Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Zdravé potraviny, jak je neznáte: Xylitol

Zdravé potraviny, jak je neznáte: Xylitol

Zdravé potraviny, jak je neznáte: Xylitol

7. srpna 2020 od Pavla Maříková

7. srpna 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková

Přírodní sladidlo, které obsahuje mnohem méně kalorií než bílý cukr, je vhodné ke slazení nápojů i pokrmů, a navíc se po něm nekazí zuby? Pokud je ještě neznáte, tak zbystřete pozornost – představujeme vám xylitol. Moderní přírodní sladidlo, jež se hodí při hubnutí, cukrovce, ale třeba i jen pro ty, kteří chtějí jíst zdravě a vyváženě.

Přestože možná název xylitol slyšíte poprvé, je velká pravděpodobnost, že jste se s ním již setkali. Velmi často se totiž přidává do zubních past a žvýkaček, protože je prospěšný zdraví zubů. Nejčastěji se vyrábí z kukuřičných palic nebo březové kůry, a i když jde o přírodní sladidlo, prochází procesem, kterému se říká hydrogenace cukru. Chemicky jde o alkoholový cukr, jenž se běžně vyskytuje i v některých druzích ovoce a zeleniny.

zdraví zubů

Zabraňuje vzniku zubního kazu

Podle zdroje bezpecnostpotravin.cz působí xylitol preventivně proti vzniku zubního kazu. Snižuje výskyt zubního plaku, neboť přitahuje nežádoucí mikroorganismy a pak je nechává “vyhladovět”, což umožňuje, aby došlo v ústech k remineralizaci poškozených zubů. Tento vliv na mikroorganismy se projevuje i u kvasinek, a proto xylitol není vhodné sladidlo pro výrobu např. chleba. Naopak se doporučuje při antikvasinkových dietách.

Nízký glykemický index

Velkou výhodou xylitolu je jeho vysoká sladivost, a přitom relativně pomalé vstřebávání. Nemá tak výrazný vliv na hladinu cukru v krvi, proto se hodí i při redukčních dietách nebo zkrátka jen pro ty, kteří touží po tom udržovat si stabilní váhu, a přitom si nechtějí odpírat sladkou chuť. Naopak nevýhodou je jeho projímavý účinek, který se může projevit především v případě, že jej zkonzumujete větší množství.

Tip redakce:
Jedna lžička xylitolu svojí sladivostí odpovídá zhruba jedné lžičce cukru.

xylitol chemická skladba

Nutriční hodnoty 100 g xylitolu:

990 kJ/238 kcal

Tuky: 0 g
Sacharidy: 97 g
Bílkoviny: 0 g

Pozor na psí miláčky

Zpozornět by ale měli všichni majitelé psích mazlíčků. Xylitol totiž může být pro psy toxický, a to i v případě, že jej zkonzumují jen malé množství. Dejte si tedy pozor na všechny cukrovinky a potraviny, které xylitol obsahují, a v případě, že je váš pes sní, ihned s ním běžte k veterináři! Problém nastává proto, že psí tělo nedokáže rozeznat, že nejde o glukózu, a začne produkovat velké množství inzulínu. Psí buňky pak absorbují glukózu z krevního řečiště, což může vést k vážné hypoglykémii a v extrémních případech až ke smrti psa.

Tip redakce:
Na psa má negativní vliv už 0,1 gramu xylitolu na kg tělesné hmotnosti, takže čivavu, která váží 3 kg, může ohrozit třeba jen kousek žvýkačky.

TIP: Věděli jste, že na e-shopu Teta drogerie můžete nakupovat i vybrané potraviny a zdravou výživu? Zkuste si doplnit zásoby (pokračovat na e-shop)!

Čokoládové cookies bez cukru

Počet porcí: cca 10 kousků
Čas přípravy: 30 minut

3/4 šálku rozpuštěného másla
1/3 šálku kokosové mouky
3/4 šálku Allnature Xylitol (koupit v e-shopu)
2 vejce (rozmíchaná v šálku)
1/2 šálku kakaového prášku
1 čajová lžička jedlé sody
1 čajová lžička vanilkového extraktu
špetka soli
1/2 šálku čokoládových chipsů
  1. Předehřejte troubu na 180 °C a na plech rozložte pečicí papír.
  2. Ve velké misce smíchejte rozpuštěné máslo, kokosovou mouku a xylitol. Přidejte rozšlehaná vejce a vše smíchejte elektrickým mixérem. Přidejte kakaový prášek, jedlou sodu, vanilkový extrakt a sůl. Smíchejte znovu mixérem.
  3. Přisypejte čokoládové chipsy a zapracujte gumovou špachtlí. Těsto by mělo být velmi hutné.
  4. Pomocí velké lžíce naneste na plech zhruba deset malých hromádek.  Posypejte zbylými čokoládovými chipsy a jemně je zatlačte do horní části cookies.
  5. Vložte do předehřáté trouby a pečte po dobu 10-15 minut.
  6. Vyjměte z trouby a před podáváním nechte na plechu zcela vychladnout.

Připravil/a pro vás Pavla Maříková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít