Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Mějte nohy jako v bavlnce - voňavé a po celý den!

Mějte nohy jako v bavlnce - voňavé a po celý den!

Mějte nohy jako v bavlnce - voňavé a po celý den!

3. března 2017 od MNo

3. března 2017 4 minuty čtení
Připravil/a MNo

Minimálně polovinu dne stráví naše chodidla v uzavřených botách. Jaké pomůcky a produkty zvolit, aby i po této době byly nohy a boty pěkně voňavé? Vyznáte se v široké nabídce deodorantů, vložek a třeba také filtrů do bot? Přinášíme vám jednoduchý přehled jejich použití a benefitů, aby se vaše nohy mohly cítit opravdu jako v bavlnce.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Některé boty navenek vypadají opravdu krásně, a dokonce i pohodlně, uvnitř jsou ale pro nohy utrpením. Pomoct si můžete celkem jednoduše. V drogeriích už jsou dnes celkem běžně dostupné gelové vložky do bot pro různé typy obuvi, podle toho, kam přesně a jak často ji nosíte. Vložky do bot se dnes vyrábí tak, aby se v botách nohy zbytečně nepotily a byly pokud možno v suchu. Znamená to, že i boty by měly vydržet déle „fresh“.
  • Do práce – Nosit je můžete každý den a měly by především tlumit nárazy a otřesy. Důležité ale také je, že pomáhají chodidlům, která jsou dlouho pod tlakem, když v práci lidé stojí. Dobré jsou i na tvrdé povrchy, například v pracovních halách a dílnách.
  • Na sport – Běhání, ale i rychlá chůze vyžadují především dobré boty. Takové, aby nohy při pohybu netrpěly. Vložky, hlavně ty gelové, tlumí i sebemenší otřes, ale hlavně pomáhají s odpružením. Navíc určitě každý už zažil, jak po dlouhých pochodech bolí polštářky na nohou – i těm se díky vložkám může ulevit.
  • Do balerín – Ženské nohy jsou zvyklé na ledacos a nepohodlí není nepřekonatelnou překážkou. Ale strávit celý den v botách, které mají podrážku takřka v rovině, je náročné. Vložky do takové obuvi pomáhají i plochým nohám. Kromě toho drží nožní klenbu, aby ji váha celého těla tak nedrtila.
  • Do lodiček – Speciálně pro lodičky je toho na trhu snad nejvíc. Asi proto, že se v nich ženy mačkají už staletí. Tyto vložky drží hlavně tu část nohy, která je nejvíc ve vysokých botách ohnutá, a hlavně zabraňují klouzání nohy v botě do špičky – každá z žen jistě potvrdí, že otlačené prsty z lodiček jsou každodenním utrpením. Na druhou stranu pozor - nečekejte, že by vložky do bot udělaly z lodiček vaše nejpohodlnější tenisky. Pro krásu se zkrátka alespoň trochu trpět musí.

Spreje do bot

Co ale dělat v případě, že vás trápí problém se zápachem bot a nohou, ať si ponožky měníte sebečastěji? Pak vsaďte na některý z dostupných přípravků, které tento problém řeší. Asi nejčastěji se setkáte se spreji a deodoranty. Kromě nich však existují i různé pudry a krémy na chodidla, granule do bot, filtry atd.
Nejuniverzálnější jsou však již zmíněné spreje. To znamená, že stříkat je můžete od balerín až po tenisky do fitka. Otázkou ale je, jak dlouho pak vůně v botě vydrží. V žádném případě není dobré stříkat spreje do bot ve chvíli, kdy je zujete a jsou mokré od potu. Nechte je napřed vyschnout.


Vůně do bot provoní i pomohou

Voňavé spreje do bot mají různé funkce a použití, je jen na vás, který si vyberete. Některé jsou třeba i s mentolem, jenž kromě ovonění boty uvolňuje chodidla, která se v botě celý den mačkají a unavují. Ty jsou pak vhodné právě pro velmi nepohodlné boty, například už zmiňované lodičky.
Antibakteriální spreje zabraňují hlavně tomu, aby se v botě množily mikroorganismy, které pach způsobují. I ty většinou můžete použít na všechny typy obuvi. Dobré je kombinovat tyto přípravky s různými gely, krémy a spreji na nohy, které mají také účinek jako deodoranty. Zvýšíte tím jejich efekt a naopak omezíte pocení a zápach nohou.

Některé typy přípravků zabírají i na sportovní obuv. Výrobci se chlubí působností až 24 hodin. Zabraňují také tvorbě puchýřů a kožních chorob, které se rychleji tvoří na vlhké kůži. A tak i po dvou hodinách v posilovně nebo na volejbalu nehrozí, že by se v botě mohla začít šířit plíseň a nepříjemný zápach.


Filtry a granule ošetří obuv přes noc

Naopak filtry do bot působí dlouhodobě. Jde o sáčky naplněné aktivní látkou, která na sebe navazuje plísně, bakterie a vlhkost a tím zbavuje obuv nepříjemného zápachu. Používají se přes noc, ne tedy během nošení bot. Jakmile přijdete domů, vložíte filtry do bot. Ráno je vyndáte a přesunete do dalšího páru bot. Velkou výhodou filtrů je doba jejich působení. Některé vydrží až 4 týdny od prvního použití.

Máte boty zevnitř skutečně hodně znečištěné a vlhké? Pak vám nepomohou žádné spreje ani filtry, ale budete muset sáhnout po antibakteriálních granulích. Vsypte je do boty, tak aby pokryly celý vnitřní povrch, a nechte je působit přes noc. Účinkují velmi intenzivně. Jejich nevýhodou je, že je musíte po použití z boty mechanicky odstranit. To ale za pocit dokonale čisté boty určitě stojí.


Začněte již vhodným výběrem bot

Ani spreje, granule a filtry do bot ale nejsou samospasitelné. Základem je pravidelná hygiena nohou, bavlněné ponožky do uzavřených bot  a také vybrat si již v obchodě vhodnou obuv z kvalitního materiálu, v ideálním případě prodyšnou. Celý tento příběh tak v podstatě musíte začít už v obchodě s obuví.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás MNo

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít