslo pokojové teploty, vajíčka a med. Ručně vypracujeme těsto, které necháme alespoň hodinu odstát v lednici. Potom z těsta vytvarujeme kuličky, které ukládáme na papírem vyložený plech. Do středu uděláme důlek. Brusinky namočíme do vody alespoň na půl hodiny, scedíme a přisladíme medem. Pak do středu lžičkou umístíme pár brusinek a dáme péct. Pečeme při teplotě 180 stupňů asi 15–20 minut. Během pečení kolečka hlídáme, aby se nespálila.

Fotografie receptů: archiv autorů a Shutterstock

Připravil/a pro vás Lada Rudovská

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít