Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Orosená okna: Hrozba pro zdraví. Jak se jich zbavit?

Orosená okna: Hrozba pro zdraví. Jak se jich zbavit?

Orosená okna: Hrozba pro zdraví. Jak se jich zbavit?

30. prosince 2020 od Vanda Vízková

30. prosince 2020 2 minuty čtení
Připravil/a Vanda Vízková

Jako děti jsme si na zamlžená okna s láskou malovali prstem obrázky, jako dospělí je zdaleka tak pozitivně nevnímáme. Kromě estetické stránky nám dělá vrásky i potenciální zdravotní hrozba. Kdy je nutné při rosení oken zbystřit a jak lze tento problém řešit?
Rosení oken vzniká, když se setká teplý vlhký vzduch se studenou okenní tabulkou nebo rámem. Důležité je rozlišit, kde se okna rosí, a podle toho zareagovat:
  • Mlžení oken z venkovní strany je neškodné. Je to sice nepříjemné, ale zároveň je to důkaz toho, že vám okna dobře těsní.
  • Rosení oken mezi skly může značit problém. Tento prostor by měl být nepropustně uzavřen, a pokud do něj proniká teplý vzduch, znamená to jediné – máte poškozené těsnění nebo okenní tabulku. Nechte okna zkontrolovat a opravit, než vám začne mezi skly bujet plíseň.  
  • Okna zamlžená zevnitř by vás měla znepokojit nejvíce. Zvláště u nových oken by k tomu docházet nemělo. Značí to, že máte doma příliš vysokou vlhkost a hrozí vznik plísní.
Nejefektivnějším řešením je samozřejmě výměna oken za opravdu kvalitní – s vysokou tepelnou izolací, trojskly zapuštěnými do hloubky rámu a větracími prvky. To ale není vždy možné, ať už z finančních důvodů, nebo prostě proto, že bydlíte v podnájmu. Jak tedy situaci řešit „podomácku“?
  • Používejte při vaření digestoř.
  • Vyprané prádlo sušte v sušičce nebo věšte venku.
  • Omezte množství pokojových rostlin.
  • Na parapety nestavte velké předměty a pod okna neumísťujte nábytek.
  • Při sprchování nebo koupeli mějte zavřené dveře do koupelny.
  • Pravidelně větrejte. Přednost dejte intenzivnímu několikaminutovému větrání dokořán otevřeným oknem před dlouhodobou výměnou vzduchu přes větračku. Ta naopak ke kondenzaci par na oknech přispívá.
  • V chladných dnech vytahujte žaluzie a roztahujte závěsy. Obojí omezuje proudění vzduchu a podporuje rosení.
Pokud se ani přes všechna opatření kondenzované páry na oknech nezbavíte, nebo se vám doma dokonce začnou objevovat plísně, pomůže vám každý den v rámci úklidu okna otřít. Jedním tahem je můžete očistit a vydezinfikovat Sanytol Jednorázovými čisticími utěrkami Dezinfekce s vůní eukalyptu (koupit v e-shopu) nebo pomocí Sidolux Window Nano code arctic (koupit v e-shopu). Ten na oknech zanechá nano částečky, díky nimž se omezí usazování nečistot a zpomalí vznik plísní.
čištění okna
V případě, že se přílišná vlhkost začne projevovat i výskytem plísní, ať už v rozích oken, nebo ve spárách kachliček či na zdech, zlikvidujte je účinným Savo Rozprašovačem proti plísním (koupit v e-shopu). Kromě toho také do každé místnosti umístěte Ceresit Pohlcovač vlhkosti Stop Vlhkosti Aero 360° (koupit v e-shopu). Po dobu dvou měsíců zvládne pohlcovat ze vzduchu nejen nadměrnou vlhkost, ale i zápachy. Vaše okna ochrání před rosením a vaše zdraví před plísněmi.
žena čistí plíseň na stěně

TIP: Velký výběr čisticích prostředků a úklidových pomůcek najdete také na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop).

Připravil/a pro vás Vanda Vízková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít