Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Mikrovlnná trouba: Co dokáže a jak se o ni starat?

Mikrovlnná trouba: Co dokáže a jak se o ni starat?

Mikrovlnná trouba: Co dokáže a jak se o ni starat?

11. září 2021 od Zdena Šmídová

11. září 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Zdena Šmídová

Mikrovlnka je skvělý pomocník, ve kterém si až 90 % lidí ohřívá večeře. Věděli jste ale, že toho dokáže mnohem víc? A že je také třeba se o ni pečlivě starat?
Pro mnohé je nedoceněným pomocníkem v domácnosti, který šetří nejen čas, ale i peníze, dostene-li k tomu příležitost. Slouží k ohřívání večeří nebo čaje, případně k přípravě popcornu k večernímu filmu. Pro jiné jde zase sice o moderní vymoženost, ovšem s rozporuplnou pověstí, co se zdravého vaření týče. Jenže i tak se odborníci shodují na tom, že pokud dodržujete pokyny výrobce, pak by mělo být použití mikrovlnné trouby bezpečné. Problémy mohou nastat, pokud má mikrovlnná trouba rozbitá dvířka nebo je příliš znečištěná.

Jak mikrovlnka funguje

Víte, jak mikrovlnka vůbec funguje? Potraviny zahřívá tím, že vydává elektromagnetické záření, které je v pokrmu schopno rozkmitat částice, nejčastěji molekuly vody. Takže při nákupu přístroje si volíte mezi monofunkčním, bifunkčním a multifunkčním. Ten je v současnosti nejoblíbenější.  Stále častěji výrobci nabízejí nikoliv single mikrovlnku, ale přístroj s funkcí grilování,  ohřevu vzduchem, vaření v páře, rozmrazování apod. 
 

Na co si dát pozor 

Pokud budete v mikrovlnné troubě ohřívat, pak v návodu najdete, kterou  potravinu na jaký výkon a na kolik minut nastavit.  Údaje jsou ale pouze orientační, protože záleží na tom, zda je potravina pokojové teploty či jakou vlhkostí disponuje.  Důležité je zvolit také správné nádobí. Důležité či minimálně vhodnější je kulaté nádobí, určitě použijte žáruvzdorné sklo, keramiku, porcelán, vhodný papír a plast. Asi je to pro všechny známá věc, ale není dobré dávat do mikrovlnky ohřívat či vařit vajíčko, hroznové víno, obyčejnou vodu či  uzavřený igelitový pytlík. Ve všech případech by mohlo dojít ke znečištění, ale i poškození mikrovlnné trouby. Také není vhodné  ohřívat v mikrovlnné troubě mateřské mléko nebo třeba brokolici, která přijde díky mikrovlnám o spoustu vitaminů. Naopak zase třeba kuřecí maso je mnohem šťavnatější a křehčí, než kdybyste jej vařili na plotně. 

Zavařování v mikrovlnce? Jde to!

Některé modely nabízejí také fritézy, klasické trouby či jogurtovače. V některých jde připravit třeba  mléčná pěna do kávy. Můžete v ní ale také třeba zavařovat. Důležitý je zde výběr sklenice a víček, ideální jsou ty se závitem. Klasické víčka by totiž tlak v mikrovlnce nemusela  zvládnout. Samozřejmostí by mělo být důkladné omytí a osušení. Poté je důležité množství, které do sklenic dáte. Velmi častou chybou bývá, že jsou sklenice přeplněné. Pamatujte na to, že pod víčkem vždy musí zůstat mezera. Pečlivě uzavřete a můžete přejít k samotnému zavařování. Počítejte s tím, že velké množství je lepší zavařovat v  hrnci k tomu určenému. Pokud ale máte třeba tři skleničky marmelády, mikrovnka je pro toto množství ideální. Víc se do trouby nevejde. Pamatujte také na to, že by sklenice měly mít kolem sebe prostor. Nyní je důležité nastavit výkon a čas. 3 sklenice  s obsahem 0,3 l/jedna budete zavařovat cca 6 minut na výkon 900 W. 

Jak se o ni starat

Péče o přístroj není tak složitá, jak by se na první pohled mohlo zdát. Někdy stačí použít  obyčejné kuchyňské utěrky Q-Soft Kuchyňské utěrky extra savé 3 vrstvé (koupit v e-shopu). Na drobné nečistoty postačí vlhký hadřík nebo houbička Q-Home Ekologická houbička na nádobí (koupit v e-shopu), do vody stačí přidat trochu běžného čističe na nádobí Jar Sensitive Aloe vera & Pink Jasmine (koupit v e-shopu) nebo octa. Pokud vám v  troubě něco přece jen “bouchne” a mikrovlnka bude znečištěná, nenechávejte  špínu zaschnout. Počkejte, než nečistoty vychladnou, vytáhněte  otočný talíř a troubu i talíř omyjte.  Pozor, nikdy nepoužívejte drátěnky a čisticí písky. Na větší nečistoty si vyberte z řady speciálních čističů třeba Dr. Beckmann Hygienický čistič lednic a mikrovlnných trub (koupit v e-shopu).


Tip redakce:

Pokud vaše mikrovlnka páchne, vymačkejte do misky dva citrony a nechte vodu cca 5 minut vařit v troubě. Pachy budou eliminovány. Záleží, jak často mikrovlnnou troubu využíváte a co v ní ohříváte, či jakým způsobem ji používáte, ale je dobré ji minimálně jednou za týden lehce vytřít a jednou za měsíc udělat hloubkovou očistu. 

Připravil/a pro vás Zdena Šmídová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít