Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Nenechte dekolt prozradit váš věk

Nenechte dekolt prozradit váš věk

Nenechte dekolt prozradit váš věk

6. března 2017 od VMa

6. března 2017 5 minut čtení
Připravil/a VMa ve spolupráci s expertem MUDr. Katarína Třísková

Přestože dekolt vystavujete na odiv častěji než třeba nohy, patří k oblastem, na které se při péči o pleť nejvíce zapomíná. Což se především ve vyšším věku vůbec nemusí vyplatit. Jak se o jemnou kůži nad prsy starat, poradila Katarína Třísková, korektivní dermatoložka z MEDICOM Clinic.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Rozdíl mezi péčí o dekolt, o tělo a obličej sice není nijak propastný, je však třeba pamatovat na to, že pleť v dekoltu je sušší a citlivější. "Podle toho byste pak měly i volit přípravky a v péči být obecně jemnější," říká doktorka Katarína Třísková. “Pokud chcete být spokojeny s dekoltem co nejdéle, měly byste se zaměřit na prevenci. Klasika je mytí a následně promazání alespoň jednou denně. Klidně volte krémy jako na obličej nebo jen o něco mastnější, jedenkrát do týdne lehký peeling nebo přípravky s ovocnými kyselinami. A nebát se použít masky,” vysvětluje. Masku použijte úplně stejnou, jako používáte na obličej, a nebojte se ji nanést i na krk. Obecně však volte na tyto partie spíše výživnější masky s hutnou texturou, ne ty čisticí.


Pozor na sluneční paprsky

Ovšem úplně nejvíc je dekolt zanedbávaný, co se ochrany před slunečním zářením týče. “Běžně nedbáme tolik na ochranu před UV zářením, a tak dekolt patří k partiím, kde se častěji vidí následky tzv. photoagingu neboli stárnutí vlivem záření,” dodává Katarína Třísková. Nezapomínejte proto zejména v létě na důkladné mazání pokožky na hrudi opalovacími krémy nebo klidně i běžnými tělovými mléky či pleťovými krémy, jež obsahují ochranný faktor.
 
Nejlépe svému dekoltu pomůžete, pokud jej budete nejen chránit před UV zářením, ale také dbát na přiměřenou hydrataci a vyváženou stravu. “Pro rychlé vylepšení pak můžete použít i tzv. tělový make-up nebo rozjasňující pudry či séra,” doplňuje možnosti optického vylepšení dekoltu lékařka. A doporučuje vyhýbat se i oblíbenému spaní na boku, při kterém se dekolt “mačká”. Ani poloha na břiše přitom není zrovna vhodná. Pokožku nad prsy podpoříte, pokud jí během sprchování či koupele dopřejete jemnou masáž a vše zakončíte sprchou se střídáním teploty vody. Naopak nesvědčí jí příliš dlouhé horké koupele.

O stárnoucí dekolt se starejte podobně jako o obličej

Právě na dekoltu jsou zhruba ve stejné době jako na obličeji vidět první vrásky. “Mezi nejčastější změny v dekoltu spojené s věkem patří vrásky a nerovnoměrná pigmentace (hnědé či naopak světlé skvrny). A také suchá a povadlá kůže, drobné výrůstky či nerovnosti a v neposlední řadě červené tečky, tzv. haemangiomky,” uvádí Katarína Třísková. Pokud patříte k věkové skupině nad 30 let, můžete na noc aplikovat do oblasti dekoltu výživnější hydratační krém s účinkem proti stárnutí pleti, tedy například s kyselinou hyaluronovou. V případě nežádoucích fleků na kůži pak sáhněte po speciální kosmetice na pigmentaci.  Jde o kosmetiku určenou speciálně na tyto pigmentové skvrny, která jejich barvu zesvětluje.


Zásah odborníků

Jestliže dekolt mažete pravidelně hydratačními nebo jinými krémy, a přesto nevidíte jejich deklarované účinky, můžete stárnutí a další neduhy pleti zmírnit či zamaskovat metodami korektivní dermatologie. “Ty mohou být jak preventivní, tak už řešící nějaký problém či projev stárnutí. Patří sem chemický peeling, hydratace formou mezoterapie kyselinou hyaluronovou, plasmaterapie, pulsní světlo IPL, lasery nebo třeba radiofrekvence,” uzavírá Katarína Třísková.
 

Péče o pokožku v oblasti dekoltu ve zkratce:


•   Během ranní sprchy zkuste dekolt jemně namasírovat a střídavě na něj směřujte studenou a teplou vodu

•   Aplikujte na kůži hydratační denní krém (klidně stejný jako na obličej) s ochranným faktorem (alespoň SPF 15). V létě pak raději nanášejte opalovací krém na vrstvu toho pleťového/tělového

•   Během dne se nehrbte ani zbytečně “nevěšte hlavu” - přiděláváte si tak vrásky

•   Myslete na zdravý životní styl - krátké cvičení během dne prospěje pleti dekoltu i celému tělu, omezení kouření, alkoholu a tučných jídel zase zamezí ztrátě její pevnosti a pružnosti

•   Večer pak z pleti obličeje a dekoltu nezapomeňte odlíčit nečistoty (na odlíčení pamatujte hlavně v létě) a nanést výživnější noční krém se zpevňujícím efektem či tělové mléko na vitalitu

•   Pokud to jen trochu jde, při spánku volte polohu na zádech - spaní na boku, ale i na břiše napomáhá tvorbě vrásek 

•   Jednou týdně dopřejte dekoltu lehký peeling

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás VMa ve spolupráci s expertem MUDr. Katarína Třísková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Katarína Třísková
Korektivní dermatoložka MEDICOM Clinic
18
"Rozhodnutí, co na sobě chcete vylepšit, je na vás. Mým úkolem je vaše rozhodnutí uskutečnit. "

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít