Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Nejlepší vanilkové rohlíčky: 3x jinak a zdravě

Nejlepší vanilkové rohlíčky: 3x jinak a zdravě

Nejlepší vanilkové rohlíčky: 3x jinak a zdravě

28. listopadu 2022 od Eva Karlová

28. listopadu 2022 2 minuty čtení
Připravil/a Eva Karlová

Vanilkové rohlíčky jsou vánoční cukroví, bez kterého si mnozí nedovedou Vánoce představit. Máme pro vás 3 vyzkoušené recepty s kapku zdravějšími ingrediencemi a různými typy ořechů.

Vanilkové rohlíčky ze špaldové  mouky

Ingredience:

300 g špaldové  mouky
100 g mletých vlašských ořechů
200 g másla pokojové teploty
1 vejce
1 žloutek
1 lžička vanilkového extraktu
60 ml  Druid Javorového sirupu (koupit v e-shopu)

Postup:

Do větší mísy prosejeme mouku a přidáme k ní ořechy, máslo, sirup, vejce se žloutkem a vanilkový extrakt. Všechny suroviny spojíme, z těsta vytvarujeme kuličku a zabalíme ji do potravinové fólie. Těsto dáme odležet do lednice, a to nejlépe do druhého dne. Druhý den těsto vyndáme z lednice, prohněteme, rozdělíme na cca 8 stejných dílků a z každého dílku vyválíme váleček. Z válečků odkrajujeme cca 4 cm dlouhé kousky, které ohneme do tvaru rohlíčků. Rohlíčky poklademe na plech vyložený pečícím papírem a dáme do předehřáté trouby na 170–180 °C. Pečeme cca 10–15 minut.
Tip redakce: Pokud máte doma vanilkový lusk, použijte místo vanilkového extraktu semínka z něj.

Postup:

Smícháme mandlovou mouku, máslo, vajíčko, žloutek, prášek na pečení a mandlové aroma a vypracujeme těsto. Osladíme čekankovým sirupem a necháme těsto vychladit v ledničce. Po půl hodině můžeme začít těsto zpracovávat do 1 cm tlustých rohlíčků, které vyskládáme na pečící papír. Rohlíčky stačí péct 10 minut při teplotě 175 °C.

Vanilkové rohlíčky s lískovými oříšky

Ingredience:

50 g lískových oříšků
100 g másla
150 g špaldové mouky
20 g třtinového cukru nebo Allnature Erythritolu přírodní náhrady cukru (koupit v e-shopu)
1 vanilkový cukr
1 žloutek
špetka soli
Mandlová mouka blanšírovaná  (koupit v e-shopu) na obalení

Postup:

Lískové oříšky dáme do trouby na plech, kterou jsme nechali vyhřát na 200 °C a pečeme asi 4 minuty, dokud se oříšky nerozvoní. Lze opéct nasucho také na pánvi. Poté vytáhneme z trouby a necháme vychladnout a nakonec nameleme. Tím, že jsme oříšky opekli, budou mít lepší chuť. Máslo nakrájíme na menší kousky a necháme odstát, aby změklo. Do mísy si odvážíme mouku, cukr, přidáme změklé máslo, špetku soli, vanilkový cukr, žloutek a namleté oříšky. Vypracujeme ručně do těsta, které drží pohromadě. Zabalíme do potravinové fólie a dáme alespoň na 2 hodiny odpočinout. Z těsta pak vytvoříme hada, nakrájíme na menší kousky. Z nich pak vytvoříme malý váleček a nakonec rohlíček. Dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na 150 °C asi 15–20 minut (nebo podle velikosti rohlíčků). Místo moučkového cukru můžeme zkusit obalit v mandlové mouce.
Tipy redakce:
 
Co dělat, aby se vám rohlíčky povedly?
  • Těsto byste měli zadělat co nejrychleji, a tak použijte spíš vlastní ruce a sílu místo kuchyňského robotu.
  • Pokud chcete těstu dodat chuť ořechů, použijte místo klasické hladké mouky špaldovou hladkou mouku, která má lehkou oříškovou chuť.  
  • Lískové oříšky nejdřív opečte samostatně v troubě, krásně se díky tomu rozvoní a budou chutnější, péct můžete ale také z vlašských ořechů nebo mandlí.
  • Rohlíčky pečte při nízké teplotě a delší dobu, nikoli pár minut při vyšších stupních, to je totiž ten hlavní důvod, proč se rohlíčky často rozpadají při obalování v cukru.

Co budete ještě potřebovat:

Pro usnadnění pečení budete potřebovat Q-Clean Papír na pečení (koupit v e-shopu) a také  Q-Clean Potravinovou fólii silně přilnavou (koupit v e-shopu), díky kterým se vám bude snadno pracovat. Rohlíčky pak ukládejte do krabice a jednotlivé vrstvy ideálně od sebe oddělte pomocí Q-Clean Alobal (koupit v e-shopu), díky kterému se jednotlivé kousky cukroví neslepí.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Karlová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít