Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Noční pocení: Co je jeho příčinou a jak se ho zbavit

Noční pocení: Co je jeho příčinou a jak se ho zbavit

Noční pocení: Co je jeho příčinou a jak se ho zbavit

3. září 2020 od Eva Šarfová

3. září 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Šarfová

Pocení je sice normální jev, ale probudit se uprostřed noci nebo ráno na vlhkém polštáři a prostěradle s pyžamem přilepeným na těle je nepříjemné. Příčinou nadměrného pocení v noci může být banalita, ale i nemoc.
Občas zažije nepříjemné nadměrné pocení snad každý. V letních vedrech v ložnici bez klimatizace nebo naopak v přetopené nevyvětrané místnosti se vám to přihodí raz dva. Pokud ale žádné takové vnější vlivy nejsou aktuální a vás tento problém trápí pravidelně, zbystřete pozornost.
Stres a životní styl

Stres a životní styl

Jste-li v psychické nepohodě, není se čemu divit, že vaše tělo jede na plné obrátky i v noci a nadměrná hladina adrenalinu vede ke zvýšené činnosti potních žláz. Zaměřte se večer na relaxační techniky, ať už je to jóga nebo meditace, a dejte si šálek zklidňujícího čaje. Dejte pozor také na skladbu jídelníčku a večer určitě nejezte kořeněná a pálivá jídla, vhodné je omezit také alkohol.

Kde a jak spíte?

Přetopená a nevyvětraná místnost, tlustá peřina a flanelové pyžamo netvoří zrovna ideální kombinaci pro klidný a zdravý spánek.
zklidnění před spaním

Co je dobré dodržovat:

  • Pravidelně větrejte, teplota v ložnici by měla být maximálně 20 °C.

  • Syntetické materiály, ať už jde o pyžamo nebo povlečení, vyměňte za bavlněné, které dobře saje pot.

  • Pořiďte si matraci z prodyšného materiálu, jenž má termoregulační schopnosti.

Upravte hygienu

Dát si večer horkou vanu je skvělé, ale ne když váš trápí zvýšené noční pocení. Raději si dopřejte krátkou sprchu. Pomoc nabídnou bylinkové relaxační sprchové gely či mýdla, například Dove Sprchový gel s levandulovým olejem a extraktem z rozmarýnu (koupit v e-shopu), který má nejen zklidňující účinky, ale navíc krásně zjemní a hydratuje pokožku. Před ulehnutím vyvětrejte a na přikrytí používejte tenkou peřinu. Ráno si pak dopřejte sprchu a poté můžete použít NIVEA Tuhý deodorant Fresh Natural (koupit v e-shopu) nebo Borotalco Deo roll-on Pure (koupit v e-shopu) či jiný deodorant nebo antiperspirant bez hliníku.  
hygiena

TIP: Další výběr relaxačních sprchových gelů a mýdel najdete také na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop).  

Když je na vině zdravotní problém

Nadměrné pocení v noci může mít souvislost se zdravotním stavem. Často bývá průvodním jevem zvýšené činnosti štítné žlázy, cukrovky nebo vysokého krevního tlaku. Některé ženy trápí v menopauze či v těhotenství, což souvisí s kolísavou hladinou estrogenu v těle. Může být i následkem akutních či chronických infekčních nemocí nebo neurologických onemocnění a velmi často také obezity. Jestliže vás tento problém trápí delší dobu, je vhodné vyhledat lékaře.

Připravil/a pro vás Eva Šarfová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít