Z cukru se stává pomalu strašák moderní doby, ale naštěstí existuje mnoho přírodních náhražek, které ho, co se týká sladivosti, krásně nahradí. Poslouží do kávy, čaje, při vaření i pečení. Každá z těchto náhražek má ale svoje specifika (například i chuti), se kterými je třeba počítat. Představíme vám různá sladidla a ukážeme jejich výhody a nevýhody.


Med
Energetická hodnota: 1394 kJ/100 g
Když uvaříte šálek horkého čaje, sáhnete po medu nebo cukru? Ačkoli oba mohou vašemu nápoji přidat sladkost, jejich nutriční benefity se liší. Med obsahuje vyšší poměr fruktózy a vzhledem k tomu, že má fruktóza vyšší sladivost, pravděpodobně vám bude stačit menší množství medu než cukru pro dosažení stejné sladivosti. Oproti cukru obsahuje med i nepatrné množství vitaminů a minerálů a díky antimikrobiálním částicím se hodí i jako pomocník při různých virózách atd. Nezapomeňte ale na to, že stejně jako cukr může mít za následek zvýšení hmotnosti.
Stévie
Energetická hodnota: 0 kJ/100 g
Výhodou sladidla stévie je fakt, že nemá žádnou energetickou hodnotu, takže se perfektně hodí pro ty, kteří chtějí hubnout. Doporučuje se i diabetikům, kterým pomáhá držet hladinu krevního cukru pod kontrolou. Má zhruba 300x vyšší sladivost než cukr a kromě sladké chuti se může pyšnit i tím, že omezuje bakterie v ústech a tím pádem i snižuje riziko zubního kazu. K dostání je v tekuté, sypké i pevné formě, takže lze snadno využít i při pečení atd.
Zdraví a lifestyle
26. 11. 2019Klasické cukroví zdravěji? Vyberte správné suroviny!
Upečte si letos cukroví ve zdravější variantě! Kokosový olej, špaldová mouka, růžová voda… Když zaměníte některé nezdravé suroviny za jejich alternativy, uděláte něco pro své zdraví i linii.

Javorový sirup
Energetická hodnota: 1092 kJ/100g
Javorový sirup se vyrábí z mízy kanadského javoru. Jeho sladivost je výrazně vyšší než u cukru a naopak má nižší glykemický index. Zhruba lze říci, že sladší je cca 2x. Oproti bílému cukru obsahuje i minerální látky (hořčík, zinek, draslík, atd.), ale také vitaminy skupiny B. Chcete-li ho využít při vaření nebo pečení, počítejte s tím, že světlejší a řidší sirup bývá kvalitnější, ale tmavý a s hustší konzistencí zase chuťově výraznější. Zkuste Druid Rich Taste Javorový sirup.
Březový cukr
Allnature Xylitol (koupit v e-shopu)
Energetická hodnota: 1005 kJ/100 g
Březový cukr nebo-li xylitolu je hitem a sladidlem současnosti, protože poskytuje oproti cukru hned několik benefitů. Ve stručnosti lze říci, že obsahuje o 30% méně kalorií než cukr a jeho hlavním bonusem je schopnost limitovat vznik zubního plaku a tím i bojovat proti zubnímu kazu. Má pozitivní vliv na trávení, ale pozor – při vyšším množství může způsobit také průjem a zažívací potíže.Autor: Pavla Maříková
Zařazeno pod těmito klíčovými slovy